Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

NBA: Vedenie ligy upravilo pravidlá o fauloch bez lopty

Ilustračná snímka Foto: TASR

Po novom budú fauly bez lopty prísnejšie posudzované v záverečných dvoch minútach každej štvrtiny.

New York 13. júla (TASR) - Vedenie zámorskej basketbalovej ligy NBA sa dohodlo na úprave pravidiel o fauloch bez lopty, ktoré nadobudnú účinnosť od novej sezóny. Informovala o tom oficiálna stránka súťaže.

"Pozerali sme sa na údaje a hľadali sme potenciálne riešenie zvyšujúceho sa počtu faulov bez lopty. Veríme, že naše rozhodnutie prinesie najlepšie riešenie,"
vyjadrila sa výkonná viceprezidentka basketbalových operácií Kiki VanDeWeghová.

"Hack-a-Shaq" stratégia vznikla počas pôsobenia trénera Dona Nelsona na lavičke Dallasu Mavericks a jej zámerom bolo úmyselné faulovanie hráčov, ktorí mali nízku úspešnosť trestných hodov. Cieľom tejto taktiky boli v minulosti napríklad Dennis Rodman alebo Shaquille O'Neal. Aktuálne sa tímy NBA zamieravajú najviac na Dwighta Howarda, Andreho Drummonda a DeAndreho Jordana, za čo boli kluby čoraz častejšie kritizované.

Po novom budú fauly bez lopty prísnejšie posudzované v záverečných dvoch minútach každej štvrtiny. Faulovaný tím vtedy získa možnosť hádzania jedného trestného hodu a následného držania lopty. Úmyselný faul bude odpískaný aj v prípade, keď faulujúci hráč vyskočí na súpera a vykoná vedomý faul.