Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Slováci nastúpia v A-skupine proti Srbom, Lotyšom a Belgičanom

Slovenskí basketbalisti po postupe do kvalifikácie o MS. Foto: basketliga.sk

Pre basketbalistov Slovenska ide v ére samostatnosti o historicky prvú účasť v kvalifikácii majstrovstiev sveta.

Mies 31. augusta (TASR) - Slovenská mužská basketbalová reprezentácia si v kvalifikácii majstrovstiev sveta 2023 zahrá v A-skupine proti Srbsku, Lotyšsku a Belgicku. Rozhodol o tom utorkový žreb vo švajčiarskom Miese.

Tímy boli pred žrebom európskej časti rozdelené do výkonnostných košov podľa aktuálneho svetového renkingu Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Slovákov zaradili do koša č. 8, keďže v rebríčku figurujú na 65. mieste. V kvalifikácii MS 2023 sa spolu so Slovenskom predstaví sedmička úspešných tímov z druhého kola predkvalifikácie a účastníci budúcoročných majstrovstiev Európy. Zároveň FIBA vo svojej procedúre oznámila, že na slovenský výber môžu pripadnúť družstvá z koša č. 1, 4 a 5, ktoré môžu byť nažrebované do skupiny A, C, E alebo G.

Pre basketbalistov Slovenska ide v ére samostatnosti o historicky prvú účasť v kvalifikácii majstrovstiev sveta. Zároveň sa po piatich rokoch predstava v kvalifikácii, naposledy hrali v roku 2016 o priamy postup na majstrovstvá Európy 2017. Pod vplyvom zmien sa museli doteraz prebíjať cez predkvalifikácie veľkých podujatí, v polovici augusta sa im podarilo postúpiť z druhého kola predkvalifikácie MS 2023. Po výhre nad Severným Macedónskom (88:72) išli vďaka lepšiemu skóre ďalej na úkor Švajčiarska.

Srbsko patrí nielen k európskej, ale aj svetovej špičke. Pre mnohých preto bolo veľkým prekvapením, že sa tím okolo trénera Igora Kokoškova neprebojoval na olympijské hry v Tokiu. Srbi majú z veľkých podujatí zlato z MS 1998 a 2002, respektíve ME 1995, 1997 a 2001. Naposledy sa na svetovom šampionáte v roku 2019 umiestnili na 5. mieste. Slováci si s týmto súperom zahrali v kvalifikácii ME 2013. Hviezdou tímu je aktuálny MVP zámorskej NBA Nikola Jokič.

Lotyšsko je Slovákom dôverne známe, s týmto súperom hrali prípravné zápasy pred druhým kolom predkvalifikácie MS 2023. V oboch prípadoch dokonca siahali na víťazstvo (81:85 a 84:91). Družstvo na čele s hviezdnou bratskou dvojicou Bertansovcov a Kristapsom Porziňgisom sa pokúsi o premiérovú účasť na záverečnom turnaji MS.

Belgický basketbal je na vzostupe, reprezentačnému tímu sa piatykrát za sebou podarilo prebojovať na majstrovstvá Európy. V kvalifikácii MS 2023 zabojujú o prvú účasť medzi svetovou špičkou.

Kvalifikačné zápasy sú odohrajú počas tzv. asociačných termínov, hrať by sa malo opäť systémom doma - vonku, FIBA tak nateraz upustila od "bublín". Prvé kolo kvalifikácie MS 2023 sa odohrá v týchto termínoch: 22. - 30. november 2021, 21. február - 1. marec 2022 a 27. jún - 5. júl 2022. Manažér mužskej reprezentácie Michal Ondruš informoval, že kvalifikačné zápasy by Slováci mali odohrať v Leviciach.

Zo 4-členných skupín idú traja ďalej do ďalšieho kola kvalifikácie MS 2023. Na nepostupový tím čaká druhé kolo predkvalifikácie ME 2025. Celkovo je pre Európu v hre 12 miesteniek na záverečný turnaj majstrovstiev sveta. Dejiskom najbližšieho svetového šampionátu budú prvýkrát v histórii viaceré krajiny - Indonézia, Japonsko a Filipíny (25. augusta - 10. septembra 2023).

