Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Basketbal

Američanky vo finále basketbalu zdolali Španielky a obhájili zlato

Basketbalistky USA sa tešia z triumfu vo finále. Foto: TASR/AP

Americký finálový triumf sa začal rodiť už v druhej štvrtine, v ktorej začali fyzicky Španielky postupne odchádzať.

Rio de Janeiro 20. augusta (TASR) - Od OH 1996 v Atlante nepoznal ženský olympijský basketbalový turnaj iného víťaza ako americkú reprezentáciu. Ani turnaj v Riu de Janeiro nezmenil nič na tomto fakte, Američanky získali šieste zlato za sebou po finálovom víťazstve 101:72 nad Španielskom. Bronz získali úradujúce Európy z roku 2015 Srbky.

Cesta za šiestim zlatom v rade sa začala rodiť už v druhej štvrtine, v ktorej začali fyzicky Španielky postupne odchádzať. Druhý polčas potvrdil dominanciu USA, svoje súperky predčili vo všetkých dôležitých ukazovateľoch. Zverenkyne Gena Auriemmu potvrdili neuveriteľnú formu pod piatimi kruhmi, vo finále si zapísali 49. olympijské víťazstvo. Na šiestom zlate z OH má najvýraznejší podiel 17-bodové duo Diana Taurasiová a Lindsay Whalenová. "Je to proste neuveriteľné. Nie je to o jednej osobe, jednom trénerovi, ale o tom, ako urobiť z toho urobiť najlepší basketbalový tím histórie," uviedla po stretnutí Taurasiová.

Súboj o tretie miesto priniesol dramatickejšiu zápletku, z ktorej nakoniec vzišli víťazne srbské basketbalistky. Srbky triumfovali aj napriek tomu, že ich na doskoku preskákali reprezentantky Francúzska až o trinásť lôpt. Úradujúce majsterky Európy z roku 2015 získali prvú medailu z olympijských hier, k bronzu ich potiahla najmä 18-bodová Jelena Milovaničová. "Pre nás je najdôležitejšie, že sa domov nevraciame s prázdnymi rukami, ale s medailou," povedala po triumfe kapitánka Srbska Milica Dabovičová.

basketbal - ženy:

USA - Španielsko 101:72 (49:32)