Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Basketbalisti začali s prípravou na predkvalifikáciu MS

Na snímke tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie mužov Oleg Meleščenko počas tlačovej konferencie 7. júla 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Nominácia slovenského výberu sa tvorila v predchádzajúcich týždňoch, všetko odštartoval na začiatku júna úvodný zoznamovací kemp s novým reprezentačným koučom.

Bratislava 7. júla (TASR) - Slovenská mužská basketbalová reprezentácia odštartovala prípravu na druhú fázu predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023. Tréner Oleg Meleščenko privítal so svojím realizačným tímom na úvod zrazu 16 hráčov, s ktorými počíta do prípravných zápasov a následne do duelov so Severným Macedónskom a Švajčiarskom.

Nominácia slovenského výberu sa tvorila v predchádzajúcich týždňoch, všetko odštartoval na začiatku júna úvodný zoznamovací kemp s novým reprezentačným koučom. Ďalším krokom bola širšia 24-členná nominácia, z ktorej sa vyselektovala 16-ka basketbalistov. Tá sa bude v týchto dňoch pripravovať v priestoroch bratislavskej Eurovia arény. "Najprv som chcel vidieť tých hráčov, ktorých som nevidel v slovenskej lige, aby som poskladal svoj vlastný obraz. Pre mňa je vždy podstatné, aby som ja videl, ako človek rozmýšľa, čo vie, ako sa s ním dá pracovať a či bude pre nás zaujímavý. Z toho, čo sme videli, tam mohlo byť viac mien v užšej nominácii, ale nemohli sme dať viac mien," povedal pre TASR Meleščenko.



Meleščenko môže počítať so všetkými hráčmi, ktoré patrili v predchádzajúcich reprezentačných cykloch k oporám tímu. Ani v tejto časti predkvalifikácie MS 2023 nepomôže Slovákom ani jeden z naturalizovanej dvojice Kyle Kuric a Andre Jones. Citeľnou by mala byť tiež absencia Mareka Doležaja, donedávna hráča americkej univerzity Syracuse. "Pre Mareka je vždy otvorená reprezentácia, je to na ňom. Kurica sme sa snažili od začiatku osloviť, aj cez agenta, ale zatiaľ sa to nepodarilo," vyjadril sa tréner SR.

Šanca sa tak otvára pätici hráčov, ktorá by si mohla zapísať prvé reprezentačné minúty - Marcel Bátovský, Matúš Hronský, Timotej Malovec, Jakub Mokráň a Juraj Páleník. "Majú potenciál. Niektorí z nich sú budúcnosťou, niektorí už hrajú," ozrejmil Meleščenko nomináciu debutantov.

Slovákov čaká približne mesačná príprava na samotnú predkvalifikáciu MS 2023. Počas tohto obdobia sú na programe aj prípravné zápasy, vo všetkých prípadoch ich odohrajú na palubovke súpera. Najskôr ich preverí Írsko (17. a 18. júla), následne sa predstavia na turnaji v Portugalsku (21. a 22. júla) a všetko by mali zakončiť stretnutia s Lotyšskom (31. júla a 1. augusta). Samozrejme, program zápasov sa môže meniť vzhľadom na protiepidemiologické opatrenia. "V príprave sa budeme venovať taktike a technike, tej filozofii, ktorú chceme predvádzať. S prípravnými zápasmi som veľmi spokojný. Viem, že to je ťažké, ale keď chceme postúpiť, tak musíme hrať so silnejšími, aby sme vedeli o našich chybách a čo sa dá za krátky čas vylepšiť," zhodnotil reprezentačný kouč priebeh prípravy.



V polovici augusta sa v priebehu piatich dní odohrá druhé kolo predkvalifikácie MS 2023. Dejiskom "bubliny" bude macedónske Skopje, kde sú na programe všetky duely F-skupiny. Súperom slovenských basketbalistov bude domáca reprezentácia (14. a 18. augusta o 19.00 h) a Švajčiarsko (13. a 17. augusta o 19.00 h). Do kvalifikácie MS 2023 postúpia tímy na prvom a druhom mieste. Motiváciou by mohol byť aj nedávny úspech basketbalistov Česka, ktorí sa prebojovali na olympiádu do Tokia.

"Česko je pre nás veľkým vzorom, čo dokázali za predchádzajúcich päť rokov, ale už aj predtým dosť pracovali. Na majstrovstvách sveta boli na 6. mieste, teraz sa dostali na olympiádu, takže každý k tomu môže pristúpiť tak, že prečo ja nemôžem byť tam? Postup by som prijal, budeme sa pre to snažiť robiť všetko, aby sa nám to podarilo, pretože čím lepší súper, tak tým rýchlejšie rastieme," dodal Meleščenko.

Užšia nominácia Slovenska na druhé kolo predkvalifikácie MS 2023 (13. – 18. augusta, Skopje/Sev. Mac.):



hráči: Mário Ihring (OSE Lions/Maď.), Matej Majerčák (BC Prievidza), Marcel Bátovský (USK Praha/ČR), Juraj Páleník (BK Opava), Timotej Malovec, Richard Körner, Michael Fusek (všetci Inter Bratislava), Šimon Krajčovič, David Abrhám (obaja Patrioti Levice), Matúš Hronský (Wasatch Academy/USA), Jakub Mokráň (Iskra Svit), Jakub Merešš (Spišskí Rytieri), Jakub Petráš, Róbert Rožánek (obaja BC Geosan Kolín/ČR), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.), Tomáš Pavelka (TAU Castello/Šp.)

náhradníci: Matúš Malovec (Inter Bratislava), David Novák (BA Nymburk/ČR), Adam Antoni (Spišskí Rytieri), Roman Skvašik (Raiffeisen Mattersburg Rocks/Rak.), Maroš Zeližňák (Jacksonville State University/USA)

realizačný tím: Oleg Meleščenko - hlavný tréner, Michal Madzin, Maroš Helmecy - asistenti trénera, Miroslav Páleník - manažér tímu, Jakub Chudý - kondičný tréner, Juraj Sluka - fyzioterapeut, MUDr. Richard Demovič – lekár

Program SR v F-skupine predkvalifikácie MS 2023 (Skopje/Sev. Mac.)

piatok 13. augusta o 19.00 h: Švajčiarsko - SLOVENSKO
sobota 14. augusta o 19.00 h: SLOVENSKO - Severné Macedónsko
utorok 17. augusta o 19.00 h: SLOVENSKO - Švajčiarsko
streda 18. augusta o 19.00 h: Severné Macedónsko - SLOVENSKO