Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Basketbal

Basketbalistky SR na ME v ťažkej pozícii, Svoboda: Dôležitý prvý zápas

Ilustračná snímka. Foto: TASR/michal

Na EuroBasket Women 2017 sa Slovensko predstaví v B-skupine v spoločnosti Turecka (16. júna), Bieloruska (17. júna) a Talianska (19. júna).

Bratislava 15. júna (TASR) - Slovenské basketbalistky chcú na blížiacich sa ME v Česku poprieť predturnajové prognózy a postupom zo skupiny zabojovať o vyraďovaciu časť. Čaká ich jedenásta účasť medzi kontinentálnou elitou v histórii samostatnosti a náročná úloha uspieť v silnej konkurencii. Na EuroBasket Women 2017 sa Slovensko predstaví v B-skupine v spoločnosti Turecka (16. júna), Bieloruska (17. júna) a Talianska (19. júna).

Príprava družstva mala turbulentný začiatok. Vedenie Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) len niekoľko týždňov pred turnajom odvolalo z funkcie trénera Maroša Kováčika, ktorý s tímom vybojoval postup na ME. Nahradil ho český kouč Marian Svoboda. Pod jeho vedením absolvovali Slovenky prípravu, v ktorej vyhrali tri a prehrali štyri stretnutia. Konečnú nomináciu ovplyvnili viaceré absencie (Hruščáková, M. Páleníková, Tetemendová), pozitívnou správou bol návrat skúsenej veteránky Zuzany Žirkovej. "Výsledky i výkony v príprave boli kolísavé. Odohrali sme niekoľko dobrých zápasov, niektoré boli slabšie. Je však pravda, že to bola len príprava a na šampionáte sa bude hrať inak," vravel pred štartom turnaja kouč Svoboda.



Slovenky hrali medzi kontinentálnou elitou desaťkrát, len raz sa stalo, že nepostúpili zo základnej skupiny. V aktuálnom výbere je však až sedem hráčok, ktoré zažijú na ME debut. Aj preto je Svoboda realista: "Chcel by som vyhrať všetky zápasy v skupine. Musíme však byť realisti. Sedem hráčok z tímu zažije debut, na ME neboli a nemajú skúsenosti s takouto scénou." Slovenky odštartujú turnaj proti jednému zo spolufavoritov podujatia Turecku. "Všetko sa bude odvíjať od prvého zápasu proti Turecku. Tie prvé zápasy sú lotéria, je šanca prekvapiť. Verím, že podáme dobrý výkon, a že od toho sa odpichneme," zaželal si Svoboda.

V tíme je desať hráčok z domácej súťaže a dve legionárky. Najpočetnejšie zastúpenie v podobe piatich basketbalistiek má vicemajster Piešťanské Čajky. Premiérový šampionát zažije aj krídelníčka Piešťan Terézia Páleníková. "Tento šampionát bude môj premiérový, takže som v očakávaní a teším sa na všetky zápasy, ktoré tam odohráme. Od poslednej kvalifikácie sa toho veľa zmenilo, či už hráčsky kader alebo realizačný tím. Počas prípravy sme absolvovali prípravne kempy a odohrali niekoľko zápasov, ktoré nám ukázali, kde mame medzery a na čom mame ešte popracovať. Teraz prichádzame do finálnej časti a dúfam, že všetku prácu zúročíme a podarí sa nám postúpiť zo skupiny a pokračovať v ďalších fázach turnaja. Teším sa na atmosféru a fanúšikov, ktorí nás prídu podporiť počas zápasov na šampionáte," uviedla Páleníková.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj jej klubová spoluhráčka Sabína Oroszová: "Veľmi sa už na šampionát teším, pretože to pre mňa bude prvý štart na vrcholnom seniorskom podujatí. Som plná očakávaní a verím, že v Česku odohráme kvalitné stretnutia a ukážeme sa tam v dobrom svetle. Príprava bola netradičná, ale snažili sme sa z nej vyťažiť maximum, aby sme v Hradci Králové podali čo najlepšie výkony."

Na turnaji sa predstaví 16 družstiev v štvorčlenných skupinách. Víťazi skupín automaticky postúpia do štvrťfinále, druhé a tretie tímy do baráže o účasť v štvrťfinále. Baráž o top osmičku sa bude sa hrať systémom A2-B3, B2-A3, C2-D3, D2-C3. Finále a súboj o tretie miesto sú na programe v nedeľu 25. júna v Prahe.

Nominácia Slovenska na ME v Česku (16.-25. júna v Prahe a Hradci Králové):

rozohrávačky: Barbora Bálintová, Zuzana Žirková (obe Good Angels Košice), Nikola Dudášová, Angelika Slamová (obe Piešťanské Čajky), Nikola Kováčiková (BKM Junior UKF Nitra)
krídelníčky: Terézia Páleníková (Piešťanské Čajky)
pivotky: Anna Jurčenková (Good Angels Košice), Rebeka Mikulášiková, Sabína Oroszová (obe Piešťanské Čajky), Veronika Remenárová (KP Brno/ČR), Marie Růžičková (Umana Reyer Benátky/Tal.), Romana Vyňuchalová (ŠBK Šamorín)

Zloženie skupín:

A-skupina (Hradec Králové): Ukrajina, Česko, Maďarsko, Španielsko
B-skupina (Hradec Králové): Bielorusko, Taliansko, SLOVENSKO, Turecko
C-skupina (Praha): Srbsko, Nemecko, Slovinsko, Francúzsko
D-skupina (Praha): Belgicko, Čierna Hora, Lotyšsko, Rusko

Program SR:

piatok 16. júna: Turecko - SLOVENSKO (15.00)
sobota 17. júna: SLOVENSKO - Bielorusko (12.30)
pondelok 19. júna: SLOVENSKO - Taliansko (20.30)