Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Basketbalisti odcestovali do Číny, Kuffa: Bude to veľká skúsenosť

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič

Úvodný zápas na turnaji Atlas Challenge 2015 čaká Slovákov v pondelok 27. júla, ich prvým súperom bude výber Talianska.

Bratislava 24. júla (TASR) - Slovenskí basketbaloví reprezentanti odcestovali v piatok do Číny. V termíne od 27. júla do 1. augusta sa zúčastnia na kvalitne obsadenom medzinárodnom turnaji v meste Sučou, ktoré leží 100 km západne od Šanghaja.

Slováci sa v základnej A-skupine predstavia v spoločnosti Talianska, Iránu a domáceho výberu Číny. Do dejiska odcestovalo 12 hráčov, tréneri František Rón, Milan Černický a vo výprave sú aj masér Peter Štofko i lekár Richard Demovič. Funkcie vedúceho výpravy sa ujal Zdenko Ryšavý, spoločne s nimi odletel do Číny aj rozhodca Pavel Fuska. Národný výber tento rok nečaká žiadne významné podujatie či kontinentálna kvalifikácia, preto vedenie reprezentácie s radosťou prijalo pozvánku na turnaj. "Tak, ako sme minulý rok po kvalifikácii sľúbili, vybavili sme atraktívne zápasy s atraktívnymi súpermi. Očakávam, že hráči sa zohrajú na budúcoročnú kvalifikáciu," uviedol pre web slovakbasket.sk generálny sekretár Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Ľubomír Ryšavý.

Na medzinárodnú konfrontáciu sa tešia aj samotní hráči. "Ideme si zahrať bez tlaku proti silným súperom. Bude to pre nás obrovská skúsenosť. S takými súpermi sa nehrá každý deň," skonštatoval krídelník Andrej Kuffa. Na jeho slová nadviazal aj Pavol Lošonský: "Na turnaj sa veľmi teším, sme dobrá partia. Bude to dobrá konfrontácia so silnými súpermi," zdôraznil slovenský pivot, ktorý pokračuje v kariére v Anglicku. "Áno, pokračujem v Anglicku, ale v inom klube tentokrát vo Worcesteri."



Slovákom však bude v Číne chýbať rozohrávač Anton Gavel. Štvornásobný najlepší basketbalista Slovenska sa rozhodol na blížiacom sa európskom šampionáte (Eurobasket 2015) reprezentovať Nemecko a celá situácia sa tak bude riešiť.

Úvodný zápas na turnaji Atlas Challenge 2015 čaká Slovákov v pondelok 27. júla, ich prvým súperom bude výber Talianska.

Nominácia Slovenska na medzinárodný turnaj v Číne:
rozohrávači: Stanislav Baldovský, Milan Žiak, Roman Marko, Marek Jašš
krídelníci: Dušan Pandula, Martin Bílik, Andrej Kuffa, Tomáš Mrviš, Roman Vido
pivoti: Pavol Lošonský, Peter Sedmák, Michal Baťka
tréneri: František Rón, Milan Černický

program:
pondelok 27. júla (15.00 h SELČ): Taliansko - SLOVENSKO
utorok 28. júla (13.00 h SELČ): Čína - SLOVENSKO
streda 29. júla (15.00 h SELČ): SLOVENSKO - Irán