Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Pamätník vo Zvolenskej Slatine teraz neobnovia, dôvodom sú vysoké ceny

Na snímke pamätník obetiam prvej a druhej svetovej vojny vo Zvolenskej Slatine, 20. októbra 2021. Foto: TASR - Jozef Poliak

Dotáciu z Ministerstva vnútra SR, ktorú na projekt získali vo výške 12.400 eur, musela teda obec vrátiť.

Zvolenská Slatina 20. októbra (TASR) – Plánovaná rekonštrukcia pamätníka obetiam prvej a druhej svetovej vojny vo Zvolenskej Slatine sa tento rok neuskutoční. Obecnej samospráve sa totiž ani v dvakrát opakovanom verejnom obstarávaní nepodarilo vysúťažiť cenu, ktorá by nebola nad rámec predpokladanej hodnoty zákazky, stanovenej projektantom.

„Ponuky vysoko prekračovali sumu a takéto verejné obstarávanie sme nemohli akceptovať,“ uviedla pre TASR starostka Mária Klimentová. Z tohto dôvodu sa poslanci obecného zastupiteľstva rozhodli súťaž zrušiť a v tomto roku projekt nerealizovať. „Uvidíme, aká bude situácia v budúcom roku, najmä čo sa týka cien stavebných materiálov, ktoré sú teraz veľmi nestále,“ pripomenula starostka. Dotáciu z Ministerstva vnútra SR, ktorú na projekt získali vo výške 12.400 eur, musela teda obec vrátiť.
Na snímke pamätník obetiam prvej a druhej svetovej vojny vo Zvolenskej Slatine, 20. októbra 2021.
Foto: TASR - Jozef Poliak

Celkový rozpočtový náklad bol na základe naceneného výkazu výmer projektantom z apríla 2021 podľa starostky 54.932 eur vrátane DPH. V prvom kole verejného obstarávania boli obci doručené len dve cenové ponuky. Najnižšia bola vo výške 125.478 eur. Výzva pre druhé verejné obstarávanie, vyhlásené v júni 2021, bola zaslaná piatim uchádzačom, ktorí sa špecializovali v predmete svojej činnosti na kamenárske aj stavebné práce. Výzva bola tiež zverejnená na stránke obce. „Žiaľ, obci bola doručená len jedna cenová ponuka, a to v sume 106.764 eur, čo bolo opäť vysoko nad rámec predpokladanej hodnoty zákazky,“ uviedla ďalej starostka.

Pamätník padlých prvej a druhej svetovej vojny bol v Zvolenskej Slatine pred kultúrnym domom postavený v roku 1968. V jeho centre je socha - Plačúca matka od Jána Kulicha. Predmetom projektu obnovy pamätníka bola kompletná rekonštrukcia vrátane novej konštrukcie podkladovej betónovej dosky, ktorá je značne zdeformovaná. „Nejde teda len o výmenu obkladových dosiek pamätníka, ale aj o výmenu celej konštrukcie vrátane úpravy existujúcich spevnených plôch,“ pripomenula starostka.