Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Basketbal

Good Angels o štrnásty titul v rade, Čajky nechcú dať nič zadarmo

Na snímke sprava Zuzana Žirková (Good Angels Košice), Tiffany Brownová (Piešťanské Čajky) a Romana Stehlíková (Good Angels Košice), ilustračná snímka. Foto: TASR – Martin Palkovič

V sérii hranej na tri víťazstvá pôjde východniarkam o štrnásty titul v sérii a zároveň o druhú trofej v sezóne.

Košice 11. apríla (TASR) - Už pätnástykrát v rade sa basketbalistky Good Angels Košice predstavia vo finále slovenskej extraligy. Ich súperkami bude najväčší košický sok nedávnych sezón - Piešťanské Čajky. V sérii hranej na tri víťazstvá pôjde východniarkam o štrnásty titul v sérii a zároveň o druhú trofej v sezóne.

Košičanky sa do finále dostali cez Šamorín, ktorý zdolali bez väčších problémov. Vo finálovej sérii budú v pozícii favorita, no Čajky už viackrát potvrdili, že nad Good Angels vedia zvíťaziť. "Je to najťažší súper v domácej lige. Vieme však, čo na nich platí a musíme sa zodpovedne pripraviť. V sezóne sme ich viackrát zdolali a sériu budeme chcieť rozhodnúť čo najskôr," sebavedomo uviedla rozohrávačka Barbora Bálintová. Košičanky síce majú s Piešťanskými Čajkami priaznivú bilanciu, no boli to práve hráčky z kúpeľného mesta, ktoré triumfovali vo finále Slovenského pohára.

Východniarky pôsobili počas sezóny v štyroch súťažiach. V Európskom pohári FIBA vypadli vo štvrťfinále a v spomínanom finále Slovenského pohára nestačili na hráčky Piešťan. Prvú tohtosezónnu trofej však už majú vo svojej vitríne a získali ju za cenný triumf vo Východoeurópskej lige. O úspešnej sezóne však budú hovoriť až v prípade, že k nemu pridajú aj extraligový titul - štrnásty v poradí. "Čajky k nám určite prídu motivované a budú chcieť dokázať, že chcú vyhrať titul. Bude len na nás, ako sa vyrovnáme s prvým zápasom. Od toho sa bude séria ďalej odvíjať," poznamenal tréner košického družstva Peter Jankovič.

Piešťany v semifinále vyradili Ružomberok 3:0 na zápasy. Predchádzajúce dve finálové série prehrali Čajky s favoritom z Košíc zhodne 0:3, ale v blížiacom sa vyvrcholení súťaže si trúfajú na viac. A to najmä v domácom prostredí, kde svoje rivalky v aktuálnej sezóne dokázali dvakrát zdolať. "Do finále pôjdeme s pokorou, ale aj zdravím sebavedomím. Good Angels sú favoritom, ale séria sa začína od 0:0. My urobíme všetko, aby sme im nedali nič zadarmo a zabojovali o titul. V dvoch úspešných domácich zápasoch sme ukázali, že v športe je možné všetko. Uvedomujeme si, že Košice sú túto sezónu mimoriadne silné, majú širokú rotáciu a kvalitu na každom poste. Celkovo je to krásna výzva postaviť sa im opäť vo finále," tvrdí kouč Piešťan Martin Pospíšil.

Ten sa počas play off dohodol s vedením klubu na predĺžení zmluvy a trénerom Čajok bude aj ďalšie dve sezóny. "V Piešťanoch sa mi veľmi dobre pracuje. Naplňuje ma pomáhať hráčkam k rozvoju, hrať o najvyššie priečky v lige a samozrejme mať možnosť konfrontácie v Európskom pohári FIBA. S vedením máme podobnú filozofiu v smerovaní klubu, čo bol taktiež dôležitý faktor," dodal Pospíšil.

Finálová séria extraligy basketbalistiek sa začne v stredu 12. apríla, výhodu domáceho prostredia v prvom zápase má víťaz základnej časti z Košíc.

Extraliga basketbalistiek SR - program finále:

1. zápas (12. apríla): Good Angels Košice - Piešťanské Čajky
2. zápas (16. apríla): Piešťanské Čajky - Good Angels Košice
3. zápas (19. apríla): Good Angels Košice - Piešťanské Čajky
*4. zápas (22./23. apríla): Piešťanské Čajky - GA Košice
*5. zápas (26. apríla): GA Košice - Piešťanské Čajky
* - pozn: prípadné ďalšie zápasy

Prehľad víťazných tímov najvyššej basketbalovej súťaže žien:

1993 SCP Ružomberok
1994 SIPOX Ružomberok
1995 SIPOX Ružomberok
1996 MŠK SIPOX Ružomberok
1997 SCP Ružomberok
1998 SCP Ružomberok
1999 SCP Ružomberok
2000 SCP Ružomberok
2001 SCP Ružomberok
2002 SCP Ružomberok
2003 SCP Ružomberok
2004 Delta I.C.P. Košice
2005 Delta I.C.P. Košice
2006 K CERO I.C.P. Košice
2007 K CERO VODS Košice
2008 KOSIT Košice
2009 Maxima Broker Košice
2010 Dobrí anjeli Košice
2011 Dobrí anjeli Košice
2012 Good Angels Košice
2013 Good Angels Košice
2014 Good Angels Košice
2015 Good Angels Košice
2016 Good Angels Košice