Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Basketbal

Famózna Žirková doviedla Slovensko po ôsmich rokoch do štvrťfinále ME

Na snímke vľavo Zuzana Žirková (Slovensko) a vpravo Arina Bilocerkivská (Ukrajina) v kvalifikácii o štvrťfinále na ME v basketbale žien Ukrajina - Slovensko 20. júna 2017 v českom Hradci Králové. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenky sa teraz sťahujú do Prahy, kde vo štvrtok zabojujú o účasť v semifinále ME 2017 i postup na MS 2018 proti úradujúcim vicemajsterkám Európy Francúzkam.

Hradec Králové 21. júna (TASR) - Slovenské basketbalistky sa po ôsmich rokoch prebojovali na ME do štvrťfinále. V utorkovom zápase baráže o prienik do top osmičky na šampionáte v Česku senzačne zdolali favorizovanú Ukrajinu 82:68. Líderkou družstva SR bola kapitánka Zuzana Žirková, autorka 31 bodov.

Slovenky sa teraz sťahujú do Prahy, kde vo štvrtok zabojujú o účasť v semifinále ME 2017 i postup na MS 2018 proti úradujúcim vicemajsterkám Európy Francúzkam.

Slovenky mali úvod ako z veľkej knihy. Využili počiatočnú nervozitu súperiek, ktorým úloha favoritiek evidentne nesedela. Po trojke Žirkovej a individuálnej akcii Bálintovej viedlo Slovensko 9:0 a kouč Ukrajiniek Cholopov si musel zobrať oddychový čas. Tento počin sa ukázal ako správny, jeho zverenky spresnili hru a znížili na 8:13. Slovenky dobrý vstup do zápasu povzbudil, nabrali sebavedomie a Žirková svojou druhou trojkou zvýšila na 20:11. Trénerovi Svobodovi vyšiel ťah so zmenou základnej zostavy, kam zaradil Růžičkovú. Tá už v prvej štvrtine mala na konte šesť bodov a šesť doskokov.

Slovenky naďalej pokračovali v sústredenom výkone, v obrane dobre izolovali najväčšiu hviezdu súpera Jagupovovú a Žirková v 22. min svojou treťou trojkou upravila na 27:17. Kapitánka SR pokračovala vo výbornom výkone, po jej ďalšej trojke bolo už 32:18. Ukrajinky ešte viac znervózneli, druhá najlepšia strelkyňa turnaja Jagupovová mala za 15 minút na palubovke streľbu 1/9 (trojky 0/6). Slovenky v závere polčasu mierne vypadli z koncentrácie, čo využil súper a znížil na rozdiel piatich bodov.

Slovenky odštartovali druhú polovicu rovnako dobre ako tú prvú, dva koše za sebou dala Jurčenková a Žirková svojou piatou trojkou v zápase zvýšila na 41:31. Potom však zabrali Ukrajinky, k svojej tradičnej agresívnej hre sa dostala Jagupovová a v 27. minúte viedli Slovenky už len o tri body (45:48). Jagupovová dala v tretej štvrtine 18 bodov a mala najväčšiu zásluhu na tom, že pred záverečnou periódou prehrávali Ukrajinky už len o jediný bod.

V štvrtej štvrtine pokračovala vyrovnaná hra a schyľovalo sa k dráme. Žirková svojou siedmou trojkou posunula Slovenky šesť minút pred koncom do vedenia 64:59. Slovenky si udržiavali tesný náskok najmä zásluhou výbornej Žirkovej, ku ktorej sa pridali i jej spoluhráčky z Košíc Bálintová s Jurčenková. Druhá menovaná zvýšila 160 sekúnd pred klaksónom na 72:64 a Slovenky mali na dosah senzáciu. V nervóznom závere si už šokujúce víťazstvo udržali a postúpili medzi elitnú osmičku kontinentu.

Hlasy po zápase:



Marian Svoboda, tréner SR: "Veľmi dôležitý bol začiatok, pretože sme vedeli, že Ukrajinky si v každom z doterajších zápasov vytvorili kľúčový náskok práve v úvode. Podarilo sa nám ich ubrániť a od toho sa odvíjal náš výkon. Opäť nás potiahla kapitánka Žirková, hrala famózne. Na štvrťfinále začneme myslieť až zajtra. Dnes necháme, aby si dievčatá výhru a postup užili."

