Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Basketbal

Piešťanské Čajky zvládli duel s Dudelange,Jankovič:Bude to ešte lepšie

Na snímke vpravo hráčka Piešťan Andželika Mitrasinovičová a hráčka Dudelange Catherine Mrechesová počas zápasu 5. kola základnej skupiny EP FIBA žien F-skupiny Piešťanské Čajky - T71 Dudelange v stredu 22. novembra 2023 Piešťanoch. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V prvom polčase robil luxemburský tím úradujúcemu majstrovi Slovenska mierne starosti, svojou agresívnou a zároveň disciplinovanou hrou trvalo Čajkám istú dobu, kým sa na to adaptujú.

Piešťany 23. novembra (TASR) – Zo slovenských tímov v Európskom pohári (Eurocup) sú na tom v závere skupinovej fázy najlepšie basketbalistky Piešťanských Čajok. Svoje šance na postup do play off udržali po bezproblémovom domácom triumfe 81:54 nad luxemburským T71 Dudelange.

V prvom polčase robil luxemburský tím úradujúcemu majstrovi Slovenska mierne starosti, svojou agresívnou a zároveň disciplinovanou hrou trvalo Čajkám istú dobu, kým sa na to adaptujú. "Myslím si, že to bolo tým, že my sme hrali pomaly. Pomáhali sme tým, že veľmi veľa košov dávali z našich faulov a trestných hodov. Stále sme ich držali v hre našimi chybami, potom sme to trochu opravili a už to išlo. V šatni sme sa bavili o tom, že musíme zmeniť hru. Pomalá hra nám nesedela, musíme hrať rýchlo do protiútokov a to sme začali robiť. V obrane sme si začali dávať pozor na chyby a potom sme sa chytili," zhodnotila pre TASR začiatok zápasu pivotka Anna Jurčenková.

Už druhá štvrtina začala vyzerať podľa piešťanských predstáv, súperovi sa začali postupne vzďaľovať. "Stále bolo cítiť zápasovú prestávku, kým sa do toho dostaneme. Dievčatám som cez prestávku hovoril, že keby sme s nimi hrali pred troma týždňami, polčas by bol o 30, tak sme boli rozbehnutí. Nevadí, musíme sa zdvihnúť. Je fajn, že sme takéhoto súpera dostali v Eurocupe doma, aby sme sa mohli rozbehnúť a ja pevne verím, že každým stretnutím to bude lepšie a lepšie. Som rád, že už je naspäť aj Ana Mandičová, rotácia je hneď iná. Verím, že už aj Radka Stašová bude čo najskôr k dispozícii a opäť budeme silnejší," myslí si tréner Peter Jankovič.

Rozhodujúci okamih zápasu prišiel hneď na začiatku druhého polčasu, počas necelých štyroch minút predviedli domáce basketbalistky 15-bodovú šnúru a odpor Dudelange razom výrazne opadol. "Vychádzalo to z dobrej obrany, hrali sme rýchlejšie dopredu, tvorili sme si pozície a trafili sme. To bolo veľmi podstatné, urobili sme tam hneď na začiatku šnúru 15:0. Zápas sa v podstate zlomil a bolo vybavené. Zostali sme koncentrovaní v obrane, celkovo má Dudelange problém s obrannou tranzíciou, pretože chodí aktívne na útočný doskok, tak to musíme využiť. Preklopili sme to na svoju stranu a hrali sme dobre," zamyslel si piešťanský kormidelník.

Svoj strelecký večer si vybrali viaceré dievčatá, 15 úspešných pokusov za tri body bol pôsobivý bonus k triumfu. "V dnešnej dobe sa hrá hlavne spoza oblúka, týmto sa vyhrávajú zápasy. Určite nám to veľmi pomohlo, energia išla hore," uviedla Jurčenková. Vývoj druhého polčasu umožnil aj minutáž pre mladšie hráčky, svoje prvé eurocupové body zaznamenala v samotnom závere Sára Majerová. "Ja sa z toho veľmi teším. Je pravda, že v tomto stretnutí nám až tak o veľa nešlo. Každé víťazstvo, hlavne v Eurocupe, je pre nás cenné a musíme si ho vážiť. Nesmieme to brať ako samozrejmosť. Som rád, že dostali trochu minutáže, aby si ovoňali, ako to vyzerá v Eurocupe," povedal Jankovič na adresu mladých hráčov na svojej súpiske.

Víťazstvo 81:54 znamená, že Piešťany zostali v hre o prípadný postup do play off Eurocupu. O všetkom rozhodnú výsledky zostávajúcich zápasov a najmä záverečné vystúpenie na palubovke španielskej Girony. "Žiaľ, skupiny sú nastavené tak, že body so štvrtými tímami sa nám nepočítajú. Víťazstvo sme potrebovali tak či tak, aby sme sa držali na tretej pozícii. Do Girony ideme uhrať čo najlepší výsledok, prípadne aj zvíťaziť. Tam to už potom bude všetko iba o skóre, budeme čakať, ale triumf by nám veľmi pomohol,“ dodala na záver Jurčenková.