Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Basketbal

Piešťany začali finále s B. Bystricou lepšie,Jankovič nešetril chválou

Na snímke radosť hráčok Piešťan po získaní bodov počas prvého zápasu finále basketbalovej ženskej Niké extraligy medzi Piešťanskými Čajkami a Slaviou Banská Bystrica v Piešťanoch v sobotu 15. apríla 2023. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Úradujúci šampión a domáci tím mal už tradične o čosi pomalší rozbeh, najmä prvá štvrtina bola útočnou prestrelkou, v ktorej boli sily celkom vyrovnané.

Piešťany 16. apríla (TASR) – Ani na ôsmy pokus sa v tejto sezóne nepodarilo nájsť basketbalistkám Slávie Banská Bystrica recept na to, ako zdolať Piešťanské Čajky. Hráčky z kúpeľného mesta tak odštartovali finálovú sériu Niké extraligy žien lepšie, prvý bod získali po výsledku 75:51. Kľúčom k úspechu bola trpezlivosť a kolektívna hra.

Úradujúci šampión a domáci tím mal už tradične o čosi pomalší rozbeh, najmä prvá štvrtina bola útočnou prestrelkou, v ktorej boli sily celkom vyrovnané. V 9. minúte viedla Banská Bystrica 19:18, to bol však naposledy v zápase pozitívny stav pre hosťujúce družstvo. "Otázka času, kedy to príde. Vedeli sme, že to príde. Určite neprišla Banská Bystrica odovzdaná, že by nám to chcela darovať a od začiatku to bolo aj vidieť. Nervozita z prvého finálového zápasu, dvojtýždňová pauza to zohralo rolu. Potom sme sa dostali do 'prevádzkovej teploty', padlo nám aj z vonku, čo nám pomohlo. Klobúk dole pred babami, dostali sme 51 bodov, čo je dobrá vizitka," zhodnotil pre TASR tréner Peter Jankovič cestu k obratu a zisku prvého finálového bodu.

Slávia nemohla v úvodnom súboji o majstrovský titul počítať s dvoma kľúčovými hráčkami svojej zostavy, z rôznych dôvodov nehrali Lucia Striešová a Ruth Sherrillová. Do konca tretej štvrtiny však ešte žila ako-taká nádej na úspech v Piešťanoch. "Samozrejme, zranenia ovplyvnili taktiku a prípravu na zápas. Zodpovednosť prešla na iné hráčky, hlavne fyzická vyspelosť v takomto tempe ešte u nás nie na takej úrovni, aby sme ho dokázali zvládať. 35 minút sme s ním celkom fajn vysporiadali, ale zase to nebolo tých 40, čo som povedala pred zápasom. Vieme, že kvalita je na ich strane a Piešťany to celú sezónu dokazujú. Idú si jednoznačne za titulom, my sa im to ale doma budeme snažiť čo najviac znepríjemniť," uviedla kormidelníčka Banskej Bystrice Zuzana Žirková.

Jej hráčky sa stretli pred sobotou s Čajkami v tejto sezóne už sedemkrát, vždy z toho vyšiel víťazne súper. V tomto meraní síl rozhodlo aj bodové rozloženie na domácej strane, tri hráčky mali na konte dvojciferný počet bodov. "Celú sezónu nás to zdobí, chceme hrať kolektívne a stále si to pred zápasmi aj hovoríme. Toto je presne to, na každom poste vieme byť nepríjemní a hociktorá hráčka môže dať 20 bodov, čo je fajn. Som rád, že to potvrdili tie, ktoré mali potiahnuť tím. Banská Bystrica nás určite ničím neprekvapila. Vedeli sme, že budú hrať agresívne na hranici únosnosti, čo sa aj potvrdilo. Bolo to pustené, musíme to rešpektovať a hlavne u nich sa na to musíme pripraviť, bude to oveľa ťažšie. Nebudeme to riešiť, my budeme hrať svoju hru. Vieme, čo chceme a pokúsime sa urobiť všetko, aby sme boli úspešní," prezradil Jankovič.

Na snímke tréner Piešťan Peter Jankovič počas prvého zápasu finále basketbalovej ženskej Niké extraligy medzi Piešťanskými Čajkami a Slaviou Banská Bystrica v Piešťanoch v sobotu 15. apríla 2023.
Foto: TASR Lukáš Grinaj


Piešťany si napokon bez problémov postrážili cestu za úspešným vstupom do finálovej série, ktorá sa hrá na tri víťazné zápasy najmä z pohľadu, že hrali svoj basketbal. Ten im na domácej scéne zatiaľ v tejto sezóne nepriniesol ani v jednom prípade prehru. "Doteraz to fungovalo, takže sme nechceli nič meniť. Občas sme trochu až príliš veľa vymýšľali, ale potom sme sa dostali do tempa a zápas už vyzeral inak," vyjadrila skúsená pivotka Čajok Anna Jurčenková.

Banská Bystrica potrebuje zabrať najmä v ofenzíve, inak dá svojmu finálovému súperovi do rúk v stredu majstrovský mečbal. "Piešťany mali veľa bodov z protiútokov, padli im tiež otvorené strely. Keď toto zastavíme, tak to bude lepšie. Snažili sme sa všetci stavať na tom, aby sme podali tímový výkon. Lindsey Pulliamová nás potiahla v útoku, ale keď budeme hrať tímovejšie, tak môže platiť to, že chvíľu potiahne jedna, neskôr druhá. Iba takýmto spôsobom môžeme uspieť,“ dodala na záver pivotka Slávie Vanda Kozáková.

Druhý finálový zápas Piešťanských Čajok so Sláviou Banská Bystrica je na programe v stredu 19. apríla o 18.00 h v meste pod Urpínom.