Zuzana Žirková, kapitánka SR: "Asi nikto nečakal, že vôbec postúpime zo skupiny. My sme si dnešný zápas užívali, bol jednoducho náš. Hrali sme bez tlaku a zdolali silného súpera. Je to vynikajúci pocit. Ďakujem spoluhráčkam, fanúšikom i ľuďom, ktorí sa o nás starajú. Postup do Prahy sme si zaslúžili."

Romana Vyňuchalová, pivotka SR: "Pocity sú vynikajúce. Chceli sme sa dostať do osmičky a sme tam. A teraz sa chceme dostať minimálne do šestky tak, aby sme postúpili na svetový šampionát. Treba posúvať svoje ciele."


Slovenky vedené Žirkovou dostanú šancu zabojovať o MS 2018



Slovenské basketbalistky postupom do štvrťfinále ME 2017 v Česku popreli akékoľvek predturnajové prognózy. Vedené nestarnúcou kapitánkou Zuzanou Žirkovou sa prebojovali medzi top osmičku starého kontinentu, čo sa im naposledy podarilo pred ôsmimi rokmi. V pražskom play off zabojujú nielen o cenné kovy, ale aj o možnosť postúpiť na MS 2018 do Španielska.

Slovenky boli v súboji s Ukrajinou výrazný outsider. Nad očakávania im však vyšiel úvod a potom takmer počas celého zápasu držali favorita na dištanc. V tretej štvrtine predviedla skvelý individuálny výkon najväčšia hviezda Ukrajiny Alina Jagupovová, ktorá za desať minút nastrieľala sama 18 bodov. Ukrajina sa dotiahla na Slovenky, ale tie obrat nepripustili. Záverečné dejstvo vyhrali 25:12, celý zápas 82:68 a mohli oslavovať šokujúci postup.

Svoju výnimočnosť opäť ukázala Zuzana Žirková. Nestarnúca rozohrávačka, ktorá pred dvoma týždňami oslávila 37. narodeniny, nastrieľala Ukrajine 31 bodov. Súpera ničila presnou trojkovou streľbou (spolu sedem trojok) a v kľúčových momentoch ukázala pevné nervy, keď bola stopercentná spoza čiary trestných hodov (8/8). Predchádzajúci zápas proti Taliansku pritom vynechala pre boľavé koleno, ktoré ju trápi od začiatku šampionátu. "Bolesť som cítila, druhý polčas som odohrala na jednej nohe. Ale keď je tam ten adrenalín, tak to ide nejako samo. Ja verím, že to ešte vydrží nejaký ten zápas," vravela Žirková. Duel si aj napriek bolesti užívala. "Mohol to byť môj posledný zápas v reprezentácii. Našťastie nebol a my sa tešíme do Prahy. Každý jeden zápas môže byť pre nás plus. Myslím, že Slovensko takýto úspech potrebovalo," dodala Žirková.



Kouč SR Marian Svoboda v porovnaní s predchádzajúcimi zápasmi pozmenil zloženie základnej zostavy, čo sa ukázalo ako správny ťah. Slovenkám podľa neho pomohol aj fakt, že nehrali proti Maďarsku, s ktorým majú nepriaznivú bilanciu, ale napokon s Ukrajinou. "Veľmi dôležitý bol začiatok, pretože sme vedeli, že Ukrajinky si v každom z doterajších zápasov vytvorili kľúčový náskok práve v úvode. Podarilo sa nám ich ubrániť a od toho sa odvíjal náš výkon. Opäť nás potiahla kapitánka Žirková, hrala famózne. Na štvrťfinále začneme myslieť až zajtra. Dnes necháme, aby si dievčatá výhru a postup užili," vravel Svoboda.

