Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Donald Sterling podal žalobu na bulvárny portál a bývalú milenku

Majiteľ klubu Los Angeles Clippers Donald Sterling, archívne foto Foto: TASR/AP

Osemdesiatjedenročný miliardár tvrdí, že oba subjekty môžu za to, že vlani prišiel o klub NBA, ktorý vlastnil viac ako tridsať rokov.

Los Angeles 11. augusta (TASR) - Bývalý majiteľ basketbalistov Los Angeles Clippers Donald Sterling podal súdnu žalobu na bulvárny portál TMZ a ex-milenku Mariu Vanessu Perezovú. Osemdesiatjedenročný miliardár tvrdí, že oba subjekty môžu za to, že vlani prišiel o klub NBA, ktorý vlastnil viac ako tridsať rokov.

TMZ v apríli 2014 zverejnil audionahrávku, na ktorej Sterling počas telefonického rozhovoru vyčíta Perezovej, že sa na verejnosti ukazuje v spoločnosti Afroameričanov. Menovite spomenul jedného z najlepších hráčov v histórii súťaže a dlhoročnú oporu mestských rivalov Lakers Earvina "Magica" Johnsona, ktorého mladá modelka stretla na bejzbalovom zápase a fotku s ním umiestnila na svoj profil na sociálnej sieti. "Vadí mi, že ťa vidím v spoločnosti černochov... Skutočne musíš? Môžeš s nimi spať, môžeš ich pozvať do domu. Ale nie na zápasy. A prečo si dávaš na Instagram fotky s ním (s Johnsonom)? Toho mi na zápasy nevoď," povedal vtedy Sterling.

Jeho slová pobúrili celú krajinu. Vedenie ligy označilo jeho správanie za otvorený rasizmus, najskôr ho dištancovalo a potom Rada guvernérov NBA rozhodla, že Sterling musí predať klub inému záujemcovi. Novým majiteľom Clippers sa tak pred uplynulou sezónou stal bývalý šéf exekutívy softvérového gigantu Microsoft Steve Ballmer, ktorý za organizáciu zaplatil rekordné dve miliardy dolárov.

Peniaze pripadli Sterlingovej manželke Shelly, ktorá na súde dokázala, že jej manžel už niekoľko rokov trpí stareckou demenciou a nie je schopný rozhodovať o rodinnom biznise. Sterlingovi sa celý verdikt nepáči, okrem bulváru a bývalej milenky podal predtým žaloby aj na vedenie NBA, doktorov i vlastnú manželku. "Samozrejme, je to celé nezmysel. Nemôže sa s niekým súdiť o ušlý zisk, keď z predaja dostal dve miliardy. Už nevie čo robí," komentoval miliardárovu žalobu právnik Mac Nehoray, ktorý zastupuje Perezovú.