Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Basketbal

Dnes odštartuje finále SBL, o titul opäť Prievidza s Komárnom

Na snímke hráči Komárna sa radujú zo zisku titulu po siedmom zápase finále play off Eurovia SBL BC Prievidza - MBK Rieker Com Therm Komárno, 16. mája 2015 v Prievidzi. Foto: TASR - Branislav Račko

Prievidžania majú tretí pokus na to, aby sezónu zakončili ziskom trofeje.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Finále Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy mužov (SBL) 2015/2016 bude mať opäť po roku rovnaké zloženie. O titul zabojuje MBK Rieker Com-therm Komárno a BC Prievidza. Prvý zápas je na programe v sobotu 23. apríla od 18.00 h v prievidzskej Niké aréne o 18:00.

Prievidžania majú tretí pokus na to, aby sezónu zakončili ziskom trofeje. Tím z Hornej Nitry neuspel na Final Four Alpsko-jadranského pohára a jedinou domácou prehrou v sezóne prišiel aj o Slovenský pohár. Inak predviedli zverenci trénera Miljana Čuroviča takmer suverénnu cestu za štvrtým titulom v ére samostatnosti. Prievidza po roku opäť vyhrala základnú časť. Podobne ako v minulej sezóne, aj tentoraz našla premožiteľa len v šiestich prípadoch, všetko na palubovkách súperov.

"Baníci" sa pred sezónou rozhodli staviť na koncepčnú prácu, väčšina vicemajstrovského kádra ostala pokope a na trénerskú lavičku sa podarilo angažovať Čuroviča, strojcu komárňanského titulu zo sezóny 2014/2015. "Keby mne alebo hráčom chýbala motivácia pred finále, tak by niečo nebolo v poriadku. Sme dostatočne motivovaní, kvôli tejto príležitosti sme bojovali celú sezónu a chceme si ju naplno užiť. Verím, že budeme hrať kvalitný basketbal. Oba tímy sú veľmi silné doma, ťažko sa bude vonku vyhrávať, ale uvidíme to všetko dopadne. Dopredu sa ťažko môže predpovedať, ako to všetko skončí. Fanúšikov oboch tímov čaká napínavé a vzrušujúce sledovanie finálových zápasov," povedal pre TASR Čurovič.

Na snímke hráči BC Prievidza, vľavo Jozef Vojtek.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Vo štvrťfinále play off vyradili bez väčších problémov Nitru 3:0 na zápasy a v semifinále ukončili 11-zápasovú šnúru domácich víťazstiev Košíc. Na ich palubovke triumfovali v šiestom zápase 91:79 a premenili tak prvú možnosť na postup do finále.

Práve prievidzský kormidelník je najviac diskutovanou osobou pred finálovými súbojmi. Veľmi dobre totiž pozná herný systém Komárna, z majstrovského kádra pokračuje v tíme až osem hráčov a tohtosezónny herný štýl sa nápadne podobá tomu, s ktorým v minulej sezóne dokráčal k historicky prvému majstrovskému titulu pre tím z juhu Slovenska. "Nikto pred touto sezónou nepočítal s tým, že by sme mohli urobiť nejaký väčší úspech. Play off nám proste sadlo, senzačne sme vyradili Inter. Mali sme obavy, či vôbec prejdeme cez prvé kolo, čo sa nám nakoniec cez Svit taktiež v pohode podarilo. Obavy tam však boli, pred play off sme mali menšiu hernú krízu. Všetko sa však dalo do poriadku, chytili sme zavčasu vlnu a druhýkrát za sebou hrať finále proti Prievidzi, možno by som povedal, že aj zaslúžene, ale určite tam bolo aj šťastie," myslí si kapitán Komárna Jan Kratochvíl.

Komárno opäť raz obrátilo naruby všetky papierové predpoklady. Mnohí odborníci tipovali maximálne účasť v štvrťfinále, ale zmeny na prelome rokov pomohli "obuvníkom" naladiť sa na správnu vlnu. Do mužstva sa počas sezóny zasahovalo len minimálne, v decembri prebehla zmena na trénerskej lavičke, keď srbského kormidelníka Andjelka Mandiča nahradil jeho krajan a znalec slovenských paluboviek Dragan Ristanovič. Ešte dôležitejším faktorom bol návrat minuloročného najužitočnejšieho hráča finále TJ-a Bannistera, ktorý nahradil na rozohrávačskom poste Isiaha Umipiga.

