Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Denver postúpil prvýkrát do finále play off, LA Lakers zdolal 4:0

Center Denveru Nuggets Nikola Jokič (15) v súboji s útočníkom Los Angeles Lakers LeBronom Jamesom (6) v druhom polčase 4. zápasu série finále Západnej konferencie basketbalovej NBA v pondelok 22. mája 2023 v Los Angeles. Foto: TASR/AP

LeBron James mohol štyri sekundy pred záverečným klaksónom poslať duel do predĺženia, no jeho pokus zblokoval Aaron Gordon.

Los Angeles 23. mája (TASR) - Basketbalisti Denveru Nuggets postúpili prvýkrát v histórii do finále play off NBA. Vo štvrtom finálovom dueli Západnej konferencie zvíťazili na palubovke Los Angeles Lakers 113:111 a v celej sérii triumfovali 4:0. Srb Nikola Jokič zaznamenal triple double, na konto si pripísal 30 bodov, 14 doskokov a 13 asistencií.

Najmä vďaka dvojnásobnému držiteľovi ceny MVP pre najužitočnejšieho hráča sa Denveru v druhom polčase podarilo zmazať 15-bodové manko. LeBron James mohol štyri sekundy pred záverečným klaksónom poslať duel do predĺženia, no jeho pokus zblokoval Aaron Gordon. Denver sa v dueli o titul stretne s Miami alebo Bostonom, Heat vedú vo finálovej sérii Východnej konferencie 3:0.

"Už päť rokov opakujem, že Denver sa nikdy nevzdáva. Po prvom polčase nás asi už mnohí odpisovali, no dokázali sme sa zmobilizovať a predviedli sme skvelý obrat. V prvom dejstve na nás domáci vybehli, hrali agresívne a ľahko dávali koše. V druhom polčase sme však pridali plyn a bol to úplne iný zápas. Víťazstvo a postup do finále play off je dielo celého kolektívu," uviedol Jokič pre ESPN.

Lakers nepomohlo ani 40 bodov LeBrona Jamesa, ktorý ich v prvom polčase zaznamenal 31, čo je jeho maximum v play off. Po neúspešnej sérii s Denverom pripustil, že jubilejná 20. sezóna v profilige bola možno jeho posledná. "Teraz ešte naozaj neviem povedať, či budem pokračovať. Musím si to celé ešte dobre premyslieť. Uvidíme, čo prinesú najbližšie mesiace," povedal 38-ročný James pre akreditované médiá.

NBA - Západná konferencia, finále - 4. zápas:

Los Angeles Lakers - Denver Nuggets 111:113 (34:28, 39:30, 16:36, 22:19)

Najviac bodov: James 40 (10 doskokov), Davis 21 (14 doskokov), Reeves 17 - Jokič 30 (14 doskokov, 13 asistencií), Murray 25, Gordon 22, Porter 15 (10 asistencií)

/konečný stav série: 0:4, Denver postúpil do finále play off/