Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Basketbal

Tréner Good Angels po prehre v Istanbule: Stále máme rovnaký problém

Na archívnej snímke vpravo tréner Good Angels Košice Maroš Kováčik Foto: TASR/František Iván

Favoritom zápasu bol domáci Galatasaray, ktorý túto pozíciu aj potvrdil.

Košice 14. januára (TASR) - Basketbalistky Good Angels Košice prehrali v stredajšom zápase na palubovke Galatasarayu Istanbul (57:69) a na ich konte v A-skupine Euroligy zostávajú tri víťazstvá. Podľa trénera Kováčika boli Košičanky favoritovi vyrovnaným súperom, doplatili však na slabšie doskoky či slabšie individuálne výkony. Cieľom Košičaniek zostáva účasť vo štvrťfinále európskeho pohára FIBA, novinkou z tábora Good Angels je návrat Lucie Kupčíkovej.

Košičanky cestovali do Istanbulu s cieľom prekvapiť domáci tím a zároveň potvrdiť víťazstvo z prvého vzájomného stretnutia. Po celý zápas však museli doťahovať náskok domáceho tímu, ktorý napokon vyhral o 12 bodov. "Do zápasu sme nevstúpili koncentrovane a až príliš ľahko sme nechávali súpera skórovať. Keď sme neskôr zlepšili obranu, tak nám zlyhával obranný doskok. Kým ony získali zo štrnástich útočných doskokov osemnásť bodov, my sme z našich štyroch získali iba dva," zhodnotil stretnutie tréner Good Angels Maroš Kováčik.

Skúsený kormidelník opäť neskrýval emócie, v závere tretej štvrtiny mu rozhodcovia udelili technickú chybu. "V prvom polčase sme sa dostali iba k dvom trestným hodom a súper k šestnástim. To je obrovský rozdiel. Para sa mi dvihla po rôznych verdiktoch a ne-verdiktoch rozhodcov. Moja reakcia, po ktorej som mal technickú chybu, prišla po trojke Oblakovej, ktorá presne trafila od polovice ihriska. Reagoval som nesprávne a napokon tá trojka ani nemala platiť," uznal tréner slovenského majstra.

Favoritom zápasu bol domáci Galatasaray, ktorý túto pozíciu aj potvrdil. Po stredajších dueloch sú tak na čele A-skupiny oba istanbulské tímy. "Možno to bude vyzerať smiešne, ale neboli sme o nič slabší ako súper. Máme však stále rovnaký problém. Potrebujeme, aby všetky hráčky zahrali excelentne, no často doplácame na to, že jedna či dve hráčky vypadnú. Tak isto to bolo aj v Istanbule," priznal Kováčik.

V zostávajúcich zápasoch Euroligy bude hlavným cieľom umiestnenie na 5-6. mieste, ktoré by znamenalo účasť vo štvrťfinále európskeho pohára FIBA. Momentálne sú však Košičanky, zásluhou horšieho skóre, na siedmej priečke za rovnako 13-bodovou Salamancou. "Pri troche šťastia sme schopní zdolať hocikoho, no toto moje tvrdenie zatiaľ ostáva iba v rovine teórií. Momentálne máme naozaj ťažké rozlosovanie, keďže v najbližšom domácom zápase privítame najmä ofenzívne výborne hrajúci Kursk a potom ideme do Schia. Už začiatkom roka sme hovorili, že chceme jedno januárové víťazstvo. Máme na to ešte dve šance," uvedomuje si tréner Maroš Kováčik.

Košická výprava priletela do Istanbulu iba pár hodín po samovražednom atentáte, ktorý v centre mesta usmrtil 10 ľudí, najmä cudzincov. "V lietadle nám počas príletu oznámili, že je vo vzduchu príliš veľa lietadiel a nie je možné pristáť. Preto sme asi hodinu krúžili nad Istanbulom. Vtedy sme ešte nevedeli čo sa deje, dozvedeli sme sa to až neskôr. Hovorili sme aj so slovenským konzulom, ktorý bol nepríjemne prekvapený. Podľa jeho slov to bolo prvýkrát, čo niekto v Istanbule útočil priamo na turistov," dodal Kováčik. Tréner košického družstva po návrate z Istanbulu prezradil aj niekoľko noviniek z kuchyne tímu. Prvá sa týka Lucie Kupčíkovej, ktorá sa po materskej dovolenke vracia k basketbalu. "Trénuje s nami, ale po materskej ešte nie je vo forme. Nešla s nami ani do Istanbulu, trénovala individuálne. Verím, že o 2-3 týždne nám bude k dispozícii. Má to ťažké, no vidno na nej ochotu a snahu sa zlepšovať." Zmena nastáva aj v trénerskom štábe, mení sa asistent. "Asistentkou trénera bude Ivana Jalčová, keďže doterajší asistent Peťo Jankovič má chronické problémy, pre ktoré musí ísť na operáciu," doplnil Kováčik.

Košičanky sa v Eurolige najbližšie predstavia v stredu 20. januára, keď na domácej palubovke privítajú Dinamo Kursk.

Priebežná tabuľka A-skupiny Euroligy:
1. Fenerbahce Istanbul 10 9 1 663:597 19
2. Galatasaray Istanbul 10 6 4 620:591 16
3. Dinamo Kursk 9 6 3 636:540 15
4. Famila Schio 9 6 3 661:577 15
5. Lille Métropole 10 5 5 626:635 15
6. Avenida Salamanca 10 3 7 665:695 13
7. GOOD ANGELS KOŠICE 10 3 7 594:639 13
8. Uniqa Šopron 10 1 9 615:806 11