Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Basketbal

Basketbalová Liga majstrov sľubuje veľkú porciu zápasov

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

V základnej časti LM má isté miesto už 24 klubov z desiatich zakladateľských krajín.

Paríž 20. apríla (TASR) - Vedenie basketbalovej edície Ligy majstrov a európskej zložky Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA Europe) odprezentovalo detaily novej súťaže, ktorá napíše premiérovú kapitolu v sezóne 2016/2017.

Zástupcovia FIBA Europe lákajú národné asociácie do Ligy majstrov hlavne na lukratívne finančné odmeny, celkovo si kluby medzi sebou rozdelia viac ako 4 milióny eur. V súťaži sa predstaví celkovo 56 tímov z 30 krajín. Sezóna odštartuje dvojkolovou kvalifikačnou fázou systémom doma-vonku, z 32 družstiev si vybojuje miestenku v základnej časti osem z nich. Na neúspešné tímy z kvalifikácie následne čaká účasť vo FIBA Európskom pohári.

V základnej časti LM má isté miesto už 24 klubov z desiatich zakladateľských krajín (Belgicko, Česko, Francúzsko, Grécko, Nemecko, Izrael, Litva, Poľsko, Taliansko a Turecko). Základná časť je rozdelená do štyroch skupín po osem tímov, na družstvá tak čaká minimálne 14 duelov. Hracími dňami sú utorok a streda, vďaka čomu je ošetrená účasť v národných ligách. FIBA Europe tiež zabezpečila voľné termíny pre potreby národných tímov.

Do play off postúpia štyri najlepšie tímy zo skupiny, kluby na piatom a šiestom mieste budú hrať play off FIBA Európskeho pohára. Vyraďovacie boje prebehnú klasickým K.O. systémom, tímy sa medzi sebou stretnú opäť doma a vonku. Final Four je na programe v termíne od 28. do 30. apríla 2017. Mená účastníkov premiérovej sezóny Ligy majstrov odprezentujú na slávnostnom žrebovaní 21. mája v Paríži.

V posledných dňoch sa diskutuje tiež o tom, ktoré krajiny sa reálne v súťaži predstavia. FIBA Europe totiž pozastavila členstvo 14 národným asociáciám, ktoré majú svoje kluby v Eurolige a Eurocupe. Ako prví sa podvolili pravidlám Taliani, ktorí listom prisľúbili, že potrestajú kluby Trento, Reggio Emilia a Sassari, ak do budúcoročnej edície Eurocupu podajú prihlášku. Srbskí predstavitelia vyzvali k vzájomnému dialógu FIBA Europe a spoločnosti Euroleague Commercial Assets (ECA), ktorá zastrešuje dve najprestížnejšie súťaže v Európe - Euroligu a Eurocup.