Slovenky vo štvrtkovom štvrťfinále čakajú úradujúce vicemajsterky Európy Francúzky. Bez ohľadu na výsledok odohrajú v Prahe aj ďalšie dve stretnutia. V prípade výhry semifinále a potom finále alebo súboj o 3. miesto, v prípade prehry dve stretnutia o konečné umiestnenie. Aj tie budú mať zaujímavý náboj, keďže prvých päť tímov z ME si vybojuje účasť na MS 2018 v Španielsku. Ak medzi top päťkou bude aj Španielsko, postúpi aj šieste družstvo. "Pocity po postupe sú vynikajúce. Chceli sme sa dostať do osmičky a sme tam. A teraz sa chceme dostať minimálne do šestky tak, aby sme postúpili na svetový šampionát. Treba posúvať svoje ciele," burcovala pivotka Romana Vyňuchalová.

Slovenky nastúpia proti Francúzsku



Slovenské basketbalistky nastúpia vo štvrťfinále majstrovstiev Európy v Česku vo štvrtok o 20.30 h proti Francúzsku. Dejiskom vyraďovacích bojov bude pražská O2 Aréna.

Štvrtkový program otvorí duel Belgicko - Taliansko (12.30), nasleduje derby Turecko - Grécko (15.00) a potom si zmerajú sily Španielky a Lotyšky (18.00).

Lotyšky postúpili medzi top osmičku po tom, ako v utorňajšej baráži zvíťazili po vyrovnanom súboji nad Srbskom 75:70. Do štvrťfinále sa prebojovali aj grécke reprezentantky, ktoré o svojom triumfe nad Ruskom rozhodli v tretej štvrtine. Po polčase prehrávali o štyri body 28:32, no skvelým výkonom otočili na 50:36. Ruskám nestačil záverečný finiš (22:12) a tak sa z triumfu 62:58 tešilo Grécko, ktoré si v ďalšej fáze zmeria sily s Tureckom.

Napínavý priebeh mal posledný barážový duel, v ktorom sa z triumfu a postupu nakoniec radovali basketbalistky Talianska, keď zdolali Maďarsko o jediný bod 49:48.

ME v basketbale žien - baráž o štvrťfinále:



Ukrajina - Slovensko 68:82 (29:34)

zostavy:
Ukrajina: Jagupovová 24, Dorogobuzovová 12, Udodenková 8, Malašenková 7, Mossová 0 (Olchoviková 11, Mazničenková 5, Bilocerkovská 1).
Slovensko: Žirková 31, Bálintová 17, Růžičková 13 /12 doskokov/, Remenárová 4, Oroszová 0 (Jurčenková 11, Vyňuchalová 6, Slamová 0, Dudášová 0).

Rozhodovali: Krejič (Slovin.), Tsarouchová (Gr.), Suslov (Est.), 1035 divákov.

TH: 30/17 - 23/18, trojky: 7 - 8, fauly: 26 - 26.

štvrtiny: 16:22, 13:12, 27:23, 12:25.

Srbsko - Lotyšsko 70:75 (32:34)

Najviac bodov: Radočajová 14, Milovanovičová 13, Petrovičová 10 - Vitolaová 19, Steinbergová 18, Bašková-Melnbardová a Krastinová po 13. Rozhodovali: Forsbergová (Dán.), Castillo Larroca (Šp.), Martinescu-Badalan (Rum.). TH: 14/12 - 25/16, trojky: 6 - 9, fauly: 22 - 13.

Rusko - Grécko 58:62 (32:28)

Najviac bodov: Vadejevová 18, Beliakovová 11, Maigová 10 - Kaltsidouová 24, Maltsiová 15, Spyridopoulouová a Spanouová po 8. Rozhodovali: Calik (Poľ.), Rossi (Tal.), Velikov (Bulh.). TH: 16/10 - 15/9, trojky: 6 - 7, fauly: 20 - 17, 700 divákov.

Taliansko - Maďarsko 49:48 (29:21)

Najviac bodov: Zandalasiniová 17, Sottanová a Dottová po 12 - Krivačevičová 15, Raksanyiová 7, Vanderslootová 6. Rozhodovali: Jurasová (Srb.), Kozlovskis (Lot.), Beliakov (Rus.). TH: 11/8 - 16/11, trojky: 5 - 3, fauly: 20 - 20, 1049 divákov.

Dvojice štvrťfinále ME 2017:



štvrtok 22. júna (02 Aréna)
12.30: Belgicko - Taliansko
15.00: Turecko - Grécko
18.00: Španielsko - Lotyšsko
20.30: Francúzsko - SLOVENSKO