Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Basketbal

Basketbalová federácia suspendovala 14 národných asociácií

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Ide o odpoveď na marcovú výzvu, v ktorej odsúdila údajné agresívne a ilegálne chovanie ECA, ktorá zastrešuje Euroligu a Eurocup.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) suspendovala 14 členských zväzov. Ide o reakciu na dlhoročný spor medzi FIBA a spoločnosťou Euroleague Commercial Assets (ECA). Referoval o tom portál idnes.cz.

Európska zložka FIBA dočasne vylúčila zo svojich radov Španielsko, Rusko, Srbsko, Chorvátsko, Litvu, Grécko, Taliansko, Izrael, Čiernu Horu, Macedónsko, Bosnu a Hercegovinu, Slovinsko, Poľsko a Turecko. Ide o odpoveď na marcovú výzvu, v ktorej FIBA odsúdila údajné agresívne a ilegálne chovanie ECA, ktorá zastrešuje Euroligu a Eurocup.

Tresty môžu byť ešte prísnejšie, suspendovaným krajinám dokonca hrozí neúčasť na majstrovstvách Európy v roku 2017 a vylúčenie z kvalifikácie na olympijské hry, ak neodhlásia svoje tímy zo súťaží pod hlavičkou ECA. FIBA od sezóny 2016/2017 spúšťa projekt Ligy majstrov, do ktorej chce aj takýmto spôsobom získať najlepšie tímy.

Závažnosť dlhoročného sporu potvrdzuje aj fakt, že nemecký zväz dostal list, v ktorom bola načrtnutá možnosť usporiadania kvalifikačného turnaja namiesto dvoch suspendovaných krajín - Talianska a Srbska. "Je pravda, že sme dostali list, ale neviem si predstaviť, že by dotyčné krajiny boli vylúčené," povedal šéf zväzu Ingo Weiss.