Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

NBA: Warriors postúpili do finále, v piatom zápase zdolali Dallas

Na snímke uprostred hráč Warriors Klay Thompson dáva trojku, vľavo hráč Dallasu Dorian Finney-Smith v 5. zápase finále play off Západnej konferencie basketbalovej NBA Golden State Warriors - Dallas Mavericks (120:110) v San Franciscu v noci na 27. mája 2022. Thompson zaznamenal 32 bodov, z toho 19 dosiahol v prvej polovici stretnutia. Foto: TASR/AP

Warriors sa vo finále play off stretnú s víťazom série Miami - Boston, Celtics vedú po piatich stretnutiach 3:2 na zápasy.

New York 27. mája (TASR) - Basketbalisti Golden State Warriors postúpili šiestykrát za osem sezón do finále play off NBA. V piatom súboji finále Západnej konferencie zvíťazili v noci na piatok nad Dallasom Mavericks 120:110 a celú sériu vyhrali 4:1 na zápasy.

Klay Thompson sa na výhre Warriors podieľal 32 bodmi, z toho 19 dosiahol v prvej polovici stretnutia. Premenil osem trojok zo 16-tich pokusov. Andrew Wiggins prispel k úspechu 18 bodmi a 10 doskokmi, Draymond Green zaznamenal 17 bodov. Stephen Curry nazbieral 15 bodov a deväť asistencií a získal ocenenie pre najužitočnejšieho hráča série, ktoré sa udeľuje vo finále konferencie premiérovo. Warriors v zápase ani raz neprehrávali, v polčase viedli o 17 bodov a celkovo až o 25. "Pre náš tím, chalanov, najmä jadro tímu, byť súčasťou finále šesťkrát za osem rokov, to je niečo, čo sa dá ťažko slovami opísať. Je za tým enormné množstvo zručností, zanietenia a driny," vyjadril sa podľa AP Steve Kerr, tréner Golden State.

V drese hostí si Luka Dončič po slabšom štarte nakoniec pripísal 28 bodov a deväť doskokov, premenil však len 10 z 28 streleckých pokusov. Sekundoval mu Spencer Dinwiddie s 26 bodmi. "Osobne som hral hrozne, ale inak som na celý tím nesmierne hrdý. Nikto neveril, že by sme sa mohli dostať tak ďaleko," poznamenal Dončič.

Warriors si zahrajú o titul po troch rokoch, v roku 2019 nestačili na Toronto. Vo finále play off sa stretnú s víťazom série Miami - Boston, Celtics vedú po piatich stretnutiach 3:2 na zápasy. "Proti obom súperom to nebude jednoduché, najmä Boston by nám mohol po ofenzívnej stránke robiť problémy. Myslím si, že práve proti nim budeme hrať," povedal Draymond Green.

Semifinále play off NBA


finále Západnej konferencie - 5. zápas:

Golden State Warriors - Dallas Mavericks 120:110
(28:23, 41:29, 25:32, 26:26)
Najviac bodov: Thompson 32, Wiggins 18 (10 doskokov), Green 17 - Dončič 28, Dinwiddie 26, Finney-Smith 13
/konečný stav série: 4:1, Golden State postúpilo do finále play off/