Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Basketbal

Nový ročník Alpsko-jadranského pohára odštartuje 28. septembra

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vedenie ligy prikročilo k profesionalizácii súťaže, svedčí o tom aj vyššia kvalita prihlásených klubov a tiež finančné odmeny pre najlepšie kvarteto družstiev.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Po ročnej vynútenej prestávke sa opäť uskutoční Alpsko-jadranský pohár aj so slovenskými basketbalovými klubmi. Nadnárodnej súťaže sa zúčastnia štyria zástupcovia Niké Slovenskej basketbalovej ligy - Patrioti Levice, BC Prievidza, Spišskí Rytieri a Inter Bratislava.

Vďaka tomuto počtu bude mať Slovensko historicky najväčšie zastúpenie v tejto súťaži. Predchádzajúcemu ročníku Alpsko-jadranského pohára zabránila pandemická situácia v mnohých krajinách, teraz by však novému ročníku nemalo brániť nič.

Vedenie ligy prikročilo k profesionalizácii súťaže, svedčí o tom aj vyššia kvalita prihlásených klubov a tiež finančné odmeny pre najlepšie kvarteto družstiev. Súťaž bude mať opäť 16 účastníkov zo šiestich krajín, hrať sa bude v klasických štvorčlenných skupinách. Ďalej pôjdu tímy na prvých dvoch miestach, play off sa bude hrať systémom doma-vonku. V prípade nepriaznivej epidemiologickej situácie je pripravený variant "bublín", akými sa hrali rôzne podujatia v predchádzajúcich mesiacoch.

"Posledných pár mesiacov prebiehala komunikácia s jednotlivými národnými federáciami, ako aj na najvyššej úrovni priamo s európskou zložkou Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA), konkrétne s výkonným riaditeľom Kamilom Novákom. Vďaka tejto intenzívnej práci sme dosiahli to, že na základe podpory jednotlivých federácií, sme schopní garantovať odohratie celého ročníka aj za zhoršenej pandemickej situácie. Jednou z podmienok FIBA bolo, aby boli na zápasy delegovaní medzinárodní rozhodcovia. To znamená, že stretnutia slovenských tímov budú rozhodovať zahraniční rozhodcovia. Práve budúci ročník berieme ako základ pre zvýšenie prestíže súťaže a veríme, že od sezóny 2022/23 budeme figurovať medzi oficiálnymi súťažami pod značkou FIBA. Čo sa týka ročníka 2021/22, tak sme zaviedli pevnejší kalendár zápasov. V kalendári máme stanovených osem hracích týždňov pre skupinovú fázu, v ktorých sa musí odohrať šesť kôl, pričom hracie dni sú vždy utorok a streda," citoval portál basketliga.sk jedného z členov vedenia súťaže, Mareka Imreho.



žreb Alpsko-jadranského pohára 2021/2022:

A-skupina: Patrioti Levice (SR), BK JIP Pardubice (ČR), GKK Šibenka (Chor.), Raiffeisen Flyers Wels (Rak.)

B-skupina: Inter Bratislava (SR), BK ARMEX Děčín (ČR), KK Šenčur (Slov.), BC GGMT Viedeň (Rak.)

C-skupina: Spišskí Rytieri (SR), MKS Dabrowa Górnicza (Poľ.), KK Velika Gorica (Chor.), BK IMMOunited Dukes Klosterneuburg (Rak.)

D-skupina: BC Prievidza (SR), Sluneta Ústí nad Labem (ČR), KK Adra Oil Škrljevo (Chor.), zostávajúci tím oznámi vedenie súťaže



kalendár Alpsko-jadranského pohára 2021/2022:

skupinová fáza - 28. a 29. septembra, 12. a 13. októbra, 19. a 20. októbra, 26. a 27. októbra, 2. a 3. novembra, 9. a 10. novembra, 16. a 17. novembra, 7. a 8. decembra 2021



najneskorší termín odohrania štvrťfinále - 26. január 2022



najneskorší termín odohrania semifinále - 16. február 2022



najneskorší termín odohrania finále - 23. marca 2022