Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Zvolenská polícia upozorňovala seniorov na zvýšený pohyb podvodníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remias

Zvolen totiž patrí medzi mestá s najvyššou kriminalitou páchanou na senioroch v rámci Banskobystrického kraja.

Zvolen 20. januára (TASR) - Mesto Zvolen a tamojšia polícia zorganizovali v týchto dňoch stretnutie so seniormi, zamerané na prevenciu pred množiacimi sa prípadmi zneužívania a okrádania dôchodcov. Zvolen totiž patrí medzi mestá s najvyššou kriminalitou páchanou na senioroch v rámci Banskobystrického kraja. Len v roku 2015 sa udialo 13 z 33 prípadov zneužitia staršej osoby práve vo Zvolene.

Zástupca kriminálneho oddelenia Okresného oddelenia Policajného zboru vo Zvolene Ivan Majer spomenul viacero prípadov, keď dôchodcovia doplatili na to, že uverili podvodníkom. „Robia to cielene, nájdu si vaše číslo v telefónnom zozname a zavolajú vám ako váš vnuk alebo syn, ktorý si od vás potrebuje požičať peniaze,“ uviedol. Starší obyvatelia Banskobystrického kraja takýmto spôsobom iba za rok prišli o 60.000 eur. V mnohých prípadoch sa páchatelia vydávajú aj za pracovníkov polície alebo sociálnej poisťovne.

Starší obyvatelia mesta na stretnutí pripustili, že o podobných prípadoch počúvajú často. "Problém je ten, že keď tieto varovania počúvame, je to všetko pekné, ale každý si myslí, že nám sa to stať nemôže," vyjadril sa na stretnutí jeden z prítomných seniorov.

Primátorka Lenka Balkovičová na záver pripustila, že mesto s jeho polohou patrí medzi ťažko chrániteľné. „Naša snaha informovať verejnosť je preto úpenlivá. Práve prevencia je spôsob, akým môže mesto najlepšie pomôcť pri ochrane osôb a majetku,“ zdôraznila. Počas roka by vedenie mesta v podobných stretnutiach so seniormi chcelo pokračovať.