Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Basketbal

Bielorusko nám bude vyhovovať, tvrdí tréner našich basketbalistiek

Ilustračné foto Foto: TASR/michal

Už v sobotu na obed čaká Slovenky ďalší účastník olympijského turnaja v Riu - Bielorusko, ktoré na úvod turnaja prekvapujúco prehralo s Talianskom.

Hradec Králové 16. júna (TASR) - Slovenské basketbalistky začali finálový turnaj ME 2017 v Česku prehrou, ale výkonom ani výsledkom nesklamali. Proti veľkému favoritovi z Turecka sa počas celého zápasu držali na dištanc a zásluhou zlepšenej obrany v druhom polčase sa im podarilo stiahnuť súpera aj na prijateľných deväť bodov. Napokon z toho bola prehra 58:69.

Slovenky pricestovali na šampionát s relatívne neskúseným výberom, v tíme je až sedem debutantiek. Nervozita a nedostatok skúseností z hry na veľkom fóre boli vidieť aj úvode súboja proti Turecku. Postupom času sa však zverenkyne Mariana Svobodu dostali do tempa a druhý polčas nad štvrťfinalistom OH v Riu de Janeiro dokonca vyhrali. Kouč Svoboda po prehre hľadal pozitíva. "Prehra o jedenásť bodov s takýmto silným súperom môže byť lichotivá. Ale ja chcem vyhrávať všetky zápasy. Utiekol nám začiatok, v obrane i v útoku sme boli pasívni. Potom sme sa zrovnali a v druhom polčase to bolo lepšie. V štvrtej štvrtine sme hrali takú obranu, akú by sme chceli, dokonca sme získali aj nejaké lopty a dali sme ľahké koše," vravel Svoboda. Najskúsenejšia hráčka SR a predpokladaná líderka družstva Zuzana Žirková odohrala pre problémy s faulami len 16 minút. Aj to malo efekt na hru Sloveniek. "Rozhodcovia boli na nu príliš prísni. Škoda, lebo boli úseky, keď sme ju chceli a mohli využiť. Na druhej strane, musia hrať aj ostatné hráčky. Získané skúsenosti sú pre ne na nezaplatenie," dodal Svoboda.

Najlepšou strelkyňou zápasu bola 17-bodová Barbora Bálintová. Podľa rozohrávačky majstrovských Košíc mali Slovenky dokonca na to, aby favorita zdolali. "Vedeli sme, že to bude náročný zápas, lebo Turecko má svoju kvalitu a výborné hráčky. Škoda toho úvodu, lebo myslím, že sme mali na to, aby sme ich porazili. Škoda nejakých maličkostí, ktorých sme sa dopustili. Verím, že sme sa z toho poučili a ďalší zápas vyhráme," vravela Bálintová. Debut na kontinentálnom šampionáte si odbila Sabína Oroszová. Nastúpila v základnej zostave a s 35 minútami bola najvyťaženejšou hráčkou tímu SR. "Z našej strany tam bola určitá nervozita, ale myslím, že celkovo to bolo fajn. Dokázali sme silného súpera stiahnuť aj na deväť bodov a ani konečný výsledok nie je úplne zlý. Myslím, že je to dobrý odrazový mostík pre ďalší zápas," uviedla autorka deviatich bodov. Určité činnosti musia Slovenky podľa nej zlepšiť. "Viac sa vidieť na palubovke a rozlišovať hru z vonka i strieľanie zvnútra. No a mali by sme zatiahnuť obranu tak, aby nám súperky nevnikali stredom," dodala Oroszová.

Už v sobotu na obed čaká Slovenky ďalší účastník olympijského turnaja v Riu - Bielorusko, ktoré na úvod turnaja prekvapujúco prehralo s Talianskom. Podľa kouča Svobodu môže tento súper jeho tímu viac vyhovovať. "Malo by nám viac vyhovovať, už len kvôli tomu, že Bielorusky nemajú v tíme také vysoké a silové hráčky. Proti Taliansku však vôbec nehrali dobre a budú to chcieť zmeniť. Kvalitu Turecka však Bielorusko určite nedosahuje," vravel Svoboda. Svoje zverenky pripraví tak, aby im neušiel úvod ako proti Turecku. "Musíme hrať naplno od prvej sekundy. Toto sú majstrovstvá Európy, tu už niet na čo čakať. Verím, že si to dievčatá naplno uvedomia. Pretože my chceme postúpiť a len tadiaľto vedie cesta ďalej - hrať naplno od úvodného rozskoku," burcoval Svoboda.

Sobotňajšie stretnutie B-skupiny ME 2017 Slovensko - Bielorusko sa začína od 12.30. V priamom prenose ho odvysiela aj RTVS.