Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Piešťanské Čajky čaká premiérová obhajoba titulu v extralige žien

Na snímke kapitánka majsteriek Slovenska - Piešťanských Čajok Matea Tadičová strihá sieť na basketbalovom koši po skončení 4. zápasu finále play off Niké extraligy žien Piešťanské Čajky – MBK Ružomberok v stredu 27. apríla 2022 v Piešťanoch. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V novom ročníku nie je súčasťou súťaže tím Slovana Bratislava, nováčikom je CBK Košice.

Bratislava 30. septembra (TASR) – Basketbalistky Piešťanských Čajok idú do nového ročníka Niké extraligy žien prvýkrát v histórii klubu a súťaže ako obhajca titulu. Šancu na majstrovskú trofej majú aj ostatné tímy, zápasový kolotoč štartuje v sobotu 1. októbra o 17.00 h.

V novom ročníku nie je súčasťou súťaže tím Slovana Bratislava, nováčikom je CBK Košice. V skupinovej fáze Európskeho pohára si zahrajú Piešťanské Čajky, v kvalifikácii Slávia Banská Bystrica.

Hráčky z kúpeľného mesta sú favoritom na zopakovanie si majstrovských osláv. Piešťanom sa podarilo vhodne doplniť káder, na ktorého čele bude skúsená reprezentačná pivotka Anna Jurčenková. Spolu s ňou by Čajky chceli dokráčať čo najďalej aj v Európskom pohári. „Myslím si, že je to všeobecne dané, alebo očakávané, že nás tu už všetci vidia ako majstrov. Také jednoduché to ale nebude. Je ťažšie obhájiť ako získať. Ambície zostanú asi rovnaké, snažiť sa byť stále čo najvyššie a na všetkých možných podujatiach skončiť čo najlepšie. Ako som už povedal hneď po finálovom zápase, všetci nám budú hovoriť, že sme úradujúci majstri. My na to musíme byť hlavne mentálne pripravení. Kvalita tu je, treba ju však ukázať aj na ihrisku v každom zápase a nie len na papieri. Stále musíme ísť naplno. Treba si uvedomiť, že sme v tejto sezóne tiež eurocupové družstvo, to už tiež niečo znamená,“ uviedol tréner Piešťan Peter Jankovič.

Na trón by sa opäť rád vrátil Ružomberok, ale počas leta sa tím výrazne omladil a nebude mať už také početné legionárske zastúpenie, na aké boli priaznivci po minulé ročníky zvyknutí. Okrem toho sa „Ruža“ neprihlásila ani do európskych pohárov. „Z pohľadu krátkodobých cieľov je pre nás najdôležitejšie zastabilizovať naše mládežnícke družstvá a vytvoriť vhodný priestor na prechod mladých hráčok k seniorskému basketbalu. Súčasne pracovať na budovaní seniorského tímu v súlade s klubovou stratégiou. Chceli by sme dať príležitosť slovenským hráčkam, aj mladým, hoci si uvedomujeme, že družstvo je nutné typologicky doplniť,“ cituje výkonného riaditeľa a manažéra klubu Radoslava Popelku portál basket.sk.

Medzi kandidátov na zisk medaily nemožno opomenúť Košice. Aj v metropole východu sa vybrali cestou omladenia, ako naznačil tréner Radko Dvorščák: „Je vysoko pravdepodobné, že v novej sezóne sa natrápime aj so súpermi, s ktorými sme v predošlých sezónach problémy nemali. Budem sa rád mýliť, no počítať s tým musíme a práve preto sa musíme vyvarovať, čo i len najmenším náznakom opustenosti, či straty chuti pobiť sa o výsledok.“

Ambíciami prekypuje Slávia Banská Bystrica, ktorá síce predošlú sezónu zostala bez cenného kovu, ale v novom ročníku to rozhodne plánuje zmeniť. Okrem atakovania medailových pozícií, sa premiérovo prihlásila do kvalifikácie Eurocupu. V prípade postupu cez grécku Eleftheriu Moschatu by si zahrala v skupine s Piešťanmi. "Ešte sa družstvo stále zohráva, takmer kompletné bolo až začiatkom septembra. Dve nové legionárky sa ukazujú ako cenné posily, ale tretia príde z majstrovstiev sveta až na budúci týždeň. Určite chceme útočiť na medailu v súťaži,“ prezradil tréner Miroslav Michálik.

Po základnej časti sa Niké extraliga rozdelí už tradične na dve nadstavbové skupiny (o 1. – 4. miesto a 5. – 8. miesto). Záverečné kolo je na programe 4. marca 2023. Štvrťfinále play off sa odohrá na dva víťazné zápasy, semifinále a finále na tri. Na posledný tím čaká v máji (12. a 14. mája 2023) barážový dvojzápas o účasť v nasledujúcom ročníku. V januári sa odohrá finálový turnaj Slovenského pohára (20. – 22. januára 2023) a vo februári Final Eight Česko-slovenského pohára (17. – 19. februára 2023). Víťaza súťaže spoznáme najneskôr 29. apríla 2023.



Program 1. kola Niké EXZ 2022/2023:

1. októbra o 17.00 h: BK ŠK UMB Banská Bystrica – BAM Poprad

1. októbra o 17.00 h: MBK Ružomberok – ŠBK Šamorín

1. októbra o 18.00 h: Young Angels Košice – CBK Košice

1. októbra o 18.00 h: Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica




Termíny sezóny 2022/2023 Niké extraligy žien:

koniec nadstavbovej časti – 4. marca 2023

Final Six Slovenského pohára – 20.–22. januára 2023

Final Eight Česko-slovenského pohára – 17.–19. februára 2023

začiatok play off – 11. marca 2023:

1. kolo: 11., 15. a 18. marca 2023

semifinále: 25., 29. marca, 1., 5 a 8. apríla 2023

finále: 15., 19., 22., 26., 29. apríla 2023

baráž o účasť v budúcom ročníku – 12. a 14. mája 2023