Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Basketbal

Tréner Meleščenko: Začali sme si viac veriť, to prinieslo úspech

Na archívnej snímke tréner Oleg Meleščenko 7. júla 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zverenci trénera Olega Meleščenka sa po piatich rokoch predstavia v kvalifikácii, dokonca premiérovo o postup na majstrovstvá sveta 2023.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Slovenská mužská basketbalová reprezentácia si v posledných rokoch veľa radosti neužila, družstvo sa potácalo v spodných poschodiach európskeho basketbalu a cestu nahor si muselo vyšliapať cez rôzne predkvalifikácie. V stredu večer zavládla v severomacedónskom Skopje postupová radosť, zverenci trénera Olega Meleščenka sa po piatich rokoch predstavia v kvalifikácii, dokonca premiérovo o postup na majstrovstvá sveta 2023.

Na Slovensku sa naposledy hralo v roku 2016 o priamy postup na majstrovstvá Európy 2017, odvtedy, aj pod vplyvom zmien hracieho systému Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA), sa slovenský výber dostal do kolotoča predkvalifikácií. Z nich dlho neprichádzal žiadny úspech, až prišli "bubliny". Najskôr zavládla radosť vo februári v Kosove, v stredu zase v Severnom Macedónsku. To, čo je pre iné krajiny samozrejmosťou, je pre Slovensko významnou záležitosťou. Po piatich rokoch sa totiž bude môcť porovnať s absolútnou európskou špičkou.

"Hrali sme basketbal, to bolo pre mňa najviac. Poviem úprimne, chalanom som v šatni po zápase povedal, že keby sme náhodou vyhrali iba o 14 bodov, tak ma potešilo, že sme zahrali basketbal. To, čo chceme hrať, sa nám darilo už v Lotyšsku. Tie zápasy nám dali nádej, že môžeme postúpiť. Chvalabohu, podarilo sa to," vyjadril sa pre TASR tréner Meleščenko.

Dvakrát v priebehu polroka sa jeho zverencom podarilo zvládnuť duel s postupovým imperatívom. Vo februári zvíťazili nad Kosovom (77:73) v zápase, v ktorom museli uspieť. Ešte náročnejšia úloha bola proti Severnému Macedónsku (88:72), keď Slováci potrebovali vyhrať minimálne o 15 bodov. "Všetko je to otázka psychológie. Čím viac takých zápasov budeme mať, tým skôr zistíme, či je to tam, alebo nie. Je to len otázka toho, ako hráči budú sami sebe veriť. Opäť sa vrátime k tomu, že potrebujeme lepšiu konfrontáciu, aby sme rástli a tým pádom sa aj naša psychológia bude meniť, že ku každému zápasu budeme pristupovať rovnako. Nebude to o tom, že sa budeme prispôsobovať, ako hrať proti tomu a tomu tímu. Taktika je naša vec, trénerov, ale psychológia je v hlavách hráčov," uviedol reprezentačný kouč.
Vladimír Brodziansky, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Meleščenko pri príchode na lavičku riskoval, do reprezentácie priniesol viaceré nové mená a zmenou prešiel aj herný prejav jeho tímu. Už to nebolo len o produktivite Vladimíra Brodzianskeho, zodpovednosť museli zobrať aj ostatní skúsení hráči. "Po dvoch zápasoch v Lotyšsku som na hráčoch videl, že sa to dá. Mal som obavy, Švajčiarsko tam prehralo o 40 bodov a my sme prvý zápas mohli dokonca vyhrať. Toto nás nakoplo, že vieme byť konkurencieschopní. Začali sme asi viac veriť sebe, to nám donieslo úspech," povedal Meleščenko.

Slovensko si tak premiérovo vo svojej histórii zahrá v kvalifikácii majstrovstiev sveta. Tie sa uskutočnia v roku 2023 v Japonsku, Indonézii a na Filipínach. Kvalifikačný systém európskej časti by sa meniť nemal, v prvom kole vyžrebujú tímy do štvorčlenných skupín, z ktorých traja idú do ďalšieho kola kvalifikácie. Na nepostupový tím čaká druhé kolo predkvalifikácie ME 2025. Asociačné termíny sú predbežne tri pre prvé kolo kvalifikácie MS 2023 (22.-30. november 2021, 21. február - 1. marec 2022 a 27. jún - 5. júl 2022). Žreb kvalifikácie s účasťou Slovenska je na programe 31. augusta o 12.00 h.