Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Basketbal

Šéf basketbalu oceňuje pravidlá, kritizuje administratívnu záťaž

Na snímke prezident Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Pavel Bagin. Foto: TASR – Martin Palkovič

V komplexnom meradle Bagin oceňuje prijatie zákona o športe.

Bratislava 13. marca (TASR) - Prezident Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Pavel Bagin oceňuje spravodlivé rozdeľovanie peňažných prostriedkov z nového zákona o športe. Vyslovil však kritiku voči zvýšenej administratívnej záťaži klubov a v rámci SBA, nespokojnosť vládne s často meniacimi sa pravidlami.

V komplexnom meradle Bagin oceňuje prijatie zákona o športe. "Pokiaľ ide o nastavenie zmyslu zákona o športe, tak s tým sme spokojní. Relatívne spravodlivým, v rámci možností najspravodlivejším spôsobom, boli nastavené pravidlá získania finančných prostriedkov pre jednotlivé športy zo štátneho rozpočtu. Pravidlá nebudú asi nikdy dokonalé, ale v rámci nastavenia v súvislosti s prvou novelou zákona sú spravodlivé. Umožňujú získavať prostriedky vo vzťahu k popularite a rozsahu športu za jasných transparentných pravidiel. Tie sa však nesmú každý rok meniť. Problémom je, že už boli dvakrát v priebehu prvého roka deformované," uviedol v rozhovore pre TASR.

SBA združuje vo svojej členskej základni približne 240 mužských, ženských a mládežníckych klubov. Rozdelenie peňažných prostriedkov zo štátnej dotácie je v tomto smere náročné hlavne po administratívnej stránke. "Museli sme prijať človeka potrebného na zavedenie informačného systému na SBA vo vzťahu k štátu a k členskej základni. V tomto smere poskytujeme metodickú výpomoc klubom. Je to výrazne vyššie zaťaženie v súvislosti s tým, čo všetko požadujeme od našej členskej základne na to, aby sme im mohli distribuovať prostriedky, ktoré máme zverené od štátu a čo oni musia plniť v rámci náležitostí v zmysle zákona o športe. Na to, aby sme ich my mohli prerozdeliť, tak musí každý jednotlivý klub alebo družstvo splniť pomerne prísne administratívne opatrenia. Musí to byť samostatný účet, musia byť zaevidovaní v evidencii prijímateľov štátnej dotácie a podobne," povedal Bagin.

Uvádza, že z celkovej dotácie sa rozdelí jednotlivým klubom 15 percent. Podľa jeho slov a rámcového prepočtu prichádza do úvahy čiastka medzi 400 a 500 eurami ročne na jeden klub. "Prípad basketbalu je ešte jeden z tých lepších, lebo u niektorých športov to bude ďaleko menej. Teraz je otázka to, či administratívna náročnosť rozdelenia a plnenia vecí je adekvátna k tomu pomeru peňazí, ktoré sme im schopní dať. Okrem profesionálnych klubov totiž nemajú ostatní na to ani kapacity a personálne či finančné možnosti. Toto je nepochybne príliš veľká záťaž drvivej väčšiny členskej základne oproti tým zdrojom, ktoré im my poskytneme," vyjadril svoj názor prezident SBA.

Hlavným problémom nového zákona o športe je podľa Bagina myšlienka vyšších zdrojov pre jednotlivé športy, ktorá sa zatiaľ plní iba čiastočne: "Je však vízia, že môže získať šport v priebehu piatich rokov relatívne väčší počet finančných zdrojov oproti minulosti."