Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

NBA: Miami po dráme zdolalo Lakers a vynútilo si šiesty zápas

Hráč Los Angeles Lakers Anthony Davis (vpravo) sa naťahuje o loptu s Bamom Adebayoom z Miami Heat v basketbalovom zápase finále play off zámorskej NBA v Lake Buena Vista 6. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Lakers rotovali deväť hráčov, no k Jamesovi sa strelecky výrazne pripojili iba dvaja. Anthony Davis dodal 28 bodov a Kentavious Caldwell-Pope 16.

Orlando 10. októbra (TASR) - Basketbalisti Miami Heat si vynútili šieste stretnutie vo finále play off zámorskej NBA. Hráčov Los Angeles Lakers zdolali v noci na sobotu po dráme 111:108 a znížili stav série na 2:3.

Tradičným lídrom floridského tímu bol opäť Jimmy Butler, ktorý zaznamenal triple double za 35 bodov, 12 doskokov a 11 asistencií. Na palubovke strávil s výnimkou pár sekúnd kompletnú porciu 48 minút. V zápase premenil všetkých 12 šestiek vrátane štyroch v záverečnej minúte. Na druhej strane ťahal svoj tím LeBron James, ktorý si pripísal 40 bodov a 13 doskokov, keď trafil šesť z deviatich trojkových pokusov.

Hráčom Heat opäť nemohol pomôcť zranený rozohrávač Goran Dragič. Duel odohrali iba so siedmimi hráčmi, piati však doplnili Butlera dvojcifernými číslami. Ich druhým najlepším strelcom bol Duncan Robinson s 26 bodmi, náhradník Kendrick Nunn nazbieral 14. Lakers rotovali deväť hráčov, no k Jamesovi sa strelecky výrazne pripojili iba dvaja. Anthony Davis dodal 28 bodov a Kentavious Caldwell-Pope 16.

Miami viedlo väčšinu duelu. V druhej štvrtine si dokázalo vypracovať jedenásťbodový náskok 41:30. Hráči z Kalifornie však boli neustále na dostrel a 6:20 min pred koncom po trojke Caldwella-Popa otočili skóre (97:96). V úplnom závere si Butler zachoval pevné nervy a šestkami 16 sekúnd pred koncom otočil skóre na 109:108 v prospech Miami. Lakers mali k dispozícii posledný útok, no Danny Green trojku netrafil. V závere ešte Tyler Herro dodal ďalšie dva body zo šestiek.

V histórii NBA sa iba raz podarilo zvrátiť finálovú sériu zo stavu 1:3 na zápasy. V roku 2016 to dokázal Cleveland v zostave s LeBronom Jamesom. Teraz sa o to isté pokúsi Miami proti Jamesovi. "V ofenzíve sme predviedli to, čo sme chceli. Dobre sme si prihrávali, tak ako vždy. Toto bol zápas bodových sérií a my sme dokázali prežiť tie súperove. Mali sme aj trochu šťastie pri strele Dannyho Greena. Už musíme uspieť iba v dvoch zápasoch," vyhlásil podľa AFP po zápase Butler.

LeBron James ani po druhej prehre vo finále nestráca sebavedomie. "Dnes sme vyzerali pekelne dobre. Nevzdávali sme sa a mohli sme vyhrať zápas i sériu. Musíme byť skrátka lepší v šiestom zápase a uzavrieť to," povedal odhodlane James. Ten sa môže stať prvým hráčom v histórii súťaže, ktorý získa ocenenie MVP finále v troch rozdielnych dresoch. K titulu už priviedol aj Cleveland a dvakrát práve Miami.

Šiesty zápas je na programe v noci na pondelok o 1.30 SELČ.

5. zápas finále play off NBA 2019/2020:


LOS ANGELES LAKERS - MIAMI HEAT 108:111 (24:25, 32:35, 26:28, 26:23)

Najviac bodov: James 40 bodov (13 doskokov, 6 trojok), Davis 28 (12 doskokov), Caldwell-Pope 16 - Butler 35 (12 doskokov, 11 asistencií), Robinson 26 (7 trojok), Nunn 14

/stav série: 3:2/