Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Golden State vyradilo Portland a postúpilo do konferenčného finále

Hráč Goldenu State Warriors Stephen Curry reaguje po tom, ako skóroval v basketbalovom zápase play off zámorskej NBA proti Portlandu Trail Blazers v Oaklande 11. mája 2016. Foto: TASR/AP

Obhajcovia titulu triumfovali nad Portlandom 125:121.

Toronto 12. mája (TASR) - Basketbalistov Toronta Raptors delí od premiérového postupu do finále Východnej konferencie zámorskej NBA jedna výhra. V piatom súboji 2. kola play off zdolali v noci na štvrtok Miami Heat 99:91 a v sérii vedú 3:2 na zápasy. Lídrom domácich bol s 34 bodmi DeMar DeRozan.

S 25 bodmi mu sekundoval Kyle Lowry, ofenzívna dvojička Raptors sa tak postarala o 59 z 99 bodov svojho tímu. "Aj keď sa im v úvode série nedarilo, obaja sú našimi lídrami. Vždy som mal v nich dôveru, vedeli sme, že body začnú dávať skôr či neskôr," pochválil opory svojho tímu kouč jediného kanadského tímu v súťaži Dwane Casey. Raptors v piatom zápase ani raz neprehrávali, zásluhou sústredného výkonu si náskok udržali až do konca. O historicky prvom postupe do konferenčného finále môžu rozhodnúť v piatkovom šiestom dueli, ktorý je na programe v Miami.

Medzi najlepšiu štvorku sa prebojovali Golden State Warriors. Obhajcovia titulu triumfovali nad Portlandom 125:121 a celú sériu vyhrali 4:1 na zápasy. Suverén základnej časti sa v konferenčnom finále stretne s úspešnejším z dvojice Oklahoma City - San Antonio (zatiaľ 3:2 na zápasy).

Počas predzápasovej ceremónie si domáca hviezda Stephen Curry prebrala ocenenie pre najužitočnejšieho hráča základnej časti (MVP). Elitný rozohrávač ho získal druhý rok za sebe a potom v zápase doviedol svoj tím k výhre. Curry rovnako ako vo štvrtom zápase úradoval v závere. Za stavu 118:116 svojou piatou trojkou v stretnutí poslal domácich do rozhodujúceho trháku, celkovo v záverečnej štvrtine nastrieľal 14 z 29 bodov. Postupový triumf spečatil 10,9 sekundy pred spoza čiary trestných hodov. Najlepším strelcom Warriors bola Curryho ofenzíva dvojička Klay Thompson, autor 33 bodov. "Druhý rok za sebou sme v konferenčnom finále. Skvelý pocit. Ale cieľ je naďalej jasný - obhajoba titulu. Čaká nás ešte veľa práce," vravel Thompson.

NBA - 2. kolo play off

5. zápas semifinále Východnej konferencie

Toronto - Miami 99:91
/stav série: 3:2/

5. zápas semifinále Západnej konferencie

Golden State - Portland 125:121
/konečný stav série: 4:1, postúpilo Golden State/