Na archívnej snímke tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie mužov Oleg Meleščenko počas tlačovej konferencie 7. júla 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


"Ako som hovoril aj predtým, je jedno, s kým budeme hrať. My sme realisti, musíme sa zatiaľ učiť ako dobrí školáci, ktorí chcú byť lepší. Dostali sme Srbsko, Lotyšsko a Belgicko, to je super. Tešíme sa, že tieto tímy prídu na Slovensko, keď sa nezmenia pravidlá a podmienky. Pre nás budú diváci šiestym hráčom, ktorý nás postupne bude posúvať dopredu a pomáhať nám. V prvom rade chceme bojovať a uvidíme, ako to bude. Je to pre nás výzva, spraviť krok dopredu," povedal o žrebe Oleg Meleščenko.

Hlavný tréner Slovenska si uvedomuje silu súperov a verí, že jeho zverenci sa v skupine pobijú o čo najlepšie výsledky: "Nechcem nič sľubovať, chcem, aby hráči bojovali. Samozrejme, budeme mať aj taktiku, ale všetko bude o tom, ako k tomu sami pristúpime. Je to ako v živote, šanca je vždy. Jasné, sme realisti a vieme, kde sme, akú súťaž hráme. Nemôžeme sa zatiaľ porovnávať so súťažami z týchto krajín, ktoré sme dostali. V živote je však možné všetko. Máme prečo drieť, o čom rozprávať a dokazovať. Budeme bojovať o to, aby sme sa dostali medzi trojicu postupujúcich, ale bude to náročné. Vydáme zo seba maximum. Basketbal všetci milujeme a chceme ho s celým Slovenskom posunúť trochu ďalej. Veľká česť, že prídu takýto súperi na Slovensko a teším sa z tej konfrontácie."

Asistenta trénera Maroša Helmecyho potešilo najmä, že si Slovensko zmeria sily so silným Srbskom. "Ešte pred žrebovaním, keď vyšli koše, tak v prvom boli všetky tímy, proti ktorým by som si rád zahral. Vyšli nám Srbi, čo je pre mňa neskutočný zážitok. Myslím si, že to bude pre nás skvelý basketbalový sviatok hrať proti takémuto tímu. Šance sú vždy otvorené. Nikto nevie, v akom zložení prídu tímy a komu budú akí hráči chýbať. Ja verím, že my budeme v čo najlepšej a najkompletnejšej zostave. Môže to byť o jednom zápase, v ktorom sa nám zadarí, vyhráme ho a postúpime ďalej," uviedol.

Ďalší asistent Michal Madzin verí, že Slovensko sa pobije o šancu postúpiť do druhej fázy kvalifikácie: "S Lotyšskom sme sa stretli v rámci prípravy toto leto. Myslím si, že sme tam odohrali dva výborné zápasy. Máme určite lepšiu predstavu o tom, čo môžeme v týchto stretnutiach očakávať. Bude záležať od toho, v akých zostavách jednotlivé tímy nastúpia. Šance nášho tímu sú určite otvorené. Aj v prípravných zápasoch proti Lotyšsku sme si ukázali, že s každým súperom sa dá hrať. Bude dôležité, aby sme boli v plnej zostave. V tomto prípade je možné všetko, určite sa pobijeme o šancu kvalifikovať sa do druhej fázy."

Žreb európskej časti kvalifikácie majstrovstiev sveta 2023:


A-skupina: Srbsko, Lotyšsko, Belgicko, SLOVENSKO

B-skupina: Grécko, Turecko, Veľká Británia, Bielorusko

C-skupina: Slovinsko, Chorvátsko, Fínsko, Švédsko

D-skupina: Nemecko, Poľsko, Izrael, Estónsko

E-skupina: Francúzsko, Čierna Hora, Maďarsko, Portugalsko

F-skupina: Litva, Česko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko

G-skupina: Španielsko, Ukrajina, Gruzínsko, Severné Macedónsko

H-skupina: Taliansko, Rusko, Holandsko, Island


program Slovenska A-skupine kvalifikácie MS 2023:

25. novembra 2021: SLOVENSKO - Belgicko

28. novembra 2021: Lotyšsko - SLOVENSKO

25. februára 2022: Srbsko - SLOVENSKO

28. februára 2022: SLOVENSKO - Srbsko

30. júna 2022: Belgicko - SLOVENSKO

3. júla 2022: SLOVENSKO - Lotyšsko