Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Basketbal

Medzinárodná basketbalová federácia zrušila trest Rusom

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič

Ruský basketbal sa dlhodobo stretáva s krízou spôsobenou rozštiepením vedenia federácie.

Moskva 9. augusta (TASR) - Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) zrušila Rusku zákaz štartovať na všetkých reprezentačných akciách, čo znamená, že sa mužský tím predstaví na septembrových majstrovstvách Európy. Šampionát je zároveň aj olympijskou kvalifikáciou do Ria 2016. Informovala agentúra Reuters.

"FIBA na zasadnutí v Tokiu zrušila trest a dovolila ruským tímom štartovať na medzinárodných podujatiach," uviedla v stanovisku Ruská basketbalová federácia (RFB) na svojej webstránke. FIBA pre škandály ruskej federácie a neustále spory o jej vedenie 29. júla diskvalifikovala reprezentácie zo všetkých akcií s tým, že do 8. augusta musia situáciu urovnať.

Ruský basketbal sa dlhodobo stretáva s krízou spôsobenou rozštiepením vedenia federácie. V roku 2013 súd zrušil výsledky prezidentských volieb, ktoré vyhrala Julia Anikejevová pred Svetlanou Abrosimovovou. Od tej doby sa vedú spory o to, kto má federáciu riadiť. Nedávno súd vyzval k zvolaniu mimoriadneho kongresu do 60 dní. FIBA na to zareagovala listom, že RBF už nie je ďalej jej členom pre nedostatok dôvery a jednotnosti.

Z krízy by ruský basketbal mohla vytiahnuť bývalá hviezda NBA Andrej Kirilenko, ktorý v júni oficiálne ukončil kariéru a uvažuje o úlohe prezidenta RBF. Voľby sa uskutočnia 25. augusta.