Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Basketbal

Birdová a Alvarez budú vlajkonosičmi USA na otváracom ceremoniáli

Na archívnej snímke vpredu Sue Birdová (6). Foto: TASR/AP

Za vlajkonosičov ich vybrali kolegovia z amerického olympijského tímu.

Tokio 21. júla (TASR) - Štvornásobná olympijská víťazka v basketbale Sue Birdová a bejzbalista Eddy Alvarez ponesú vlajku USA na otváracom ceremoniáli OH 2020. Za vlajkonosičov ich vybrali kolegovia z amerického olympijského tímu.

Štyridsaťročná Birdová je druhou americkou basketbalistkou, ktorej sa dostalo pocty niesť národnú vlajku pri otvorení OH, prvou bola v Aténach 2004 Dawn Staleyová, súčasná trénerka reprezentantiek USA. "Je to neuveriteľná pocta. Viem, čo to znamená, mala som možnosť sledovať Dawn Staleyovú, keď ju vybrali v roku 2004," citovala agentúra AP Birdovú.

Tridsaťjedenročný Alvarez získal na ZOH 2014 v Soči striebro v rýchlokorčuľovaní, v Tokiu sa predstaví v bejzbale. Vlani debutoval v Major League Baseball (MLB) v drese Miami Marlins, v uplynulej sezóne účinkoval iba v nižšej súťaži. Ak by sa mu podarilo v Tokiu získať cenný kov, stal by sa iba tretím americkým športovcom po Eddiem Eganovi (box, boby) a Lauryn Williamsovej (atletika, boby), ktorý vybojoval medailu na OH i ZOH. Birdová s Alvarezom sú prvou americkou dvojicou, ktorá ponesie vlajku na otváracom ceremoniáli OH, na predošlých hrách boli vlajkonosičmi USA iba jednotlivci.