Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Basketbal

Phoenix sníva o premiérovom titule, Milwaukee o prvom od roku 1971

Phoenix Suns, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Phoenix sa stal prvým klubom v histórii NBA, ktorý postúpil do finále, hoci predchádzajúcich desať sezón vôbec nehral play off.

Washington 5. júla (TASR) - Finálová séria basketbalovej NBA ponúkne súboj tímov, ktoré čakajú na úspech veľmi dlho. Phoenix Suns sa predstavia vo finále po 28 rokoch a snívajú o premiérovom triumfe od vzniku klubu v roku 1968. Milwaukee Bucks hrali finále naposledy v roku 1974 a svoj jediný titul získali v roku 1971. Úvodný duel je na programe v stredu o 3.00 ráno stredoeurópskeho času vo Phoenixe.

Tím z Arizony sa v záverečnej sérii NBA predstavil doteraz dvakrát v histórii. V roku 1976 nestačil 2:4 na zápasy na Boston a v roku 1993 sa muselo mužstvo okolo Charlesa Barkleyho skloniť pred ďalším členom amerického olympijského Dream Teamu Michaelom Jordanom a jeho Chicagom Bulls taktiež po prehre 2:4. Milwaukee svoje najväčšie úspechy zaznamenalo ihneď po svojom vzniku v roku 1968. Zásluhu na tom mal vtedy mladý pivot Lew Alcindor, ktorého Bucks draftovali ako jednotku v roku 1969 a dnes je pod menom Kareem Abdul-Jabbar známy ako najlepší strelec histórie NBA.

Pred sezónou by finále Milwaukee - Phoenix nepredpokladal zrejme nikto. Základná časť i play off však ukázali, že oba tímy postúpili do súboja o titul úplne zaslúžene. O Bucks i Suns by sa dala napísať rovnaká anotácia - dlhé roky budované a zohraté kolektívy, ktoré v prípade potreby dokážu zahrať dobre aj bez svojej najväčšej hviezdy. Milwaukee sa v štvrtom stretnutí finále Východnej konferencie zranil dvojnásobný MVP ligy Jannis Antetokunmpo, no napriek tomu dokázalo ďalšie dva zápasy presvedčivo vyhrať a vyradiť Atlantu 4:2 na zápasy. Ešte predtým Bucks prešli v semifinále konferencie cez favorizovaný Brooklyn v sedemzápasovej sérii, ktorá bola doteraz najväčším highlightom play off NBA. Phoenix v 1. kole zastavil obhajcov titulu Los Angeles Lakers (4:2), v semifinále hladko prešiel cez oslabený Denver (4:0) a vo finále konferencie si poradil 4:2 aj s Los Angeles Clippers, hoci nemal spočiatku k dispozícii hviezdneho stredného rozohrávača Chrisa Paula, ktorý mal pozitívny test na koronavírus.

Milwaukee v predchádzajúcich dvoch rokoch malo najlepšiu bilanciu v NBA po základnej časti, no do finále sa neprebojovalo. Tento rok im v konferencii vyrástol silný protivník z Brooklynu, no Bucks sa vytúženého súboja o titul napokon dočkali. "Bola to dlhá, no skvelá cesta. Keď sa tu jadro tohoto tímu prvýkrát stretlo, vyhrali sme 15 zápasov v sezóne. Sedem rokov tento klub nehral play off, uplynulé dva sme už verili, že máme šancu postúpiť do finále, no skrátka sme preto neurobili dosť. Teraz sme tu, na tomto sme dlho pracovali," povedal podľa ESPN rozohrávač Milwaukee Khris Middleton.

Phoenix sa stal prvým klubom v histórii NBA, ktorý postúpil do finále, hoci predchádzajúcich desať sezón vôbec nehral play off. Vzostup Suns však nie je prekvapujúci. Už minulý rok po reštarte súťaže zvíťazil mladý tím vedený Devinom Bookerom v "bubline" vo všetkých ôsmich zápasoch a nepostúpil do vyraďovacej časti iba o horšie vzájomné zápasy. Medzi sezónami klub dotiahol príchod Chrisa Paula z Oklahomy City a dvojnásobný olympijský víťaz si tak v 36 rokoch zahrá svoje prvé finále. "Šestnásť rokov to tu hrám. Šestnásť rokov operácií, tvrdej práce, prehier, veľmi zlých prehier. Priviedol ma sem tento svetlý chlapík - Devin Booker, on je jednička," vyzdvihol streleckého lídra tímu Paul, ktorý už stihol prekonať niekoľko rekordov NBA. Stal sa prvým hráčom histórie, ktorý dokázal zaznamenať v play off aspoň trikrát 15 asistencií a zároveň žiadnu stratu. Taktiež sa stal najstarším hráčom, ktorý v rozhodujúcom súboji série vo vyraďovacej časti nazbieral aspoň 40 bodov, Paul to dokázal v sérii proti Clippers.


Program finálovej série NBA (hrá sa na 4 víťazné zápasy, časy sú v SELČ)

1. zápas - streda 7. júla: Phoenix Suns - Milwaukee Bucks (3.00)

2. zápas - piatok 9. júla: Phoenix Suns - Milwaukee Bucks (3.00)

3. zápas - pondelok 12. júla: Milwaukee Bucks - Phoenix Suns (2.00)

4. zápas - štvrtok 15. júla: Milwaukee Bucks - Phoenix Suns (2.00)

prípadný 5. zápas - nedeľa 18. júla: Phoenix Suns - Milwaukee Bucks (3.00)

prípadný 6. zápas - streda 21. júla: Milwaukee Bucks - Phoenix Suns (3.00)

prípadný 7. zápas - piatok 23. júla: Phoenix Suns - Milwaukee Bucks (3.00)