Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Basketbal

NBA: Michael Beasley sa po dvoch rokoch v Číne vracia do profiligy

Na archívnej snímke Los Angeles Lakers Kobe Bryant s maskou na tvári strieľa na kôš cez brániaceho hráča Minnesoty Timberwolves Michaela Beasleyho počas zápasu zámorskej basketbalovej NBA v Los Angeles 29. februára 2012 Foto: TASR/AP

Bývalý druhý muž draftu z roku 2008 pôsobil uplynulé dva roky v Číne, kde sa stal v tejto sezóne najužitočnejším legionárom súťaže.

Houston 3. marca (TASR) – Po dvojročnej odmlke sa do basketbalového diania v zámorí vracia Michael Beasley, ktorý podpísal kontrakt do konca sezóny s klubom NBA Houstonom Rockets. Bývalý druhý muž draftu z roku 2008 pôsobil uplynulé dva roky v Číne, kde sa stal v tejto sezóne najužitočnejším legionárom súťaže.

Dvadsaťsedemročný americký krídelník sa rozhodol neodolať lákavej finančnej ponuke čínskeho klubu Šan-tung Golden Stars. Počas dvojročného pôsobenia v basketbalovo exotickej krajine sa Beasleymu na rozdiel od jeho predošlej zámorskej kariéry vyhýbali problémy, čo mu umožňovalo naplno sa venovať basketbalu. Jedného z najtalentovanejších univerzitných hráčov dvakrát vyhlásili za najužitočnejšieho hráča All-Stars zápasu čínskej ligy.

Beasley si vypýtal miestenku do NBA vďaka svojim výkonom v aktuálnej sezóne, s priemerom 31,9 bodu, 13,4 doskoku, 3,8 asistencie, 2,0 zisku a 1,3 bloku ho vyhlásili za najlepšieho zahraničného hráča sezóny. Jeho výkony si všimol momentálne ôsmy tím západnej konferencie Houston Rockets, ktorý sa len prednedávnom dohodol na rozviazaní kontraktu s Tyom Lawsonom, čo umožnilo uvoľniť miesto na súpiske Beasleymu. Vedenie Houstonu s ním podpísalo kontrakt do konca sezóny, s následnou opciou na ďalší rok. Pre Beasleyho to bude štvrtý klub v najprestížnejšej basketbalovej súťaži na svete. Debut v novom drese by si mal odkrútiť v sobotu 5. marca na palubovke Chicaga Bulls.

Beasleyho sprevádzali od začiatku profesionálnej kariéry rôzne excesy. Ešte v nováčikovskom programe NBA spolu s ďalšími dvoma hráčmi - Mariom Chalmersom a Darrellom Arthurom spustil požiarny poplach v hoteli, v ktorom boli ubytovaní. Kým obaja hráči museli kemp opustiť, Beasley trestu unikol. Od prezidenta NBA Pata Rileyho si vo svojom prvom profesionálnom roku vyslúžil pokutu vo výške 50.000 dolárov za to, že sa vyhol stretnutiu s policajtmi. Špekulovalo sa o jeho závislosti na marihuane, avšak oficiálne uviedol klub, že mal "problémy so stresom."

Problémy ho sprevádzali aj v Minnesote, kde dostal pokutu za to, že mal pod sedadlom spolujazdca schované väčšie množstvo marihuany. Tri roky dozadu ho zatkli za držanie marihuany, na čo vedenie Phoenixu Suns zareagovalo vyradením z kádra. Čelil tiež obvineniu zo sexuálneho obťažovania, ktoré mu na dva roky zastavilo cestu do NBA. Po bezproblémovom pôsobení v Číne dostal od vedenia Rockets druhú šancu ukázať svoje kvality.