Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Chorvát Rudež je hlavným kandidátom na post trénera basketbalistov SR

Na archívnej snímke uprostred tréner Slovenska Milan Černický v basketbalovom zápase kvalifikácie na ME 2015 mužov v F-skupine Slovensko - Švédsko 17. augusta 2014 v Pezinku. Foto: TASR/Martin Baumann

Definitívne rozhodnutie bude mať výkonný výbor SBA, ktorý bude rokovať tento piatok.

Bratislava 12. januára (TASR) - Hľadanie mena nového trénera mužskej basketbalovej reprezentácie SR sa blíži ku koncu. Nástupcom Milana Černického by sa mal stať Chorvát Ivan Rudež, ktorý v prípade akceptovania ponuky od vedenia Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) povedie národný tím v SR v kvalifikácii o postup na budúcoročný kontinentálny šampionát (EuroBasket 2017).

Ako informoval špecializovaný portál Basket.sk, Rudež sa stal hlavným kandidátom na funkciu reprezentačného kouča po zasadnutí Komisie vrcholového basketbalu – Muži. "Neviem, odkiaľ táto informácia presiakla, ale môžem potvrdiť, že Ivan Rudež je na zozname kandidátov," uviedol pre Basket.sk ústredný tréner SBA František Rón. Komisia vrcholového basketbalu – Muži urobila zoznam kandidátov aj s poradím. Na otázku, či je Rudež na čele tejto kandidátky, Rón odpovedal: "Áno".

Definitívne rozhodnutie bude mať výkonný výbor SBA, ktorý bude rokovať tento piatok. Potom by vedenie asociácie malo začať rokovania s vybratým adeptom na pozíciu reprezentačného trénera.

Tridsaťšesťročný Rudež sa zapísal do povedomia slovenskej basketbalovej verejnosti vďaka úspešnému trojročného pôsobeniu v Prievidzi (2007 – 2010), s ktorou vybojoval v sezóne 2008/2009 bronzové medaily. Následne pôsobil ako asistent trénera v Cedevite Záhreb, krátko viedol BC Viedeň a od roku 2012 sa jeho meno spája so švajčiarskym tímom Lions de Ženeva, s ktorým dvakrát vyhral národnú ligu i pohár. Rudež sa stal vo Švajčiarsku dvakrát najlepším trénerom roka.

Horkokrvný kormidelník má skúsenosti aj so slovenskou mužskou reprezentáciou, svojho času pomáhal Milanovi Černickému z pozície asistenta hlavného trénera.