Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Komárno hrá proti Minsku, Inter v Turecku a Čajky hostia Adanu

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič

Mužský FIBA Europe Cup si zahrá 64 tímov rozdelených do 14 skupín.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Po niekoľkoročnej prestávke bude viacero slovenských basketbalových tímov pôsobiť v európskych pohárových súťažiach. Vo FIBA Europe Cup-e 2015/2016 sa predstavia úradujúci šampión SR MBK Rieker Com Therm Komárno, víťaz Slovenského pohára BK Inter Bratislava a v ženskej verzii súťaže aj vicemajsterky extraligy Piešťanské Čajky.

Mužský FIBA Europe Cup si zahrá 64 tímov rozdelených do 14 skupín. Prvým súperom Komárna v N-skupine bude v utorok bieloruský majster Cmoki Minsk, s ktorým si "obuvníci" zmerajú sily v maďarskom Székesfehérvari, kde budú hrávať svoje domáce zápasy. Ďalšími účastníkmi N-skupiny sú fínska Kataja Basket Joensuu a bulharský BC Rilski Sportist Samokov. "Bielorusi hrajú VTB ligu, ktorá je možno najlepšia v Európe, takže majú rozhodne kvalitný tím. My sa však rozhodne vopred nevzdávame, aj keď dobre vieme, čo nás čaká. Nemali sme veľa času na špeciálnu prípravu pred Minskom. Chceme sa však pozitívne predstaviť v medzinárodnej konfrontácii a vieme, že všetko je možné," naznačil ambície MBK tréner Andjelko Mandič. Klub zo slovensko-maďarského pohraničia počas víkendu vyhral štvrtý zápas za sebou, keď v domácej SBL zdolal Košice 67:60. Na medzinárodnú súťaž sa teší aj rozohrávač Marek Kozlík. "Teším sa na to, konfrontácia s európskym basketbalom je vždy super. Minsk je veľmi náročný súper. Ideme bojovať, som zvedavý, ako to dopadne. Bieloruský tím začal sezónu veľmi dobre. Vo VTB lige majú tri výhry a jednu prehru. Majú v zostave vysokých hráčov, celkovo to je vyvážené družstvo," povedal slovenský reprezentant pre portál Basket.sk.

Minsk je jednoznačným favoritom N-skupiny, hrá kvalitnú VTB ligu a predtým pôsobil v Pohári Euro Challenge. Vo výbornom svetle sa zatiaľ ukazuje dvojica amerických posíl Garrett Stutz a Justin Gray.

Bratislavský Inter nastúpi v stredu na palubovke tureckého Royalu Hali Gaziantep, v M-skupine sa stretne aj s litovským BC Šiauliai a poľským Slaskom Vroclav. "Žlto-čierni" majú za sebou náročný program, v lige odohrali minulý týždeň tri stretnutia. Vo Svite i Spišskej Novej Vsi podľa očakávania triumfovali, v nedeľňajšom šlágri 7. kola však na Pasienkoch nestačili na BC Prievidza. Domácim nefungovala najmä defenzíva, keď od úradujúceho vicemajstra inkasovali až 103 bodov. V závere Interu chýbal jeho najlepší hráč Radoslav Rančík, ktorého spolu s Prievidžanom Richardom Körnerom vylúčili rozhodcovia za vzájomný konflikt. "V prvom polčase sme nehrali takú obranu, akú sme chceli, akú sme hrali naposledy vo Svite. V závere nám chýbal Rado Rančík, on je náš 'hlavný'hráč, bez neho sa nám ťažko hrá. Musíme zlepšiť defenzívu, pretože dostať 103 bodov na domácej palubovke je zlé. Verím, že v Turecku budeme hrať lepšie. Čakajú nás náročné zápasy, musíme zabrať," poznamenal kapitán Bratislavčanov Goran Bulatovič. Budúci týždeň sa Inter vo FIBA Europe Cupe predstaví aj domácim fanúšikom, keď v stredu 4. novembra na Pasienkoch privíta Vroclav.

Piešťanské Čajky sa dostali do A-skupiny s viac ako kvalitnou spoločnosťou. Favoritom je ruský gigant Spartak Moskovská oblasť, Slovenky nastúpia aj proti tureckým družstvám Besiktas JK Istanbul a Adana Aski SC. Práve proti Adane odštartujú zverenky trénera Martina Pospíšila svoju tohtosezónnu európsku púť, vo svojej novučičkej Diplomat Aréne ju hostia v stredu o 18.00 h. "Nastúpime kompletní, všetky hráčky sú k dispozícii. Adana je skúsený súper s množstvom odohratých zápasov v pohárovej Európe. Majú veľmi kvalitný tím, okrem domácich reprezentantiek sú tam Brazílčanka De Souzová či výborná Litovka Nacickaiteová. Myslím, že sme pripravení veľmi dobre a určite chceme favorita potrápiť," povedal pre TASR asistent trénera Piešťan Richard Kucsa. Čajky v domácej extralige potvrdzujú pozíciu druhého najlepšieho družstva, z ôsmich zápasoch prehrali jediný a to s majstrovským Good Angels Košice. Minulý týždeň zaznamenali vysoké víťazstvá nad BK ŠKP 08 Banská Bystrica (83:26) a BK SOUŽ Cassovia Košice (80:19). Aj Kucsa si je vedomý, že turecké družstvo bude iný level. "Konkurencia v domácej súťaži je taká aká je, posledné dva týždne v extralige sme brali ako prípravu na stredajší zápas. I keď naši súperi boli iného rangu ako bude Adana, v každom zápase sme sa snažili hrať naplno, nepoľaviť ani na sekundu. Na atraktívneho súpera sa už tešíme, chceme hrať čo najlepšie," dodal.

FIBA Europe Cup - program

muži:

M-skupina:
Royal Hali Gaziantep - BK INTER BRATISLAVA (28. októbra, 19.00)
Slask Vroclav - BC Šiauliai (29. októbra, 18.30)

N-skupina:
MBK RIEKER COM THERM KOMÁRNO - Cmoki Minsk (27. októbra, 18.00)
Kataja Basket Joensuu - BC Rilski Sportist Samokov (28. októbra, 18.30)

ženy:

A-skupina:
PIEŠŤANSKÉ ČAJKY - Adana Aski SC (28. októbra, 18.00)
Besiktas JK Istanbul - Spartak Moskovská oblasť (29. októbra, 19.30)