Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Víťazná hegemónia Levíc pokračuje, Madzin: Zostali sme súdržní

Patrioti Levice obhájili titul v Niké Slovenskej basketbalovej lige. V rozhodujúcom siedmom dueli 29. mája 2023 finále play off zvíťazili doma nad BC Komárno 78:61 a celú sériu vyhrali 4:3 na zápasy. Patrioti sa stali po deviatich rokoch prvým tímom, ktorému sa podarilo obhájiť trofej, celkovo získali svoj štvrtý majstrovský titul. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Obhajoba majstrovského titulu bolo povestnou bodkou za najťažšou sezónou v histórii klubu.

Levice 30. mája (TASR) - Tretí majstrovský titul za päť rokov, to je vizitka basketbalistov Patriotov Levice v Niké Slovenskej basketbalovej lige. Po deviatich rokoch sa niekomu v najvyššej súťaži podarilo obhájiť najcennejší kov, "žlto-zeleným" navyše po veľkom obrate vo finálovej sérii, keď prehrávali už 1:3 na zápasy, aby napokon vyhrali pred domácim publikom rozhodujúci duel a mohli si tak po roku zopakovať oslavy.

Vypredaná levická športová hala videla dominantný nástup domácich a chvíľkami to vyzeralo na exhibíciu, z ktorej mohla byť rozhodujúca bitka o titul jednoznačnou záležitosťou. Patrioti sa však na úspech museli nadrieť, výrazne im k tomu dopomohol kolektívny výkon. "Myslím si, že to bola naša najväčšia výhoda. Mali sme skúsených a kvalitných hráčov, ktorí v kritických a kľúčových momentoch vedeli pre tím urobiť pozitívnu vec. Ukázalo to aj v tomto stretnutí. Samotný zápas č. 7 je niečo neskutočné, zároveň niečo veľmi dlhé. Táto séria bola neskutočne dlhá. Možno by niekto z tímu nechcel so mnou súhlasiť, ale bola to najťažšia sezóna, aká mohla byť, čo sa týka dĺžky, počtu zápasov, vývoja sérií a období, ktoré boli počas tohto ročníka," povedal pre TASR šéf lavičky Patriotov Michal Madzin.

Obhajoba majstrovského titulu bolo povestnou bodkou za najťažšou sezónou v histórii klubu. Cez 60 odohraných zápasov naprieč štyrmi súťažami, z toho dvomi medzinárodnými, sa neraz podpísalo na družstve, ktoré si počas uplynulých mesiacov prešlo viacerými krízami, respektíve zraneniami a hráčskymi rošádami. "Poviem pravdu, neboli sme vôbec na to pripravení. Išli sme z týždňa na týždeň, zo zápasu na zápas a len takto to bolo možné zvládnuť. Boli počas sezóny momenty, kedy to nešlo pozitívnym smerom a práve tie si vážim, pretože sme ako tím zvládli. Bolo vidieť v určitých častiach sezóny, keď bol obrovský problém. Kľúčové a dôležité bolo práve to, že sme tieto momenty dokázali zvládnuť, preto klobúk dole. Zostali sme súdržní, našli sme spôsob ako fungovať a podarilo sa nám to do víťazného konca," vyhlásil tréner Levíc.

Dôležité momenty sa diali aj počas finálovej série s Komárnom. Najskôr ňou bol návrat Mihu Lapornika do zostavy po približnej trojmesačnej absencii. Reprezentant Slovinska a jeden z lídrov tímu sa dlhšiu dobu herne hľadal, ale v správnej chvíli tento ťah vyšiel a všetko zapadlo do seba tak, ako tomu bolo počas úspešného účinkovania v pohárovej Európe. "Boli to ťažké momenty, tím v podstate bez neho postúpil do finále. Návrat bol pre nás veľkou vecou, ale zároveň prišiel do družstva, ktoré zvládlo dve série. Opätovné zvykanie si kádra nebolo jednoduché a neprišlo to za jeden deň. Dôležité je, že to vyšlo," zhodnotil Madzin tento krok.

Druhým nemenej podstatným momentom bola rošáda po štvrtom zápase, keď úradujúci majster prehrával s Komárnom 1:3 na zápasy. Realizačný tím sa rozhodol posadiť na tribúnu skúseného pivota Jamesa Padgetta a na jeho voľné miesto nasadiť rozohrávača Eduarda Kotáska. "Bolo to riskantné. Plány boli niekedy úplné iné, ako to napokon dopadlo v realite. Edo ochorel, zobral antibiotiká a dva zápasy nemohol hrať, čiže nebolo to úplne o tom, že sme ho do zostavy nedali. Okolnosti, ktoré nestali, nás donútili k takémuto riešeniu. Edo doniesol obrovskú energiu do troch zápasov, možno aj správne otočenie v rámci série,“ zamyslel sa nad touto taktickou zmenou 37-ročný kouč.

Už pred sezónou vyhlásil klub ambíciu opäť zaútočiť na majstrovský titul a od tohto momentu sa s touto nálepkou musel popasovať. Nielen súperi hrali proti ním s oveľa väčšou motiváciou, ale každé zaváhanie bolo pod obrovským drobnohľadom a diskutované. Tlak a očakávania boli dennodennou záležitosťou a aj pred zápasom č. 7 prichádzali fanúšikovia „na hotové“. "Celé to bolo o to ťažšie. Každé tri dni byť pod určitým drobnohľadom a očakávaní od kohokoľvek, je to náročné. S počtom zápasov a koľkokrát tento tlak prišiel, je toto pre nás teraz odmena. Nie je to ľahké doma, ale v takej situácii bol aj súper. Verím, že domáce prostredie bolo obrovskou výhodou. Zároveň chcem povedať, že práve tá premotivovanosť začala rozhodujúci zápas. Vošli sme do neho s veľmi dobrou energiou, ale možno nám to trochu menilo riešenia, ktoré sme robili," uviedol Madzin.

Majstrovské oslavy mali pre samotného trénera špeciálnu príchuť. Nielenže dokázal so svojim tímom obhájiť prvenstvo a zaradiť sa tým medzi najúspešnejších trénerov Niké SBL z pohľadu dosiahnutých úspechov, ale víťazstvo v rozhodujúcom finálovom zápase nad Komárnom videl prvýkrát naživo jeho syn a priateľka. "Neviem, aké to bolo pre nich. Ja nikdy nezabudnem na tento deň, čokoľvek bude, tak tento deň si budem pamätať navždy. Malý synček bol prvýkrát v hale, videl zápas č. 7, ktorý nie je každodennou záležitosťou a bol víťazný, celé toto spojenie je neskutočné," ťažko hľadal slová tréner Patriotov.