Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Basketbal

Basketbalistky Good Angels zdolali v Európskom pohári FIBA Galatasaray

Na snímke hráčky GA Košice, ilustračná snímka. Foto: TASR/MTI -János Bugány

Odvetný zápas, ktorý definitívne rozhodne o postupujúcom medzi štyri najlepšie družstvá súťaže, je na programe v piatok 10. marca v Istanbule.

Košice 7. marca (TASR) - Basketbalistky Good Angels Košice zvíťazili v prvom štvrťfinálovom zápase Európskeho pohára FIBA nad tureckým tímom Galatasaray Istanbul 73:62.

Pred zaplnenou Angels arénou potiahla Košičanky k víťazstvu najmä dvojica Oblaková - Baughová, ktoré zaznamenali 19., resp. 18. bodov. Odvetný zápas, ktorý definitívne rozhodne o postupujúcom medzi štyri najlepšie družstvá súťaže, je na programe v piatok 10. marca v Istanbule.

EP FIBA, semifinále, 1. zápas:

Good Angels Košice - Galatasaray Istanbul 73:62 (39:37)
Zostava a body Good Angels: Oblaková 19, Baughová 18, Jurčenková 10, Bálintová 9, Allenová 5 (Žirková 7, Kupčíková 3, Stehlíková 2), najviac bodov Galatasarayu: Albenová 14, Jeffersonová 10, Parisová 8. Rozhodovali: Machlin (Rus.), Slijivič (Rak.) Olaru (Rum.), trojky: 6 - 3 TH: 5/5 - 14/9, os. chyby: 17:19, 2200 divákov.


Domáce hráčky nezachytili vstup do stretnutia a rýchlo prehrávali 0:6. Hráčky tureckého tímu si v prvej štvrtine udržiavali náskok, ktorý bol najvýraznejší za stavu 7:15. Košičanky sa v závere prvej desaťminútovky dotiahli na rozdiel dvoch bodov, no Albenová efektnou trojkou z otočky zároveň s klaksónom upravila na 17:22. Domáce hráčky to však nerozhodilo a v druhej štvrtine výrazne zlepšili svoj výkon. Boli dôraznejšie v obrane a dostatočne úspešne v ofenzíve na to, aby otočili skóre vo svoj prospech. Angels aréna vybuchla potleskom najmä v úplnom závere prvého polčasu, keď Oblaková trojkou súčasne s klaksónom upravila na 39:37.

Vyrovnaný súboj pokračoval aj v tretej štvrtine. V nej Žirková trojkou (48:46) vrátila náskok Košičankám. Domáce si v tretej časti vypracovali náskok, z ktorého ťažili aj v záverečnej štvrtine. Oblaková v 35. minúte po individuálnej akcii zvýšila už na 65:55. Hostky sa doťahovali, no domáce šance na víťazstvo vzrástli, keď Oblaková v 38. minúte trojkou upraivla na 68:62. Košičanky si už v závere nenechali víťazstvo ujsť a do piatkovej odvety si odnášajú 11-bodový náskok.

Hlasy po zápase:

Peter Jankovič, tréner Good Angels Košice: "Jedenásťbodový rozdiel je až nad plán. Som rád, že sme ten zápas zvládli a o to ľahšie sa nám pôjde do odvety. Vedeli sme, že budú hrať agresívne a kým sme si na ich hru zvykli, bolo 0:6. Potom sme sa však vrátili do hry a dlhší čas si nikto nevytvoril väčší náskok. Jedenásť bodov nie je málo. Spravíme všetko pre to, aby sme boli úspešní a o postup sa športovo pobijeme."

Zuzana Žirková, rozohrávačka Good Angels: "Toto bol najfyzickejší zápas v doterajšom priebehu našej sezóny. Bol to boj o každý centimeter palubovky a o každú loptu. Ja som veľmi rada, že je tento náš tím taký silný, že dokázal otočiť nepriaznivý stav. Veľmi nám pomohla fantastická divácka kulisa, ktorá nás hnala vpred a diváci nás povzbudzovali aj vo chvíľach, keď nám to príliš nešlo. To bolo pre nás veľmi dôležité a pomohlo nám to."

Barbora Bálintová, rozohrávačka Good Angels: "Pred zápasom sme dúfali, že zvíťazíme aspoň o jediný bod, aby sme mali psychickú výhodu. Podarilo sa nám vyhrať o 11, čo je super, ale musíme ostať s nohami na zemi. Odvetný zápas musíme hrať zodpovedne, aby sme sa mohli tešiť z postupu."