Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Zvolenské Osivo medziročne zvýšilo výnosy zhruba o 2,04 milióna eur

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Spoločnosť sa zameriava na široký sortiment osív a sadív, ktorého inováciou v spolupráci so šľachtiteľmi zabezpečuje stabilný podiel na trhu SR a čiastočne sa presadzuje v exporte.

Zvolen 18. mája (TASR) – S celkovými výnosmi 15,82 milióna eur a ziskom 164.099 eur skončil uplynulý rok najväčší slovenský výrobca a predajca osív, sadív a sladu, spoločnosť Osivo zo Zvolena. Výnosy boli zhruba o 2,04 milióna vyššie ako v roku 2020, zisk bol však nižší o 61.955 eur.

Ako informuje spoločnosť, v porovnaní s rokom 2020 sa podarilo nielen dosiahnuť plánované tržby, ale oproti plánu ich aj zvýšiť. "Pri predaji osív sa nepodarilo naplniť plán, zároveň spoločnosť dosiahla medziročný nárast predaja osív. Aj slad zaznamenal medziročný nárast predaja, aj napriek nesplneniu plánovaného predaja," uvádza spoločnosť.

Spoločnosť sa zameriava na široký sortiment osív a sadív, ktorého inováciou v spolupráci so šľachtiteľmi zabezpečuje stabilný podiel na trhu SR a čiastočne sa presadzuje v exporte. Rozvojový program je orientovaný na špecializáciu pri výrobe osív, zvyšovanie a optimalizácia výroby sladu. Spoločnosť predpokladá zvýšenie odbytu osív a sladu do krajín EÚ.

Základné imanie spoločnosti je vo výške 2,69 milióna eur. Osivo zamestnávalo na konci minulého roku 79 ľudí.