Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Lotériu v NBA o generačný talent Wenbanyamu vyhralo San Antonio

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rozhodla o tom v stredu ráno draftová lotéria, ktorá túto sezónu pútala mimoriadnu pozornosť, keďže existuje univerzálna zhoda, že jednotkou bude pivot Victor Wenbanyama.

San Antonio 17. mája (TASR) - Basketbalový klub San Antonio Spurs bude v tohtoročnom drafte NBA vyberať ako prvý. Rozhodla o tom v stredu ráno draftová lotéria, ktorá túto sezónu pútala mimoriadnu pozornosť, keďže existuje univerzálna zhoda, že jednotkou bude pivot Victor Wenbanyama.

Francúz konžského pôvodu je považovaný za generačný talent a Spurs sa na jeho možný príchod pripravovali viac ako rok. Vytvorili si veľký priestor pod platovým stropom, minulé leto vymenili svojho najlepšieho strelca Dejounteho Murrayho do Atlanty za výber v 1. kole a sezónu odohrali s veľmi mladým kolektívom. V lotériu mali šancu 14% na úspech, najvyššiu spomedzi tímov spoločne s Detroitom a Houstonom.

Wenbanyama aktuálne hráva najvyššiu francúzsku súťaž za Metropolitans 92 Paríž, ktorého generálnym manažérom je Boris Diaw. Bývalý pivot je taktiež úzko spätý so Spurs, v jeho drese získal v roku 2014 zatiaľ posledný titul organizácie. "Nedokážem ani popísať, ako intenzívne teraz bije moje srdce. Okolo mňa sú všetci, ktorých milujem, je to výnimočný moment, ktorý si budem pamätať do konca života," cituje AFP prvé slová 19-ročného mladíka po tom, ako sa zrejme dozvedel meno svojho nového zamestnávateľa.

Wenbanyamu považujú za najväčší basketbalový talent od čias LeBrona Jamesa. Hráč Los Angeles Lakers sa na jeho osobu v minulosti taktiež vyjadril s obdivom. "Nikto ešte nevidel hráča, ktorý je vysoký a zároveň tak pohyblivý a schopný prihrávať. Je to vskutku generačný talent."

San Antonio bude ako číslo jeden vyberať po tretíkrát v histórii. V roku 1987 siahlo po Davidovi Robinsonovi a o desať rokov neskôr po Timovi Duncanovi. Obaja pivoti odohrali celú svoju bohatú kariéru v drese klubu z Texasu a priviedli ho k titulu. Draft je na programe 22. júna.



Draftová lotéria NBA 2023:

1. San Antonio Spurs, 2. Charlotte Hornets, 3. Portland Trail Blazers, 4. Houston Rockets, 5. Detroit Pistons, 6. Orlando Magic