Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Basketbal

Basketbal: Piešťanské Čajky v prvom finále zdolali B. Bystricu

Na snímke vpravo hráčka Piešťan Dominika Rusiňáková a hráčka Banskej Bystrice Lindsey Pulliam počas prvého zápasu finále basketbalovej ženskej Niké extraligy medzi Piešťanskými Čajkami a Slaviou Banská Bystrica v Piešťanoch v sobotu 15. apríla 2023. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Séria hraná na tri víťazné zápasy pokračuje ďalším duelom v stredu 19. apríla o 18.00 h v Banskej Bystrici.

Piešťany 15. apríla (TASR) - Prvý bod vo finálovej sérii Niké extraligy žien získali basketbalistky Piešťanských Čajok. Na domácej palubovke zdolali Sláviu Banskú Bystrica 75:51 a ujali sa tak vedenia 1:0 na zápasy. Najlepšou strelkyňou na víťaznej strane bola s 20 bodmi Božica Mujovičová. Séria hraná na tri víťazné zápasy pokračuje ďalším duelom v stredu 19. apríla o 18.00 h v Banskej Bystrici.


finále play off Niké extraligy - prvý zápas /na 3 víťazstvá/:

Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica 75:51 (39:27)
Piešťany: Mujovičová 20, Jamesová 18, Mandičová 10, Andělová 9, Jurčenková 4 (Rusiňáková 6, Martišková 5, Moravčíková 3)
Banská Bystrica: Pulliamová 23, Hruščáková a Nofluenteová po 8, Kozáková 6, Holílková 4 (Kollárová 2, da Cruz, Grigerová a van Dalen 0)

TH: 8/6 – 9/7, fauly: 17 - 16, trojky: 11 - 4, rozhodovali: Ženiš, Margala, Obertová, štvrtiny: 23:19, 16:8, 18:11, 18:13, 900 divákov.
/stav série:1:0/


Úvodná finálová bitka sa niesla na začiatku vo výrazne ofenzívnom duchu, ani z jednej strany to nebolo taktické vyčkávanie, či pokus o prekvapenie. Lepšie to činnosť zvládali domáce basketbalistky, aj vďaka produktívnej Mandičovej. Piešťany sa dostali do svojho herného rytmu a najmä vedenia, úvodnú časť vyhrali 23:19. Druhá štvrtina odštartovala početnými nepresnosťami a tiež výrazným pritvrdením. Bodový rozdiel sa dlhé momenty udržiaval na približne rovnakej úrovni v prospech Čajok. Potom hosťujúca Slávia začala kopiť chyby a domáci tím toho zúročil. K Mandičovej sa pridala Mujovičová a tiež Jamesová, výsledkom bola 14:4 a polčasový stav 39:27.

Po prestávke opadlo u oboch tímov ofenzívne tempo, na body sa museli nadrieť oveľa viac. Dianie na palubovke mal pod kontrolou úradujúci majster, okrem krátkodobých výpadkov, sa mu úspešne darilo držať vedenie. V koncovke sa rozstrieľala na domácej strane Rusiňáková a výsledkom bol stav 57:38 pred záverečnou 10-minútovkou. Slávia ešte v poslednej časti zahrozila, keď evidentne vylepšila svoju útočnú produkciu, ale na výraznejšie zdramatizovanie stretnutia to už nebolo postačujúce. Piešťany ale zachovali pokoj a získali prvý bod vo finálovej sérii.

Hlasy po zápase:


Peter Jankovič, tréner Piešťan: "Vyhrávame 1:0, to je pre mňa najpodstatnejšie. Vedeli sme, že tento zápas bude zlý, škaredý a ťažký po dvojtýždňovej prestávke. Pre nás je dôležité, že vedieme 1:0. Vieme, že Banská Bystrica má svoju kvalitu. Už nemôžeme rátať s tým, že s nimi budeme vyhrávať od začiatku o 30 bodov. Na konci sme si urobili náskok, ale v takýchto sériách už skóre nehrá žiadnu rolu. Tešíme sa z víťazstva.“

Anna Jurčenková, hráčka Piešťan: "Začiatok bol z našej strany trochu pomalší. Myslím si, že sa trochu odzrkadlila aj nervozita z tohto zápasu, tiež dvojtýždňová prestávka. Potom sme si povedali, že sa nesmieme nechať rozčúliť a musíme byť stále koncentrované. Začali sme brániť to, čo chceme, tak aj útok išiel ľahšie.

Zuzana Žirková, trénerka Banskej Bystrice: "Ja si myslím, že to bol pre divákov výborný zápas. Koniec bol v piešťanskej réžii, výsledok je taký, aký je. Trochu sme na konci zlyhali taktickými vecami, keď sme kričali, aby sme použili fauly a z protiútokov sme následne dostali posledných 9 bodov. Asi by to vyzeralo inak, naše hráčky z lavičky dali 2 body. Potrebujeme pridať niekde niečo, niekto iný. Žiaľ, naša rotácia je tak úzka, že sme radi, že sme odohrali takto kvalitný zápas, keď si to porovnáme s ostatnými.“

Vanda Kozáková, hráčka Banskej Bystrice: "Som rada, že sa nám podaril vstup do zápasu. Vstúpili sme tak, ako sme chceli. Je po prvom zápase, séria ešte vôbec nie je na svojom konci. Sebe a všetkým sme dokázali, že dokážeme s Piešťanmi hrať. Iba sa poučíme z chýb, ktoré sme urobili. Na tom môžeme stavať a doma hrať ešte lepšie.“