Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Zvolenské námestie ozelenalo, odštartovali tam X. Lesnícke dni

Program jubilejných X. Lesníckych dní vo Zvolene začal dnes zvukom lesníckych fanfár a sprievodom mestom 22. apríla 2016. Foto: TASR - Jozef Poliak

Hlavným mottom jubilejného ročníka je "Zelená dekáda – rastieme ďalej!"

Zvolen 22. apríla (TASR) - Sprievod účastníkov mestom a lesnícke fanfáry pred pódiom na Námestí SNP vo Zvolene odštartovali dnes dopoludnia celodenný program X. Lesníckych dní. Zaplnené námestie sa krátko pred poludním tešilo na premiéru filmu Krajina bez tieňa s titulnou piesňou Zuzany Smatanovej.

Hlavným mottom jubilejného ročníka je "Zelená dekáda – rastieme ďalej!" Uplynulú desaťročnicu podujatia sa organizátori rozhodli zmapovať prostredníctvom troch krátkych reportáží na témy Desaťročnica lesníckych dní, Úspešný príbeh lesnej pedagogiky a Dekáda slovenských lesov, lesníkov a lesníctva.

Ako pre TASR povedal Milan Sarvaš z Národného lesníckeho centra vo Zvolene, ponuka dňa je pestrá a bohatá. Novinkami tohto ročníka sú Čarovný les s množstvom zvieratiek a prekvapení, drevený kolotoč pre najmenších, lesná mandala a prírodné laboratórium. Samozrejmosťou sú všestranné aktivity lesnej pedagogiky, ktorými návštevníkov sprevádzajú lesníci a lesní pedagógovia. Tradičné lesnícke činnosti oživujú netypické aktivity ako napríklad komunitné bubnovanie, výroba šperkov z parožia, výstava žiackych prác z recyklovaného materiálu.

Počas celého dňa je na pódiu kultúrny program, v rámci ktorého vystúpia najmä detskí účinkujúci z rôznych tanečných a folklórnych súborov. Podvečerným lákadlom nielen pre mladšiu generáciu sú dvaja hudobní hostia – Zuzana Smatanová a skupina Hex.

Motiváciou prísť v tento deň medzi lesníkov je aj výzva zúčastniť sa na podujatí v zelenom oblečení, ktorá sľubuje odmenu vo forme darčekov z dreva a papiera.

Šnúra akcií sa zo Zvolena prenesie do ďalších miest – Bratislavy, Kežmarku, Košíc a do množstva sprievodných podujatí po celom Slovensku. Ukončením Lesníckych dní 1. mája 2016 vo Vydrovskej doline sa zároveň otvorí sezóna tohto jedinečného lesníckeho skanzenu pod otvoreným nebom.

Lesnícke dni na Slovensku sa konajú od roku 2007. Prostredníctvom spolupráce lesníckych inštitúcií vytvárajú možnosť aktívnej komunikácie so širokou verejnosťou a prezentáciu lesníctva. Hlavným koordinátorom celoslovenského projektu je Národné lesnícke centrum.