Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Basketbal

Jankovič po príprave Sloveniek: Baby trénovali tvrdo a poctivo

Na snímke tím slovenskej basketbalovej reprezentácie žien počas tréningu pred odletom na Majstrovstvá Európy v Piešťanoch v nedeľu 13. júna 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Počas päťtýždňového bloku odohrali Slovenky šesť prípravných zápasov, zaknihovali v nich dve víťazstvá a štyri prehry.

Piešťany 13. júna (TASR) - Po viac ako mesačnej príprave čaká slovenskú ženskú basketbalovú reprezentáciu vrchol jej takmer dvojročnej misie - účasť na majstrovstvách Európy vo Francúzsku a Španielsku (17. - 27. júna). Výber okolo trénera Juraja Suju sa chce opierať o herné prvky, ktoré doviedli tím na záverečný turnaj, a pokúsiť sa na ňom zabojovať o jednu z miesteniek do ďalšej fázy.



Počas päťtýždňového bloku odohrali Slovenky šesť prípravných zápasov, zaknihovali v nich dve víťazstvá a štyri prehry. Výsledky v tomto smere neboli až také dôležité, cieľom duelov bolo otestovať rôzne taktické prvky a experimentovať so zostavou. "V podstate sme splnili všetko to, čo sme chceli a na čom sme sa dohodli. Musím povedať, že baby trénovali veľmi tvrdo a poctivo. Odohrali sme všetky zápasy, na ktorých sme boli dohodnutí. Výkonnosť pri niektorých bola kolísavá, ale tým, že sme mali zranenia a skúšali sme si niektoré veci, tak všetko prebehlo tak, ako malo. Pevne verím, že sme pripravení na to, aby sme mohli vycestovať na majstrovstvá Európy," povedal pre TASR asistent reprezentačného trénera Peter Jankovič.

Do 14-člennej nominácie napokon nemuseli povolať náhradníčky, ale predsa len prišlo slovenské družstvo počas prípravy o jedno meno. Pre tzv. "post-covidové" zdravotné problémy nenastúpila do žiadneho zápasu a napokon ani nepocestuje na európsky šampionát kapitánka a jedna z hviezd tímu - Barbora Bálintová. Už dlhšiu dobu je známe, že dres Slovenska si pre zranenie neoblečie ani Angelika Slamová. "My sme taká malá krajina a máme takú malú základňu, že nahradiť takéto dve kvalitné hráčky je veľký problém. Všetka česť dievčatám, ktoré tu sú a chcú bojovať. Hráčky, ktoré boli menej vyťažené, tak dostali zrazu viac minút, takže bude to na ich pleciach. Verím, že to zvládnu," uviedol Jankovič.



Líderske schopnosti Bálintovej sa prenesú na ostatné členky reprezentačného tímu. Práve kolektívne poňatie hry, plnenie úloh v rámci družstva a bojovnosť, to všetko by mali byť silné stránky Slovenska na majstrovstvách Európy. "Naša individuálna kvalita asi nebude až taká vysoká, ale práve to, čo nás zdobilo počas kvalifikácie a ako sme sa dostali na majstrovstvá Európy, tá kolektívna práca, či v útoku alebo v obrane, správny športový duch na lavičke, to chceme ukázať aj na majstrovstvách Európy. Veľmi dobrou obranou a organizovaným útokom to pevne verím zlomíme a dokážeme dať ľahké body z protiútokov, čo by bolo pre nás veľmi dôležité. To bude taká alfa a omega," vyhlásil asistent trénera Slovenska.



Do Valencie pocestuje všetkých 14 hráčok, deň pred úvodným zápasom určí realizačný tím finálnu dvanástku. Slovensko sa vracia medzi európsku smotánku po absencii na záverečnom turnaji v roku 2019. V Španielsku sa zverenkyne trénera Juraja Suju v rámci A-skupiny postupne stretnú so Švédskom (štvrtok 17. júna o 12.00 h), Bieloruskom (piatok 18. júna o 18.00 h) a Španielskom (nedeľa 20. júna o 21.00 h). Víťaz skupiny ide priamo do štvrťfinále, tímy na druhom a treťom mieste čaká kvalifikácia o štvrťfinále. "Každý tím, ktorý je na ME, tak má svoju kvalitu a teda si nenavyberáme. Stále je šanca, máme to vo vlastných rukách a ideme sa pobiť o to, aby sme minimálne postúpili do zápasu 'o všetko'. Urobíme maximum, čo bude v našich silách. Či to vyjde alebo nevyjde, o tom sa budeme baviť potom. Nejdeme však odovzdane alebo kalkulovať, chceme vyhrať všetko," dodal na záver Jankovič.



Nominácia Slovenska na ME v basketbale žien (17. – 27. júna):



hráčky: Nikola Dudášová (PEAC Pécs/Maď.), Michaela Fekete (Dinamo Sassari/Tal.), Alexandra Hašková, Natália Martišková, Terézia Páleníková (všetky Piešťanské Čajky), Ivana Jakubcová (Le Mura Basket Lucca/Tal.), Anna Jurčenková (Young Angels Košice), Nikola Kováčiková (University of Pennsylvania/USA), Alica Moravčíková (Bascats Heidelberg/Nem.), Sabína Oroszová (GEAS Sesto San Giovanni/Tal.), Miroslava Praženicová, Radka Stašová (obe MBK Ružomberok), Veronika Remenárová (KP Brno/ČR), Timea Sujová (ŠBK Šamorín)

realizačný tím: Juraj Suja – hlavný tréner, Peter Jankovič – asistent trénera, Tomáš Horký – manažér družstva, Ján Meszároš – lekár, Alžbeta Dutková – fyzioterapeutka, Erika Šerfőzőová, Marián Vlkovič - maséri

Súhrn prípravných zápasov Slovenska pred ME:

SLOVENSKO - Poľsko 66:55 (39:27)
Najviac bodov: Dudášová 15, Feketeová a Oroszová po 8

SLOVENSKO - Slovinsko 66:81 (37:35)
Najviac bodov: Páleniková a Sujová po 15, Fekete 7

Chorvátsko - SLOVENSKO 73:62 (36:38)
Najviac bodov: Sujová 12, Páleníková a Feketeová po 11

SLOVENSKO - Grécko 64:59 (36:27)
Najviac bodov: Jakubcová 16, Praženicová a Sujová po 10

Česko - SLOVENSKO 77:49 (39:31)
Najviac bodov: Praženicová 9, Feketeová a Páleníková po 8

Česko – SLOVENSKO 74:58 (44:36)
Najviac bodov: Praženicová 13, Remenárová 11, Feketeová 8