Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Basketbal

Múzeum afroamerickej histórie vo Washingtone vystavilo dres Bryanta

Hráč Los Angeles Lakers Kobe Bryant reaguje po tom, ako strelil trojbodový kôš v basketbalovom zápase zámorskej NBA proti New Orleansu Pelicans v New Orleanse 4. februára 2016. Foto: TASR/AP

Múzeum plánovalo otvoriť výstavu už na jar, no pandémia koronavíru to znemožnila.

Washington 20. októbra (TASR) - Americké Národné múzeum afroamerickej histórie Smithsonianského inštitútu vo Washingtone vystavilo vo svojej zbierke dres Kobeho Bryanta. Jeden z najpopulárnejších basketbalistov histórie, ktorý 26. januára 2020 tragicky zahynul pri páde helikoptéry vo veku 41 rokov, múzeum v minulosti podporil minimálne jedným miliónom dolárov.

Múzeu sa podarilo získať dres z piateho zápasu finále NBA v roku 2008, v ktorom Bryant pomohol Los Angeles Lakers 24 bodmi k víťazstvu 103:98 nad najväčším historickým rivalom Bostonom Celtics. V sezóne sa z titulu v NBA tešil napokon Boston, no Bryant v nej získal svoje jediné ocenenie najužitočnejšieho hráča ligy. Zároveň v lete získal v drese USA zlato na olympiáde v Pekingu.

Ďalšie dve sezóny priviedol Bryant Lakers k titulu a získal ocenenie MVP finále. Celkovo získal s kalifornským tímom päť prsteňov šampióna. "Bryantova takzvaná mentalita mamby ovplyvnila veľa ľudí, hlavne mladých. Hovorila im nebuďte agresívni, hrajte podľa pravidiel, počkajte si na svoju chvíľu," povedal pri uvedení výstavy kurátor múzea Damion Thomas.

Múzeum plánovalo otvoriť výstavu už na jar, no pandémia koronavíru to znemožnila. Medzičasom Los Angeles Lakers získali po desiatich rokov opäť titul v NBA a oslavy sa niesli aj v duchu spomienky na Bryanta. Správu priniesol server dcist.com.