Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Basketbal

NBA: Obama prijal v Bielom dome šampiónov z Clevelandu

Sídlo amerického prezidenta Biely dom. Foto: TASR/AP

Vo svojej reči vyzdvihol najmä nezlomnú vôľu Cavaliers, ktorí dokázali ako prvý tím v histórii súťaže otočiť stav finálovej série.

Washington 11. novembra (TASR) - Dosluhujúci prezident USA Barack Obama prijal vo štvrtok v Bielom dome hráčov úradujúceho šampióna zámorskej basketbalovej NBA Clevelandu Cavaliers. Vo svojej reči vyzdvihol najmä nezlomnú vôľu Cavaliers, ktorí dokázali ako prvý tím v histórii súťaže otočiť stav finálovej série, hoci s Golden State Warriors prehrávali už 1:3 na zápasy.

"Ste prvý tím histórie, ktorý sa dokázal vyhrabať z takej diery. Váš 'comeback' bol pozoruhodný. Keď ľudia padnú dole, veľa sa o nich naučíte," odkázal Obama šampiónom počas ceremónie. Ocenil menovite aj niektorých jednotlivcov, najmä elitného krídelníka LeBrona Jamesa, ktorý bol hlavným motorom svojho tímu a získal titul najužitočnejšieho hráča finálovej série (MVP). "Je to jeden z najlepších hráčov v dejinách NBA. Nie sú to iba rýchlosť a sila, ktoré ho robia výnimočným, ale aj nesebeckosť a pracovná morálka. Bolo to vidno v záverečných troch zápasoch sezóny," citovala amerického prezidenta agentúra AP.

"Cavs" získali premiérový majstrovský primát v klubovej histórii a ukončili tak 52 rokov dlhé čakanie fanúšikov z mesta Cleveland na titul v jednom zo štyroch top športov v USA (bejzbal, americký futbal, basketbal, hokej). Mužstvo zo severovýchodu Ohia v play off kraľovalo Východnej konferencii, vo vyraďovačke vyhralo prvých desať zápasov, do finále postúpilo s bilanciou 12–2. V repríze vlaňajšieho boja o titul prehrávali Cavaliers s rivalom z Kalifornie už 1:3 na zápasy, ale podaril sa im historický obrat. Najmä zásluhou Jamesa (v zápasoch číslo 5 a 6 dal spolu 82 bodov) si vynútili siedmy duel, ktorý po napínavom priebehu zvládli.