Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Basketbal

Komárnu vo finále SBL proti Leviciam pomáhajú úvody duelov a streľba

Na snímke zľava Shane Gatling (Komárno) a Devon Oostrum (Komárno) bojujú o loptu v prvom zápase finále play off basketbalovej extraligy mužov Patrioti Levice - BC Komárno v Leviciach v sobotu 6. mája 2023. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Bližšie k najcennejšiemu kovu v Niké Slovenskej basketbalovej lige sú po stredajšom večeri hráči BC Komárno, keď sa po výsledku 80:69 ujali vedenia 3:1 na zápasy v sérii s Patriotmi Levice.

Komárno 18. mája (TASR) – Bližšie k najcennejšiemu kovu v Niké Slovenskej basketbalovej lige sú po stredajšom večeri hráči BC Komárno, keď sa po výsledku 80:69 ujali vedenia 3:1 na zápasy v sérii s Patriotmi Levice. „Diablom“ výrazne pomáhajú nástupy do stretnutí a streľba za tri body, čo sa opäť ukázalo aj na ich palubovke.

V podaní komárňanského tímu to bol zase raz sebavedomý a dominantný vstup do štvrtého finálového zápasu. Úvodných šesť pokusov za tri body bolo úspešných, k tomu Shane Gatling zaznamenal prvých 12 bodov tímu a po prvej štvrtine svietil na tabuli stav 31:16. „Keď sme začali druhý finálový zápas tak, že sme prehrávali 0:15, tak si myslím, že to bolo hlavne preto, že sme netrafili strely. Keď máte lepší úvod, tak je jasné, že sa celý zápas hrá lepšie. Trafili sme síce prvých 6 pokusov za tri body, ale dostali sme za prvých 6 minút len 10 bodov. To si myslím, že bol kľúč,“ povedal pre TASR kapitán domáceho tímu Martin Danielič.

Levice sa v prvej štvrtine nedokázali s týmito dvoma podstatnými faktormi vyrovnať, preto bola pred nimi v ďalšom priebehu náročná úloha – okresať čo najviac dvojciferné manko a herné sebavedomie súpera. „Prvá štvrtina asi 90-percentná streľba za tri body, musíme si pozrieť tie pozície. Gatling nám dal 12 bodov, to im hneď vytvorilo pozíciu v zápase a strážili si náskok. V kľúčových momentoch, v ktorých sme sa mohli viac priblížiť, sme nedokázali nájsť správne riešenia,“ uviedol tréner Patriotov Michal Madzin. Zaujímavosťou boli taktické rošády, v tomto prípade ani nižšia zostava úradujúceho majstra neplatila na už rozbehnuté Komárno. „Neviem si to vysvetliť, možno sa trochu bojíme streľby za tri body od vysokých hráčov Komárna. Musíme hrať ako tím lepšie v obrane, potom to bude oveľa ľahšie v útoku,“ zamyslel sa krídelník Levíc Miha Lapornik.

Po strede je tak 3:1 na zápasy a Komárno je jeden krok od toho, aby získalo premiérový majstrovský titul. Klub sa len pred rokom predstavil premiérovo v Niké SBL a hneď z toho bol bronz. Teraz môže dokonca vystúpiť na najvyšší stupienok, čo je méta, o ktorej málokto pred sezónou sníval. Dokonca aj trénera „diablov“ zaskočilo, kde to dokázal so svojim tímom dotiahnuť: „Ufff, takéto konštatovanie som nečakal. Kto sníva, tak môže niečo dokázať. Vyhrať môžete len vtedy, ak veríme a dúfate. Verili sme aj vo Final Four Alpsko-jadranského pohára, keď sme v semifinále hrali proti Dabrowej Górniczi. Levice majú veľmi kvalitné družstvo, nesmierne ich rešpektujem a ešte nie je hotovo.".

Piaty finálový zápas je na programe v sobotu 20. mája o 18.00 h v levickej športovej hale.