Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Basketbal

Bucks vyrážajú za obhajobou, titul im chcú vziať Brooklyn či Lakers

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

i. V lige je v iných tímoch viacero nezaočkovaných hráčov, čo môže vyvolať komplikácie pri trejdoch a po prípadnom sprísnení protipandemických opatrení aj v iných mestách ako New York a San Francisco.

Bratislava 18. októbra (TASR) – Reprízou finále Východnej konferencie Milwaukee – Brooklyn odštartuje 75. ročník zámorskej basketbalovej NBA. V stredu ráno SELČ proti sebe nastúpia ešte aj Los Angeles Lakers a Golden State. Titul obhajuje Milwaukee Bucks.

Po predchádzajúcom pandemickom provizóriu je na programe opäť kompletná základná časť, v ktorej každý tím odohrá 82 zápasov. Rovnako ako v predchádzajúcom ročníku sa na úvod vyraďovacích bojov bude hrať play in. Tímy na 7. a 8. mieste po základnej časti v oboch konferenciách nastúpia na duel, ktorého víťaz získa post nasadenej sedmičky pre play off. Neúspešní z týchto súbojov ešte odohrajú stretnutie proti víťazom zápasov medzi 9. a 10. tímom o ôsmu pozíciu do play off. Vyraďovacia časť odštartuje 12. apríla, play off o štyri dni neskôr. Prvý finálový duel je na programe 2. júna, šampióna spozná NBA najneskôr 19. júna.

Najvýraznejšou zmenou pravidiel pre budúcu sezónu bude upravenie definície útočného faulu. Liga avizovala, že bude oveľa prísnejšie posudzovať takzvané „naskakovanie" hráčov s loptou do obrancov za účelom získať faul. Týmto manévrom je známy predovšetkým James Harden.

Milwaukee získalo v uplynulom ročníku prvý titul po 50 rokoch a za obhajobou vykročí bez tlaku. Americké médiá ho za favorita súťaže nepovažujú, pretože snívajú o finále Brooklyn - LA Lakers. Káder Bucks sa však v lete nezmenil a nie je dôvod dlhé roky budovaný kolektív okolo Jannisa Antetokunmpa z výpočtu kandidátov na triumf vynechávať. Navyše ak ukázal, že má v kádri aj iné osobnosti ako úradujúceho MVP finále. Khris Middleton a Jrue Holiday sa navyše postarali o historický precedens, keď dokázali triumfovať v NBA a získať titul olympijských šampiónov v priebehu dvoch týždňov.

Káder udržal aj finalista predchádzajúceho ročníka Phoenix Suns. Za týmto účelom predĺžil zmluvu s 36-ročným veteránom Chrisom Paulom o ďalšie štyri roky za 120 miliónov dolárov.

Veľké očakávania majú fanúšikovia súťaže od Brooklynu. Dvojnásobný MVP finále Kevin Durant si v jeho drese za uplynulé dva roky poriadne nezahral, no na OH v Tokiu už ukázal, že po zranení achilovky je v dobrej forme a práve on potiahol Američanov za zlatom. Problémom však je, že ani jeho hviezdnych spoluhráčov Jamesa Hardena či Blakea Griffina nedokážu obísť zranenia. Rozohrávač Kyrie Irving navyše vehementne odmieta zaočkovať sa a v úvode ročníka nebude Nets k dispozícii, ak vôbec.

O titule hovoria aj v LA Lakers. Do Kalifornie sa v lete k LeBronovi Jamesovi presťahovalo viacero hráčov so statusom hviezdy, menovite Russell Westbrook, Carmelo Anthony, DeAndre Jordan či Dwight Howard. Všetci však majú už cez 30 rokov a šampióni z roku 2020 museli pre ich príchod obetovať mladých „robotníkov". Odišli Kyle Kuzma, Montrezl Harrell, Kentavius Caldwell-Pope i David Caruso.

Kandidátmi na majstrovský trón sú aj Utah Jazz, ktorí pred rokom vyhrali základnú časť v nabitej Západnej konferencii. Najlepší obranca v lige Rudy Gobert priviedol Francúzov na OH v Tokiu k striebru a v základnej skupine ukázal, že ani Kevin Durant by to s ním v prípadnom finále nemal jednoduché, keď výraznou mierou prispel k jedinej prehre Američanov na turnaji. Na najvyššie méty by mohol dosiahnuť aj Denver Nuggets s úradujúcim MVP ligy Nikolom Jokičom. Potrebuje však, aby sa po zranení vrátil v dobrej forme rozohrávač Jamal Murray.

Otázny je naopak osud najlepšieho tímu východu po základnej časti v minulej sezóne Philadelphie, ktorá prežila v medzisezónnom období internú drámu. Po nezvládnutej vyraďovačke sa strhla kritika na hlavu rozohrávača Bena Simmonsa, ktorý následne požiadal o výmenu. Tú sa však nepodarilo zrealizovať, Austrálčan následne odmietol s tímom trénovať a podvolil sa, až keď mu hrozilo krátenie platu vo výške vyše 300.000 dolárov.

Veľkou témou je aj prístup súťaže k ochranným opatreniam súvisiacich s pandémiou koronavírusu. NBA oficiálne neprikázala hráčom povinne sa zaočkovať, nariadila im však rešpektovať lokálne predpisy. Povinne tak museli vakcináciu podstúpiť hráči Brooklynu, New Yorku Knicks a Golden State. Ťažko to znášal najmä Kanaďan z tímu Warriors Andrew Wiggins, ktorý sa nechal zaočkovať na poslednú chvíľu. Irving vakcináciu naďalej odmieta a hoci sa tím Nets pôvodne postavil na jeho stranu a uvažoval, že ho nechá hrať zápasy na súperových palubovkách, napokon ho odlúčil od mužstva až do momentu, kým nebude plne k dispozícii. V lige je v iných tímoch viacero nezaočkovaných hráčov, čo môže vyvolať komplikácie pri trejdoch a po prípadnom sprísnení protipandemických opatrení aj v iných mestách ako New York a San Francisco.