Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Basketbal

EP: Piešťany vyhrali nad Dudelange 81:54, zostali v hre o postup

Na snímke vľavo hráčka Piešťan Evita Herminjardová a hráčka Dudelange Mandy Genietsová počas zápasu 5. kola základnej skupiny EP FIBA žien F-skupiny Piešťanské Čajky - T71 Dudelange v stredu 22. novembra 2023 Piešťanoch. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Svoj záverečný zápas v skupinovej fáze odohrajú v stredu 29. novembra o 19.15 h na palubovke španielskej Spar Girona.

Piešťany 22. novembra (TASR) - Basketbalistky Piešťanských Čajok zvíťazili v B-skupine Európskeho pohára (Eurocup) doma nad luxemburským T71 Dudelange 81:54 a aj naďalej zostávajú v hre o postup do play off. K výhre najviac prispela Evita Herminjardová, autorka 21 bodov. V tabuľke patrí aktuálnemu šampiónovi Niké Extraligy žien tretia priečka s dvoma výhrami a troma prehrami. Svoj záverečný zápas v skupinovej fáze odohrajú v stredu 29. novembra o 19.15 h na palubovke španielskej Spar Girona.

Európsky pohár, ženy – B-skupina:


Piešťanské Čajky – T71 Dudelange 81:54 (41:29)

zostava a body Piešťan: Herminjardová 21, Jamesová 16, Taušová 9, Jurčenková 6, Mitrasinovičová 5 (Mandičová 10, Dinga-Mbomiová 6, Moravčíková 4, Chovaníková a Majerová po 2, Uhlíková a Vandlíková 0) - najviac bodov Dudelange: Loydová 15, Wintonová 14, da Silvová 9. TH: 6/2 – 19/13, fauly: 18 - 8, trojky: 15 - 3, rozhodovali: Stoica (Rum.), Győrfy (Maď.), Štampalijová (Chor.), štvrtiny: 12:10, 29:19, 23:16, 17:9, 500 divákov.


Úvod súboja nebol príliš divácky prívetivý, v 4. minúte bol stav 2:2. Na piešťanskej strane bola väčšia herná kvalita, ale chýbala presnejšia muška. Dudelange z toho ťažil a mohol hrať s Čajkami v podstate vyrovnanú partiu. To ukázalo aj skóre po prvých 10 minútach – 12:10. V druhej časti pokračoval fyzický a bojovný basketbal, ale Piešťany to postupne chceli zlomiť na svoju stranu. Do trháku ich naštartovala Herminjardová, napokon z toho bol úsek 11:2 a dvojciferné vedenie. Razom to domácim hráčkam začalo padať a ukázalo sa to na polčasovom náskoku – 41:29.

Rozhodujúce okamihy prišli hneď na začiatku druhého polčasu, za približne štyri minúty zaznamenali Piešťany 15 bodov za sebou a súper už na to adekvátne nezareagoval. Celá tretia štvrtina sa niesla vo svižnom, ofenzívnom tempe a Čajky si svoj náskok vedeli bez väčších problémov strážiť. Boli tam síce občasné výpadky v koncentrácii, ale do záverečnej časti išli spokojné, viedli 64:45. Dudelange pokračoval vo vysokom nasadení, ale to aj Piešťany a napokon svoje vedenie ešte dokázali zvýšiť. Druhé eurocupové víťazstvo v B-skupine získali po výsledku 81:54.

hlasy po zápase:

Peter Jankovič, tréner Piešťan: "Z našej strany veľmi slabý štart, nie že zlý, ale bez energie. Obrana ešte ako-tak fungovala, ale útočne to nebolo tak, ako sme chceli. Ale potom sme trochu pridali a už to vyzeralo, naberalo to nejaké kontúry. Výborná úspešnosť spoza trojkového oblúka. Som rád za toto víťazstvo, potrebovali sme to, aby sme sa niekde udržali. Som hlavne rád za mladé dievčatá, že si trochu okúsili Eurocup a tiež sa presadili."

Anna Jurčenková, hráčka Piešťan: "Od začiatku až do jeho konca to bol náročný zápas. Vedeli sme o nich, že hrajú do konca, im je jedno, aký je stav. Nejako pomalšie sme sa rozbiehali, ale cez polčas sme si povedali, že musíme opraviť chyby v obrane a viac sa hýbať. V jeden moment nám padli dôležité strely, potom sme sa chytili a už to išlo."