Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Zvolenskí poslanci opäť zamietli vjazd cyklistov na námestie

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

O vstupe cyklistov na námestie rokovali poslanci na ostatnom Mestskom zastupiteľstve v rámci návrhu všeobecne záväzného nariadenia o pešej zóne.

Zvolen 21. decembra (TASR) - Ani druhé hlasovanie mestských poslancov vo Zvolene v priebehu niekoľkých mesiacov neumožnilo vstup cyklistov na tamojšie námestie. Poslanci síce tesnou väčšinou, ale predsa len nesúhlasili s vjazdom cyklistov na pešiu zónu aj mimo vyčlenený chodník.

O vstupe cyklistov na námestie rokovali poslanci na ostatnom Mestskom zastupiteľstve v rámci návrhu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o pešej zóne. "Z diskusie vyplynulo, že išlo o najzaujímavejší bod spomenutého návrhu," uviedol pre TASR hovorca Mestského úradu vo Zvolene Martin Svatuška.

Viac ako hodinu poslanci argumentovali za, respektíve proti vstupu cyklistov na námestie. V rámci diskusie vystúpil dokonca aj národný cyklokoordinátor Peter Klučka, ktorý hovoril o skúsenostiach s cyklodopravou v Bratislave či veľkých európskych mestách. Podľa jeho názoru je vstup cyklistov na pešiu zónu dobrý krok.

Na základe poslaneckého návrhu napokon došlo k rozhodnutiu hlasovať o vstupe cyklistov na pešiu zónu samostatne. Poslanci však zmenu terajšieho stavu (keď cyklisti môžu na námestí využívať iba vyčlenený cyklistický chodník) neumožnili.

"Umožnenie vstupu cyklistov na pešiu zónu malo byť ukážkou, že mesto si váži každého jednotlivca, ktorý sa rozhodne pre takýto spôsob dopravy. Ruka v ruke s ním sa totiž zmierňujú problémy s dopravou či preplnenými parkoviskami. Bicykle neškodia životnému prostrediu. Poslanci svojím hlasovaním vstup cyklistov na pešiu zónu neumožnili a mne neostáva iné, ako rešpektovať ich názor," vyjadrila sa po rokovaní Mestského zastupiteľstva primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.