Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Basketbal

Basketbalová extraliga žien bude napokon osemčlenná

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Lukáš Grinaj

Hracia komisia Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) v zmysle svojho hracieho poriadku rozhodla o doplnení súťaže o družstvo BK ŠK UMB Banská Bystrica.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Najvyššia slovenská basketbalová súťaž žien bude mať napokon párny počet účastníkov - osem. Hracia komisia Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) v zmysle svojho hracieho poriadku rozhodla o doplnení súťaže o družstvo BK ŠK UMB Banská Bystrica.

V meste pod Urpínom tak budú pôsobiť až dva celky s extraligovou príslušnosťou. Najvyššiu súťaž už dlhodobo hrá BK ŠKP 08 Banská Bystrica. Bystrické „sovičky“ idú do najvyššej súťaže po šesťročnom pôsobení v prvej lige. V predchádzajúcom ročníku sa dostali do semifinále play off, kde boli nad ich sily basketbalistky Starej Turej.

"Toto rozhodnutie je vyústením poctivej práce všetkých členov klubu a podpory vedenia Univerzity Matela Bela, FF UMB, KTVŠ FF UMB, SAUŠ, ŠK UMB, našich sponzorov, priateľov a našich verných fanúšikov. Nebude to jednoduché v dnešnej dobe a súčasnej finančnej a spoločenskej situácii, ale týmto krokom chceme podporiť slovenský šport a jednu zo svetovo najkrajších športových hier, akou basketbal určite je. Ako jediný vysokoškolský tím v najvyššej basketbalovej súťaži chceme však aj ukázať, že jednou z ciest, ako udržať šport na vrcholovej úrovni, je práve spojenie športu a vzdelania, pri dlhodobo dobre nastavenej vzájomnej spolupráci všetkých zúčastnených subjektov,“ uvádza sa na oficiálnom facebookovom profile klubu BK ŠK UMB Banská Bystrica.

V prvom kole sa 30. septembra predstavia doma proti Piešťanským Čajkám. Snaha vedenia SBA sa podarila dotiahnuť do úspešného konca, najskôr sa hovorilo o druhom zástupcovi z Košíc. "Prezidentovi SBA som dal sľub, že ak bude mať liga nepárny počet, tak sme ju pripravení doplniť našim juniorským tímom. Dokázali by sme poskladať družstvo z dvanástich talentovaných dievčat. Pôsobenie v extralige by im dalo veľa aj za cenu, že by vysoko prehrávali. Zákon o športe však vylučuje pôsobenie dvoch tímov s jedným majiteľom v jednej súťaži,“ vyjadril sa pred niekoľkými dňami generálny manažér Košíc Daniel Jendrichovský pre oficiálny klubový web.
Na archívnej snímke generálny manažér Good Angels Daniel Jendrichovský.
Foto: TASR – František Iván


Aktualizovaný žreb 1. kola extraligy žien 2020/2021:


ŠBK Šamorín - BK ŠKP 08 Banská Bystrica

Young Angels Košice - BAM Poprad

BK ŠK UMB Banská Bystrica - Piešťanské Čajky

MBK Ružomberok - ŠKBD Spišská Nová Ves

Dôležité termíny v sezóne 2020/2021:

30. septembra 2020: úvodné kolo základnej časti

9. januára 2021: záverečné kolo základnej časti

16. januára 2021: úvodné kolo nadstavby

12. februára - 14. februára 2021: Final Eight Česko-slovenského pohára

6. marca - 7. marca 2021: Final Six Slovenského pohára

13. marca 2021: záverečné kolo nadstavby

20. marca - 27. marca 2021: prvé kolo play off

31. marca - 14. apríla 2021: semifinále play off

14. apríla - 21. apríla 2021: zápasy o 3., 5., 7. miesto

17. apríla - 1. mája 2021: finále play off