Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Basketbal

Na basketbalovom Česko-slovenskom pohári chcú tímy SR ukázať kvalitu

Ilustračná fotka. Foto: TASR

Tradícia federálnej konfrontácie sa obnovila po 21 rokoch.

Praha 13. februára (TASR) – V stredu 14. februára odštartuje v športovej hale Královka v Prahe trojdňový basketbalový Česko-slovenský pohár mužov. Tradícia federálnej konfrontácie sa obnovila po 21 rokoch, na Louda Auto Final Eight turnaji chcú štyria zástupcovia z Niké Slovenskej basketbalovej ligy dosiahnuť čo najlepšie výsledky a ukázať svoju kvalitu.

V rámci osláv 100 rokov basketbalu v Česku a Slovensku sa obe asociácie rozhodli spoločne obnoviť Česko-slovenský pohár, ktorý sa naposledy uskutočnil v roku 2003. Zástupcovia najvyššej českej súťaže odohrali na toto podujatie kvalifikáciu, slovenským kritériom bolo postavenie po prvej polovici základnej časti. Podujatie v Prahe zároveň rozhodne o tom, kto sa v sezóne 2023/2024 stane víťazom Slovenského, respektíve Českého pohára.

V pozícii obhajcu Slovenského pohára otvoria dianie na Královke hráči Iskry Svit. Vo štvrťfinále narazia na jedného z hlavných favoritov na prvenstvo ERA Basketball Nymburk. "Je to veľmi skúsené družstvo s mnohými kvalitnými hráčmi na každom poste. Treba hrať koncentrovane a energiou od úplného začiatku a počas jeho priebehu získavať sebavedomie. Na konci dňa, v basketbale je možné všetko," zamyslel sa pre portál basketliga.sk kouč Svitu Lukáš Varga.

V druhom zápase úvodného dňa si zmerajú sily Komárno a minuloročný víťaz Českého pohára BK ARMEX Děčín. Vicemajster sa skonsolidoval po nedávnych hráčskych a trénerských zmenách, proti sebe však má kvalitného súpera. "Děčín je dobrý a skúsený tím so širokou súpiskou. Hrajú fyzický a kvalitný basketbal, sledovali sme ich uplynulé výsledky, takže ide o seriózneho súpera. Očakávam ťažký zápas, ale musíme mať čo najvyššie možné ambície, aby bola na najlepšom ´leveli´ naša koncentrácia a agresivita. Děčín si zaslúži rešpekt, ale my máme tiež svoje kvality a pokúsime sa ich ukázať," uviedol kormidelník Komárna Ivan Djordjevič.

Náročné dni má za sebou Handlová, ktorá prišla o štyroch kľúčových zahraničných hráčov. Chvíľu sa spomínala aj ich prípadná neúčasť na podujatí, ale napokon sa tím z hornej Nitry predstaví aj v oklieštenej zostave. O semifinále si to rozdá s USK Praha. "Do Česko-slovenského pohára ideme v oklieštenej zostave kvôli udalostiam, ktoré sa udiali, ale určite ideme zabojovať a nechať na ihrisku všetko. Čakajú nás tri zápasy, takže aj hráči, ktorí doteraz nehrávali, si zahrajú dosť a môžu sa ukázať," povedal pre TASR rozohrávač Handlovej Branislav Pipíška.

Na záver štvrťfinálového dňa sa dostane na palubovky úradujúci majster Slovenska Patrioti Levice. V pozícii najvyššieho nasadeného tímu, účastníka skupinovej fázy Európskeho pohára FIA, bude ich rivalom v súboji o semifinálové miesto BK REDSTONE Olomoucko. "Tlak si nerobíme, ale vieme o našich ambíciách, čiže nejdeme len tak niečo odohrať. Vždy pozeráme len na najbližší zápas, s Olomouckom. Pokojne možno povedať, že prehrajú napríklad tri slovenské tímy a jeden vyhrá, tak má Slovenský pohár, takže o to dôležitejší je prvý duel. Preto treba vzhliadať len k najbližšiemu súperovi a koncentrovať sa len na seba," vyjadril sa krídelník Levíc Ben Kováč.

Po štvrťfinále sa nasledujúce dni odohrajú stretnutia podľa klasického pavúka - semifinále, finále, zápasy o umiestnenie (3., 5. a 7. miesto).



Program Louda Auto Final 8 Česko-slovenského pohára (Športová hala Královka, Praha/ČR):

štvrťfinále - streda 14. februára:

11.00 ERA Basketball Nymburk - Iskra Svit

14.00 BK ARMEX Děčín - BC Komárno

17.00 USK Praha - MBK Baník Handlová

20.00 BK REDSTONE Olomoucko - Patrioti Levice



semifinále, o 5. – 8. miesto - štvrtok 15. februára:

11.00 zdolaný ERA Basketball Nymburk/Iskra Svit - zdolaný USK Praha/MBK Baník Handlová

14.00 zdolaný BK ARMEX Děčín/BC Komárno - zdolaný BK REDSTONE Olomoucko/Patrioti Levice

17.00 víťaz ERA Basketball Nymburk/Iskra Svit - víťaz USK Praha/MBK Baník Handlová

20.00 víťaz BK ARMEX Děčín/BC Komárno - víťaz BK REDSTONE Olomoucko/Patrioti Levice



finále, o umiestnenie - piatok 16. februára:

10.00 o 7. miesto

13.00 o 5. miesto

16.00 o 3. miesto

19.00 finále