Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Basketbal

Hejková bude prvýkrát od roku 2013 chýbať vo štvrťfinále Euroligy

Na archívnej snímke trénerka Natália Hejková. Foto: TASR Marko Erd

Hejková pôsobí na lavičke pražského celku od novembra 2012 a za ten čas dosiahla s družstvom v Eurolige pozoruhodné výsledky.

Praha 22. januára (TASR) - Slovenská basketbalová trénerka Natália Hejková sa prvýkrát od roku 2013 nepredstaví so svojim tímom vo štvrťfinále Európskej ligy. Hráčky českého ZVVZ USK Praha už totiž stratili v domácej "bubline" šancu na postup z B-skupiny.

Hejková pôsobí na lavičke pražského celku od novembra 2012 a za ten čas dosiahla s družstvom v Eurolige pozoruhodné výsledky. Okrem prvej sezóny (2012/2013), keď jej zverenky prehrali s neskorším finalistom súťaže Galatasarayom Istanbul, sa im vždy podarilo preniknúť medzi najlepšiu osmičku. Štyrikrát si zahrali vo Final Four (2015, 2016, 2017, 2019), hneď pri svojej prvej účasti dosiahla Hejková s družstvom na celkový triumf. Okrem toho pridala s USK v roku 2019 tretie miesto.

K ďalšej účasti vo štvrťfinále malo pomôcť aj organizovanie pražskej "bubliny", pred rozhodujúcou fázou B-skupiny Euroligy bol pražský celok na postupovom 2. mieste s bilanciou dve výhry a jedna prehra. Lenže zverenky slovenskej trénerky nestačili na Fenerbahce Istanbul (70:99) a Asvel Lyon (74:85), čím si zatvorili dvere do ďalšej fázy. Pred záverečným stretnutím s Arkou Gdyňa je už jasné, že v skupine obsadia tretiu pozíciu.

"Bola to vyložene pokazená sezóna. Od jej štartu sme štyrikrát začínali kvôli covidu. Nemohli sme kvôli nemu trikrát trénovať, nakoniec nás to dostihlo a hráčky ležali. Pred Silvestrom sme začínali štvrtýkrát trénovať, tentoraz už nie z nuly, ale z mínusu. Nemali sme šancu hrať zápasy, nemohli sme si dohodnúť ani žiadne sparingy a prejavilo sa to v týchto okamihoch, keď mali byť hráčky v najlepšej forme. Bohužiaľ, minulý týždeň sme prišli aj o líderku tímu Thomasovú, táto strata sa už nedala zalepiť. Je to logické vyústenie toho, čo sa za polroka stalo. Očakávania nemohli byť vysoké. Pri systéme, ktorý FIBA vymyslela, aby sa vôbec Euroliga hrala, tak bolo to nebezpečie vysoké. Tým, že do našej skupiny boli nažrebované tri tímy, ktoré ašpirujú na ďalší postup alebo dokonca na Final Four, tak bolo logické, že jeden z nich vypadne. Samozrejme, nemysleli sme si, že to budeme my. Naštvaná určite som," citoval Hejkovú portál sport.idnes.cz.

Okrem nej sa so súťažou v rovnakej skupine lúči aj ďalší celok so slovenskou stopou, poľská Arka Gdyňa. Súčasťou jej kádra je dvojica reprezentantiek Slovenska - Barbora Bálintová a Angelika Slamová. Poľský celok po piatich zápasoch stále čaká na premiérový tohtosezónny triumf, so súťažou sa rozlúči práve súbojom s domácim USK Praha.