"Osobne som sa veľmi potešil tomu, že vo finále budeme hrať proti Prievidzi. Je to moje prvé finále v úlohe trénera. Môžem povedať, že som veľmi potešený a už sa nemôžem dočkať. Bude iná séria ako bola doteraz. Dôležité bude to, kto komu nanúti svoju časť hry. To bude podľa mňa rozhodovať. Nielen maličkosti, ale aj veľké veci budú rozhodovať. Hlavná bude momentálna forma jednotlivcov, ale aj celková forma tímu. V posledných dňoch sme sa snažili zapracovať na individuálnych veciach hráčov širšej lavičky, aby sme eventuálne mali k dispozícii viacerých hráčov. Podobne ako my, tak aj oni hrajú dosť tvrdo a rýchlo. Čo sa týka hráčskych vecí, tak to bude veľmi vyrovnané. Kto uspeje po taktickej stránke, že donúti hrať súpera svoju hru, tak môže uspieť,“ myslí si komárňanský tréner.

Hráč Prievidze Jontel Evans (uprostred) a dvojica hráčov Komárna Willie Bannister (vľavo) a Babatunde Alawoya v piatom zápase finále play off Eurovia SBL BC Prievidza - MBK Rieker Com Therm Komárno, 9. mája 2015 v Prievidzi.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Úradujúci majster zakončil základnú časť na treťom mieste hlavne vďaka dobrému finišu a len jedinej prehre pred domácim publikom. O to viac prekvapila suverénna cesta v play off. Komárno najskôr sfúklo nevyspytateľný Svit 3:0 na zápasy, aby následne vyradilo najväčšieho ašpiranta na titul bratislavský Inter 4:0 na zápasy. Finále bude mať špeciálnu príchuť pre prievidzského Jaytornaha Wisseha, ktorý v minuloročnom play off vypomohol Komárnu v štvrťfinálovej sérii s Banskou Bystricou. "Určite je to dobrý pocit byť jeden krok od titulu. Bola to dlhá sezóna, pracovali sme veľmi tvrdo, aby sme boli v takej pozícii, v ktorej teraz sme. Myslím si, že na konci sezóny sa stretávajú dva najlepšie tímy. Nech vyhrá ten lepší. Očakávam však veľmi náročnú sériu aj z psychologického hľadiska. Do ringu sa postavia dve ťažké váhy," prezradil Wisseh. V rámci základnej časti zvíťazil vo vzájomných zápasoch vždy domáci tím. Okrem finálových duelov odštartuje v rovnakom čase aj séria o 3. miesto, v ktorej si zmerajú sily hráči Interu a Košíc. Súboj o tretie miesto sa hrá na dva víťazné zápasy.

Finále play off SBL (hrá sa na štyri víťazstvá)

BC Prievidza – MBK Rieker Com-therm Komárno
vzájomné zápasy: 84:75 (d), 68:73 (v), 90:67 (d), 83:69 (v)

Program:

1. zápas (sobota 23.4.): Prievidza – Komárno
2. zápas (streda 27.4.): Komárno – Prievidza
3. zápas (sobota 30.4.): Prievidza – Komárno
4. zápas (streda 4.5.): Komárno – Prievidza

prípadný 5. zápas (sobota 7.5.): Prievidza – Komárno
prípadný 6. zápas (streda 11.5.): Komárno – Prievidza
prípadný 7. zápas (sobota 14.5.): Prievidza – Komárno

Prehľad majstrov SR:

1992/93 BK Davay Pezinok
1993/94 BC Prievidza
1994/95 BC Prievidza
1995/96 BK Inter Slovnaft Bratislava
1996/97 BK Slovakofarma Pezinok
1997/98 BK Slovakofarma Pezinok
1998/99 BK Slovakofarma Pezinok
1999/00 BK Slovakofarma Pezinok
2000/01 BK Slovakofarma Pezinok
2001/02 BK Slovakofarma Pezinok
2002/03 BK Chemosvit Svit
2003/04 E.S.O. Lučenec
2004/05 K-CERO SPU Nitra
2005/06 E.S.O. Lučenec
2006/07 Slávia TU Košice
2007/08 BC Skanska Pezinok
2008/09 BK AX SPU Nitra
2009/10 AB Cosmetics Pezinok
2010/11 BK Astrum Levice
2011/12 BC Prievidza
2012/13 BK Inter Incheba Bratislava
2013/14 BK Inter Incheba Bratislava
2014/2015 MBK Rieker Com-therm Komárno