Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Basketbal

Piešťany v Girone o pokračovanie v EP, Herminjardová: Dôležitý duel

Na snímke vpravo hráčka Piešťan Andželika Mitrasinovičová a hráčka Dudelange Catherine Mrechesová počas zápasu 5. kola základnej skupiny EP FIBA žien F-skupiny Piešťanské Čajky - T71 Dudelange v stredu 22. novembra 2023 Piešťanoch. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Zopakovanie postupu do play off by bolo pre klub z kúpeľného mesta úspechom, dôležitosť zápasu si uvedomujú a podľa toho sa na vystúpenie s Gironou pripravovali.

Piešťany 28. novembra (TASR) – Piešťanské Čajky čaká rozhodujúce stretnutie v skupinovej fáze Európskeho pohára (Eurocup). Záverečný duel v B-skupine na palubovke jasného lídra, španielskej Spar Girona (v stredu 29. novembra o 19.15 h), rozhodne o tom, či si aktuálny basketbalový majster Slovenska po roku zopakuje účinkovanie v play off tejto súťaže.

Karty sú pred záverečným kolom rozdané jasne, Girona má istotu prvého miesta v "béčku", keď zatiaľ nenašla premožiteľa, a miestenku do play off má z druhého miesta istú aj poľský Gorzów. Piešťany momentálne okupujú tretiu priečku s bilanciou dvoch víťazstiev a troch prehier, s aktuálnym skóre sa nachádzajú na pozícii, ktorá zaručuje účasť vo vyraďovacej fáze. "Ako sme pripravení, sa ešte len uvidí v stredu. Verím, že budeme pripravení a splníme to, čo si zaumienime. Dúfame, že nám to pomôže v prípade postupu, ale nie je to len v našich rukách. My sa musíme sústrediť hlavne sami na seba, nedívať sa okolo. Všetci vieme, do čoho ideme a o čo hráme, sme tak nastavení. Poznáme systém a pravidlá súťaže, stále sme na postupovej pozícii. Musíme byť pripravení na to, že budeme hrať na skóre a udržanie nejakého výsledku. Budeme sa o tom baviť, rozoberať a verím, že sa nám to podarí. Ak by to nevyšlo, tak minimálne chceme odísť zo zápasu so vztýčenou hlavou," povedal pre TASR tréner Piešťan Peter Jankovič.

Zopakovanie postupu do play off by bolo pre klub z kúpeľného mesta úspechom, dôležitosť zápasu si uvedomujú a podľa toho sa na vystúpenie s Gironou pripravovali. Po reprezentačnej prestávke dokázali vyhrať všetky stretnutia, navyše vo víkendovom súboji s Košicami sa podarilo aj kontrolovať minutáž kľúčových hráčok. "Vieme, že to bude ťažký a fyzický zápas, ale v prvom meraní síl sme ukázali, že s Gironou vieme hrať. Chceme uspieť, ale k tomu bude potrebný z našej strany veľký výkon. Dôležitá bude koncentrácia na defenzívu, útok už potom príde. Je to dôležitý duel, ale myslím si, že musíme hrať tak, ako vieme a bez tlaku. Verím tomuto tímu a viem, že dáme do toho všetko," prezradila rozohrávačka Čajok Evita Herminjardová.

Pred viac ako mesiacom dokázali Piešťany v Diplomat aréne favorizovanému španielskemu tímu vzdorovať, nebyť jednej nevydarenej sekvencie, tak to mohlo dopadnúť lepšie, ako napokon bolo konečné skóre zápasu 53:68. "Bol to veľmi ťažký zápas. Veľmi dobre sme začali, ale celé stretnutie nás stála druhá štvrtina, v ktorej sme sa nedokázali presadiť a dostali sme ľahké body. V druhom polčase sme sa vrátili späť do hry, náskok súpera sme stiahli, ale Girona ukázala veľkú kvalitu a 40 minút si hrala svoj basketbal, tvrdý, agresívny, s nepríjemnou obranou a rýchlym prechodom do útoku. Čo hráčka, to pojem. Je to tím, ktorý hrával dlhé roky Euroligu, čiže vieme, do čoho ideme," vrátil sa Jankovič k prvému vzájomnému duelu.

Úradujúci šampión Niké Extraligy žien by už mal po zápase s Gironou vedieť, ako to vyzerá s jeho šancami na play off v Európskom pohári, keďže väčšina priamych konkurentov hrá svoje stretnutia v skorších časoch. Španielsky tím počas víkendu zvíťazil nad Gran Canariou 83:64, ale proti Piešťanom nebude mať k dispozícii jednu z kľúčových hráčok. Americká rozohrávačka Kelsey Mitchellová si v týchto dňoch plní reprezentačné povinnosti v 3x3 basketbale. "Bojovný a koncentrovaný výkon, energia v každej sekunde. Keby to nešlo podľa našich predstáv, tak nemôžeme dať dole hlavy, ale bojovať. Možno dve vydarené minúty nám pomôžu k tomu, aby sme si splnili náš sen. Od začiatku bude potrebná veľká koncentrácia, až potom budeme rozmýšľať, či to bolo dobré a stačilo to. Hrať proti takýmto tímom môže byť pre nás sviatkom a môžeme sa učiť. Rozhodne však nejdeme do toho odovzdane, my vieme, o čo hráme a urobíme všetko, aby sme urobili čo najlepší výsledok," načrtol kormidelník Piešťan možnú cestu k úspechu.

tabuľka B-skupiny:

1. Girona 5 4 0 422:335 10 – postup do play off

2. Gorzów 5 3 2 396:369 8 – postup do play off

3. PIEŠŤANY 5 2 3 349:334 7

4. Dudelange 5 0 5 298:427 5


ext ms /k dispozícii sú zvukové záznamy/