Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Slovensky vybojovali prvé víťazstvo, Bielorusky zdolali 58:54

Slovenské basketbalistky zľava Ivana Jakubcová, Nikola Dudášová (77), Miroslava Praženicová a Sabína Oroszová sa tešia po strelení koša v zápase základnej A-skupiny Slovensko - Bielorusko na ME v basketbale žien vo Valencii v piatok 18. júna 2021. Foto: TASR - FIBA

Zverenky trénera Juraja Suju dokázali v defenzívne ladenom zápase vo Valencii ustáť nápor súpera a do tabuľky si zapísali prvé dva body.

Valencia 18. júna (TASR) - Slovenské basketbalistky zvíťazili vo svojom druhom vystúpení na 38. majstrovstvách Európy po dráme nad Bieloruskom 58:54. V A-skupine tak majú na svojom konte jednu výhru a jednu prehru.

Zverenky trénera Juraja Suju dokázali v defenzívne ladenom zápase vo Valencii ustáť nápor súpera a do tabuľky si zapísali prvé dva body. Záverečný súboj v základnej skupine ich čaká v nedeľu o 21.00 h proti domácemu Španielsku.

V druhom piatkovom stretnutí A-skupiny domáce Španielky zvíťazili nad Švédkami hladko 76:55. Všetky štyri tímy tak majú po dvoch zápasoch na konte zhodne tri body. Zo skupín postúpi priamo do štvrťfinále iba víťaz, tímy na druhom a treťom mieste čaká súboj o účasť v tejto fáze turnaja.

Slovenská basketbalistka Ivana Jakubcová (vľavo) a Bieloruska Maria Papovová (uprostred) v zápase základnej A-skupiny Slovensko - Bielorusko na ME v basketbale žien vo Valencii v piatok 18. júna 2021.
Foto: TASR - FIBA

A-skupina (Valencia):


SLOVENSKO - Bielorusko 58:54 (28:26)

zostava a body Slovenska: Jakubcová 16, Dudášová 13, Praženicová 12, Oroszová 5, Stašová 0 (Moravčíková 5, Páleníková 4, Sujová 3, Remenárová 0) - najviac bodov Bieloruska: Bentleyová 17, Popovová 13, Veremenkovová 12. TH: 12/10 - 13/8, fauly: 16 - 13, trojky: 6 - 4, štvrtiny: 13:14, 15:12, 11:11, 19:17, rozhodovali: Teixeirová (Por.), Praksch (Maď.), Ortisová (Fr.).


Slovenky mali vynikajúci vstup, dvojica Jakubcová a Praženicová sa postarala o to, že slovenský výber sa ujal v zápase vedenia 6:0. Zvládnutý úvod dodal zverenkám Juraja Suju potrebné sebavedomie, svedomitá defenzíva a efektívny útok platil v prvej štvrtine na Bielorusko. Súper sa však postupne doťahoval, napokon po dobrej koncovke vyhral úvodnú časť tesne 14:13. V druhej 10-minútovke zabrala Bentleyová s Popovovou a už sa zdalo, že sa bude opakovať rovnaký scenár ako v tretej štvrtine štvrtkového duelu so Švédskom. Lenže slovenské družstvo sa rýchlo otriaslo z bieloruského tlaku a 10 bodmi v sérii nielenže zmazalo manko, ale opäť sa dostalo do vedenia. Rozháranejší basketbal plný prerušení slovenskému kolektívu vyhovoval, na polčasovú prestávku šiel za priaznivého stavu 28:26.
Slovenské basketbalistky Nikola Dudášová a Timea Sujová sa tešia po strelení koša v zápase základnej A-skupiny Slovensko - Bielorusko na ME v basketbale žien vo Valencii v piatok 18. júna 2021.
Foto: TASR - FIBA

Slovenský tím mal dobrý nástup do druhého polčasu, podarilo sa mu pokračovať v dobrej a behavej hre. Pokračovalo aj budovanie vedenia, x-faktorom bola v tejto fáze zápasu Dudášová a dobrá defenzíva. Lenže v koncovke prišlo chvíľkové poľavenie a Bielorusko takmer kompletne zmazalo manko. Pred záverečnou periódou viedlo Slovensko už len tesne 39:37. Vo štvrtej štvrtine sa pridalo na oboch stranách v ofenzíve, tímy bojovali o každý bod. Žiaden z tímov sa nedokázal dostať do výraznejšieho trháku. Slovenky v kľúčových momentoch nespanikárili a Bielorusko nepustili do vedenia. Navyše v koncovke mali pevné nervy z čiary trestných hodov, čo ich napokon k premiérovému víťazstvu na tohtoročných ME.

ďalší výsledok v A-skupine:

Španielsko - Švédsko 76:55 (47:17)



Povedali po zápase:

Peter Jankovič, asistent trénera SR: "V prvom rade veľká gratulácia dievčatám za to, ako pristúpili hlavne k zápasu po štvrtkovom nevydarenom stretnutí. To, čo sme si pred zápasom povedali, sme sa snažili plniť úplne od začiatku až do konca. V tomto zápase sme prežili aj ťažšie momenty. Klobúk dole za veľkú bojovnosť. Možno to bolo presne aj tým, ako povedal aj tréner, že to bola akási nováčikovská daň a nervozita z prvého zápasu. Ukázali sme, že basketbal vieme hrať, keď hráme ako kolektív na ihrisku a na lavičke. Super, máme jeden deň voľna, oddýchneme si a v nedeľu si zahráme o víťazstvo v skupine."

Sabína Oroszová, hráčka SR: "Som veľmi hrdá na moje spoluhráčky. Myslím si, že každá z nás prispela k tomuto víťazstvu, či už to bolo energiou, bodmi, obranou. Ukázali sme, prečo tu sme a chceme v tejto hre pokračovať. Chceme sa takto prezentovať."

Miroslava Praženicová, hráčka SR: "Odohrali sme veľmi dobrý zápas. Konečne sme plnili to, čo sme mali dohodnuté a v podstate sme sa celé dva roky snažili na tom pracovať."
Tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie žien reaguje Juraj Suja v zápase základnej A-skupiny Slovensko - Bielorusko na ME v basketbale žien vo Valencii v piatok 18. júna 2021.
Foto: TASR - FIBA

Natalia Trofimovová, trénerka Bieloruska: "Súhlasím s hodnotením Alexandry. Asi sme boli unavení. Mali sme problémy v útoku. Mali sme nízku úspešnosť streľby, nepremenili sme mnoho ľahkých striel. Toto bol hlavný dôvod."

Alexandra Tarasovová, hráčka Bieloruska: "Opäť raz veľmi tesný zápas s malým počtom bodov. Trochu sme boli unavení zo zápasu proti Španielsku, ktorý sme hrali vo štvrtok večer. Myslím si, že Slovensko malo viac energie ako my. To rozhodlo toto stretnutie."

tabuľka A-skupiny:


1. Španielsko 2 1 1 127:108 3

2. Bielorusko 2 1 1 107:109 3

3. Švédsko 2 1 1 129:133 3

4. SLOVENSKO 2 1 1 115:128 3


ďalší program SR v A-skupine ME:


nedeľa 20. júna o 21.00 h: Španielsko - SLOVENSKO